Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ηλεία: Σοβαρή κακοκαιρία διαρκείας - Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής


rain1Εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο, καθώς θα κινείται αργά ανατολικά, στροβιλιζόμενο γύρω από τον εαυτό του, θα επιδεινώνει,
με τα μέτωπα κακοκαιρίας που το συνοδεύουν, τον καιρό για τις επόμενες τουλάχιστον 5 ημέρες! Η μια διαταραχή θα διαδέχεται την άλλη και θα καταγραφούν μεγάλα ύψη βροχόπτωσης. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στις πολύ ορεινές περιοχές της Ηλείας, και κυρίως στα ορεινά των γειτονικών νομών, την Παρασκευή και το Σάββατο, σε υψόμετρα άνω των 1.100 μέτρων.

Όπως από το Σαββατοκύριακο τονίζουμε στις τακτικές προγνώσεις του ilialive.gr, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για εκδήλωση πλημμυρικών επεισοδίων. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από έντονες ηλεκτρικές εκκενώσεις και από χαλάζι. Σε συνθήκες έντονης ατμοσφαιρικής διαταραχής, όπως αυτή που αναμένουμε, δεν αποκλείονται, εκτός από πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα που μπορούν να προκαλέσουν οι ραγδαίες βροχοπτώσεις, προβλήματα με τους θυελλώδεις ανέμους, όπως επίσης προβλήματα από εκδήλωση σιφώνων, ανεμοστρόβιλων/υδροστρόβιλων που μια ισχυρή καταιγίδα προκαλεί, φαινόμενα τα οποία παρατηρούνται συχνά στην περιοχή μας σε περιόδους με ισχυρές ατμοσφαιρικές διαταραχές.

Ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης 15/1, οι νοτιοανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο πνέουν θυελλώδεις 8 μποφόρ, ενώ και στις περισσότερες χερσαίες περιοχές του νομού φτάνουν σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και κυρίως στα πιο δυτικά τμήματα και τον Ηλειακό Κάμπο. Τις επόμενες ώρες περιμένουμε μικρή περαιτέρω ενίσχυση.

Παράλληλα, οι θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι εκτόξευσαν τον υδράργυρο, το μεσημέρι της Τρίτης, στους σχεδόν 19 βαθμούς Κελσίου! Σύμφωνα με τα στοιχεία από το δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Ζαχάρω το θερμόμετρο έδειξε 18.7, στον Πύργο 18.6 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές κυμάνθηκε στους 17 με 18.

Όμβροι σημειώνονται κυρίως στο Ιόνιο, αλλά και τοπικά στο νομό. Βαθμιαία τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα θα γενικευτούν και θα ενταθούν.

Πάμε να δούμε τον καιρό αναλυτικά.

Την Τετάρτη 16/1, περιμένουμε κατά διαστήματα βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Η θερμοκρασία σε πτώση λόγω των φαινομένων ως προς τις μέγιστες τιμές. Νωρίς το πρωί 11 με 12 στα πεδινά, τοπικά  8 με 9 και κυρίως στα ορεινά, το μεσημέρι στους 14 με 15 στα πεδινά, χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή 8 με 9 στα ορεινά. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί σχεδόν θυελλώδεις 7 έως θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Την Πέμπτη 16/1, περιμένουμε κατά διαστήματα βροχές και καταιγίδες, το βράδυ προς την Παρασκευή τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα. Η θερμοκρασία νωρίς το πρωί 10 με 11 στα πεδινά, τοπικά  7 με 8 και κυρίως στα ορεινά, το μεσημέρι στους 13 με 14 στα πεδινά, χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή 7 με 8 στα ορεινά. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί σχεδόν θυελλώδεις 7 έως θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Την Παρασκευή 18/1, κατά τόπους πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα. Χιονοπτώσεις από το μεσημέρι στα ορεινά πάνω από τα 1.100 μέτρα υψόμετρο. Η θερμοκρασία σε πτώση από το μεσημέρι. Νωρίς το πρωί 11 με 12 στα πεδινά, τοπικά  8 με 9 και κυρίως στα ορεινά, το μεσημέρι σε πτώση στους 10 με 11 στα πεδινά, 4 με 5 στα ορεινά. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί σχεδόν θυελλώδεις 7 έως θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το Σάββατο 19/1 ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική ύφεση, με εκ νέου επιδείνωση από το βράδυ προς την Κυριακή 20/1 με πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ.

Νεότερα στοιχεία για τον καιρό στις τακτικές και έκτακτες προγνώσεις στο ilialive.gr. Παρακολουθήστε τον καιρό της χώρας μας, σε πραγματικό χρόνο, από 450 και πλέον μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα στο metar.gr.

Για το ilialive.gr πρόγνωση καιρού Θεόδωρος Κονδύλης
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...