Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης στρέφονται οι Ηλείοι για να ζεσταθούν φθηνότερα


Σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης στρέφονται οι Ηλείοι για να ζεσταθούν φθηνότερα


Ο χειμώνας έφτασε και πλέον οι τρόποι για εναλλακτική θέρμανση αυξάνονται τώρα που το πετρέλαιο έχει απαγορευτική τιμή και οι πολίτες αδυνατούν να το πληρώσουν.

  Η τιμή του «μαύρου χρυσού» κυμαίνεται στο 1,40 το λίτρο που σημαίνει ότι όταν μια οικογένεια θελήσει να βάλει 1.300 λίτρα πετρέλαιο  για τη φετινή χειμερινή σεζόν θα αναγκαστεί να πληρώσει  1.885 ευρώ περίπου, ενώ πέρυσι θα πλήρωνε γύρω στα 1.300 ευρώ.
Η λύση των εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης αποτελεί την πρώτη επιλογή των πολιτών και στην Ηλεία και οι έμποροι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους καταναλωτές διαθέτοντας στην αγορά περισσότερα κομμάτια αλλά και νέες τεχνολογίες πάνω στην εναλλακτική θέρμανση.

Η πρώτη επιλογή  του κόσμου για θέρμανση στον καιρό της κρίσης είναι η κλασική ξυλόσομπα. Είναι φθηνή ανάλογα βέβαια με την μάρκα και τον τύπο της σόμπας και λειτουργεί φυσικά με ξύλο και 4 με 6 τόνοι είναι αρκετοί για όλο τον χειμώνα και με κόστος γύρω στα 1. 400 ευρώ και κρατά το σπίτι ζεστό για περισσότερες ώρες από ότι το καλοριφέρ.

Άλλη λύση αποτελεί και η σόμπα πέλετ της οποίας το κόστος της  κυμαίνεται από 900 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με τον τύπο. Για όλη τη χειμερινή περίοδο απαιτούνται 4.000 - 5.000 κιλά πέλετ. Με μέση τιμή τα 28 λεπτά το κιλό, το κόστος για όλη τη χειμερινή σεζόν δεν ξεπερνά τα 1.400 ευρώ, καθιστώντας και αυτή τη μορφή θέρμανσης  πολύ φθηνότερη από το πετρέλαιο.

Το ενεργειακό τζάκι είναι ακόμα μία φθηνή λύση, για όσους έχουν τζάκι και θα στοιχίσει μόνο η μετατροπή του, ενώ όσοι δεν έχουν τζάκι και θελήσουν να φτιάξουν θα στοιχίσει παραπάνω. Η κατανάλωσή του ανέρχεται σε 4-6 κιλά ξύλα την ώρα. Αυτό σημαίνει 40-50 κιλά την ημέρα ή 7 τόνους ξύλα για όλη τη χειμερινή σεζόν. Με μέση τιμή για τα καυσόξυλα 20 λεπτά/κιλό, το κόστος χρήσης θα ανέλθει στα 1.400 ευρώ.

Η συνηθισμένη λύση για θέρμανση με εύκολο τρόπο χωρίς μετατροπές και εργασίες είναι το ηλεκτρικό καλοριφέρ και το κλιματιστικό αλλά και οι σόμπες αλογόνου. Όμως για μια οικογένεια και για ένα σπίτι δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να ζεσταθούν οι πολίτες καθώς απαιτούνται πολλά σώματα καλοριφέρ και κλιματιστικού για να υπάρξει επαρκή θέρμανση και αυτό φυσικά αυξάνει την κατανάλωση του ρεύματος.
Του Νίκου Βέρρα
 patrisnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...