Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Η στιγμή του ισχυρού σεισμού των 5,9 ρίχτερ στην Λήμνο! - VIDEO







Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική σε απόσταση 247 χιλιόμετρα από την Αθήνα
- Το επίκεντρο είναι στον θαλάσσιο χώρο νότια της Λήμνου μεταξύ Λήμνου και Αη Στράτη
- Το εστιακό του βάθος είναι 29 χιλιόμετρα
- Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, λένε στο Newsit από το Α.Τ. της Μύρινας
- Τι λέει στο Newsit o Δήμαρχος Λήμνου
- Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Newsit: "Δε ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός εαν δεν περάσει ένα 24ωρο"

Ισχυρός σεισμός έγινε στις 16:16 με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή στον θαλάσσιο χώρο αναμέσα στην Λήμνο και τον Αη Στράτη σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 29 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική.

Θύματα ή ζημιές δεν έχουν ακόμα αναφερθεί. Ωστόσο, όπως δήλωσαν από το Α.Τ. της Μύρινας της Λήμνου, ο σεισμός είχε ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια.

H στιγμή του σεισμού

Την ώρα που χτύπησε ο εγκέλαδος ήταν σε εξέλιξη η εκπομπή της Ειρήνης Κανλή με φιλοξενούμενη την Περιφερειακή Σύμβουλο Βορείου Αιγαίου Λίτσα Λύκου. Δείτε στο βίντεο πως αντέδρασαν οι δύο γυναίκες.


Οπως δήλωσε στο Newsit o Δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής "ο σεισμός ήταν αρκετά δυνατός και έγινε έντονα αισθητός καθώς κράτησε και πολύ ώρα. Βρισκόμαστε σε κινητοποίηση, ο έλεγχος ολοκληρώνεται τόσο στην πόλη της Μύρινας όσο και στα χωριά και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, τουλάιχιστον σημαντικές ουτε τραυματισμοί. Η διάρκεια του σεισμού ήταν εντυπωσιακή και είχε μια υπόκωφη βοή. Δεν είμαστε σε κατάσταση πανικού, όλα είναι ελεγχόμενα και οι πολίτες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους".

Μιλώντας στο Newsit, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός, γι' αυτο και έγινε τόσο αισθητός στην Αθήνα".

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε "αυτό δεν ειναι πρωτοφανές διότι η περιοχή στην οποία έγινε ο σεισμός, στο θάλασσιο χώρο μεταξύ Λέσβου και Λήμνου δε φιλοξενεί εστίες με σεισμούς σε βάθος, είναι μόνο επιφανειακοί σεισμοί. Εκτιμώ οτι ο σεισμός αυτός πρόερχεται από έναν από τους 3 κλάδους στους οποίους το μεγάλο ρήγμα της βορείας Ανατολίας εισέρχεται στο χώρου του βορείου Αιγαίου. Γνωρίζουμε απο τις ερευνες οτι ειναι 3 οι κλάδοι απο το Μαρμαρά και κάτω στο πολύ σπουδαίο αυτό ρήγμα της Ανατολίας και εγώ εκτιμώ πως αυτός ο σεισμός ανήκει στον 2ο ή στον 3ο κλάδο. Οι κλάδοι αυτοί έχουν δώσει στο παρελθόν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς εως και 7,2 ριχτερ. Κατά συνέπεια αυτός ο σεισμός δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος για την περιοχή.

Ο ιδιος ο σεισμός δεν προκάλεσε αρνητικές συνέπειες. Για να μπορούμε όμως να απαντήσουμε εαν εμπνέει κάποια ανησυχία ο σεισμός θα πρέπει να περάσουν 24 ώρες για να μαζέψουμε τα στοιχεία. Επί του παρόντος δεν μπορούμε να πούμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Ακολούθησε μια σεισμική δονηση λίγα λεπτά μετά τον μεγάλο σεισμό, στις 16.23 με μέγεθος 3,5 ρίχτερ αλλά αυτό από μόνο του δε λέει πολλά πράγματα" είπε τέλος ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...