Ηλεία: Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή των Θεοφανίων - Παγετός τα πρωινά τη νέα εβδομάδα

Η πρώτη σημαντική ψυχρή εισβολή του φετινού χειμώνα θα επηρεάσει την χώρα μας βαθμιαία από την Κυριακή των Θεοφανίων
και κυρίως την ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα με τσουχτερό κρύο, βροχές, χιόνια ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Θράκης και πολύ θυελλώδεις ΒΑ ανέμους στο Αιγαίο.

Και τα νεότερα στοιχεία δεν θέλουν αξιόλογα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες στην Ηλεία, πέρα από πρόσκαιρες βροχές κυρίως το απόγευμα του Σαββάτου, με κύριο χαρακτηριστικό του καιρού το ξερό κρύο από την Κυριακή και τη νέα εβδομάδα.

Μετά από ψυχρές εισβολές ακολουθούν μέρες με παγετό ακτινοβολίας, τις νυχτερινές και πρωινές ώρες. Εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, με ξαστεριά και νηνεμία, θα πρέπει να σημειωθεί σε ορισμένες, γνωστές στο φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, περιοχές, όπως κλειστές πεδινές, οροπέδια κ.τ.λ. έως -3 βαθμοί Κελσίου ελάχιστη τιμή.

Πριν δούμε αναλυτικά τον καιρό, δύο λόγια περί παγετού και τα προβλήματα που δημιουργεί. Πολλά είναι τα προβλήματα που δημιουργεί ο παγετός στη γεωργική παραγωγή, κυρίως όταν παρατηρείται στην ενεργό περίοδο βλάστησης των φυτών. Οι ανοιξιάτικοι παγετοί είναι οι πλέον καταστροφικοί.

Αντίθετα, οι φθινοπωρινοί παγετοί και οι παγετοί στην αρχή του χειμώνα δεν έχουν την ίδια σημασία, διότι τα δέντρα δεν βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο. Πάντως, δεν πρέπει να παραβλέψουμε τις καταστροφές που δημιουργούνται από παγετό στα εσπεριδοειδή κατα την χειμερινή περίοδο.

Το μέγεθος των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει ο παγετός, εξαρτάται από το μέγεθος και τον ρυθμό της πτώσης της θερμοκρασίας, την διάρκεια του παγετού, την εποχή του έτους σε συνδυασμό με το στάδιο ανάπτυξης των φυτών και το είδος των φυτών.

Βέβαια, οι παραγωγοί για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει να συμβουλεύονται τους τοπικούς γεωπόνους.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τον καιρό:

Το Σάββατο 5/1 η μέρα θα ξεκινήσει με λίγες νεφώσεις, από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα δώσουν το απόγευμα πρόσκαιρες βροχές, πιθανώς στα δυτικά παράκτια με αξιόλογη ένταση. Η θερμοκρασία θα ανέλθει το μεσημέρι στους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου, με βαθμιαία πτώση από το βράδυ. Οι άνεμοι στο Ιόνιο, βορειοδυτικοί με ενίσχυση σε ισχυρούς 6 και το βράδυ έως σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Την Κυριακή των Θεοφανίων, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τις πρωινές ώρες υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα για τοπικές ασθενείς βροχές. Γενικά η ημέρα θα κυλήσει με ηλιοφάνεια με αρκετό κρύο. Η θερμοκρασία, το πρωί 5 με 6 βαθμούς στα πεδινά, 3 με 4 στα ορεινά, το μεσημέρι στα πεδινά 11 με 12, στα ορεινά 5 με 6 βαθμούς. Oι άνεμοι στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 5 έως ισχυροί 6 μποφόρ.

Την Δευτέρα 7/1, περιμένουμε λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Από το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και το απόγευμα ενδέχεται να εκδηλωθούν λίγες ασθενείς βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά. Η θερμοκρασία τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα πεδινά +1 με +2 και τοπικά παγετός με -1 και κυρίως στα ορεινά.  Το μεσημέρι δεν θα ξεπεράσουν τα θερμόμετρα στα πεδινά τους 11 με 12, στα ορεινά 5 με 6 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 5 έως ισχυροί 6 μποφόρ.

Την Τρίτη 8/1 και την Τετάρτη 9/1, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, περιμένουμε ηλιοφάνεια, με παγετό τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, με ξαστεριά και νηνεμία, ο παγετός τοπικά θα είναι ισχυρός (-2 με -3οC). Το μεσημέρι η θερμοκρασία, με την βοήθεια της ηλιοφάνειας, θα ανέλθει στους 13 βαθμούς στα πεδινά και 6 με 7 στα ορεινά - ημιορεινά. Οι άνεμοι γενικά ασθενείς. 

Νεότερα στοιχεία για τον καιρό στις τακτικές προγνώσεις στο ilialive.gr. Παρακολουθήστε τον καιρό της χώρας μας, σε πραγματικό χρόνο, από 450 και πλέον μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα στο metar.gr.

Για το ilialive.gr πρόγνωση καιρού Θεόδωρος Κονδύλης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ