Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ηλεία: Κλέβουν τα σακιά με τις ελιές μέσα από τα λιοστάσια

sak2.JPGΔιαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των κλεφτών που δρουν σε λιοστάσια στην Ηλεία. Μετά το πρόσφατο περιστατικό της κλοπής μικρών ελαιόδεντρων, ήρθε έντονο και αυτό της κλοπής
των σακιών με τον συγκομισμένο καρπό, πριν αυτός πάρει το δρόμο για το ελαιοτριβείο.

Δύο κρούσματα έχουν γίνει γνωστά μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ κάποιοι φοβούνται το επόμενο διάστημα και την κλοπή ξυλείας στα λιοστάσια μετά τη συγκομιδή και την περιποίηση των δέντρων.

Τα πρόσφατα κρούσματα κλοπής ελαιοκάρπου μέσα στο λιοστάσι, σημειώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή της Ζαχάρως. Στη μια περίπτωση οι δράστες έκλεψαν πιθανότατα μέσα στη νύχτα 50 σακιά με ελιές περίπου 2,5 τόνων με την αξία τους να ανέρχεται σε 1500 ευρώ. Αυτό συνέβη στο Πρασιδάκι, μια παραδοσιακά ελαιοπαραγωγό περιοχή στα όρια Ηλείας – Μεσσηνίας. Το δεύτερο κρούσμα σημειώθηκε σε κοντινή απόσταση στον Αγ. Ηλία, όπου οι άγνωστοι δράστες έκλεψαν περί τα 80 σακιά με ελιές βάρους περίπου 3,5 τόνων και αξίας σαφώς μεγαλύτερης.

Οι ελαιοπαραγωγοί συνήθως αφήνουν τα σακιά στο λιοστάσι, μετά τη συγκομιδή που ολοκληρώνεται  αργά το απόγευμα και το σκοτάδι τους προλαβαίνει. Έτσι κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το γεγονός αυτό και έχοντας «σταμπάρει» τα λιοστάσια, χτυπούν μέσα στο σκοτάδι, κυρίως σε ερημικές περιοχές.

Έτσι καλό είναι οι ελαιοπαραγωγοί να αποφεύγουν να αφήνουν πίσω τον καρπό γιατί είναι πολύ πιθανό το επόμενο πρωί που θα πάνε να φορτώσουν για το ελαιοτριβείο να γυρίσουν με άδεια χέρια και τους κόπους μιας χρονιάς χαμένους.

Ο επόμενος κίνδυνος που πολλές φορές έχει επιβεβαιωθεί στο παρελθόν, είναι οι επιτήδειοι να «βάλουν στο μάτι» τα ξύλα που συγκεντρώνονται στο κλάδεμα των ελαιοστασίων μετά την συγκομιδή. Συνήθως τα ξύλα που αποτελούν την πρώτη και καλύτερη ύλη για τζάκια και σόμπες, μένουν για λίγες ημέρες στο χωράφι έως ότου ο ιδιοκτήτης τα πάρει στο σπίτι του.

Έχει συμβεί λοιπόν να επιστρέψουν ιδιοκτήτες στο λιοστάσι τους και τα ξύλα της ελιάς να έχουν εξαφανιστεί. Μάλιστα μια από τις βασικές ανησυχίες των δασαρχείων στην Ηλεία φέτος το χειμώνα είναι το φαινόμενο αυτό μιας και ήδη έχουν υπάρξει καταγγελίες, ενώ είναι αναμενόμενο, καθώς λόγω κρίσης όλοι αναζητούν καυσόξυλα  και δεν διστάζουν να κλέψουν ακόμα και αυτά που υπάρχουν στα λιοστάσια.
 ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...