Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ηλεία; Φεύγει (;) για Πάτρα το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας - "Ξεκρέμαστοι" οι εργαζόμενοι


Τεράστιο πλήγμα θα δεχτεί για ακόμα μια φορά ο Νομός Ηλείας,
somaστην περίπτωση που οι φήμες των τελευταίων ημερών που θέλουν την Επιθεώρηση Εργασίας να… «μετακομίζει» από τον Πύργο στην Πάτρα, βγουν αληθινές.

Σε μια περίοδο που το αντικείμενο εργασίας των δυο τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), της Κοινωνικής Επιθεώρησης και της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Ηλείας, έχει αυξηθεί κατακόρυφα, μια ενδεχόμενη κατάργηση της σημαντικής αυτής υπηρεσίας θα έχει βασικό αντίκτυπο στους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους καθώς θα μείνουν «ξεκρέμαστοι» και «απροστάτευτοι».

Στην περίπτωση μάλιστα που επαληθευτούν τα σενάρια περί κατάργησης της τοπικής υπηρεσίας που στεγάζεται στην οδό Θεμιστοκλέους, στο κέντρο του Πύργου, οι έξι συνολικά εργαζόμενοι των δυο τμημάτων θα υποχρεωθούν να μετακομίσουν στη γειτονική Αχαΐα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Το κλίμα που επικρατεί τόσο στο τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης που ως γνωστόν ασχολείται με τις εργασιακές σχέσεις (μισθούς, ωράρια απασχόλησης, συμβάσεις εργασίας, εργατικές διαφορές κτλ) αλλά και το τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης που πραγματοποιεί ελέγχους σε επιχειρήσεις για θέματα ασφαλείας και υγείας των εργαζομένων (επαγγελματικές νόσους και εργατικά ατυχήματα), είναι ιδιαίτερα «βαρύ» τις τελευταίες ημέρες καθώς παρότι δεν έχει αποσταλεί καμία επίσημη απόφαση από το Υπουργείο, η πρόταση της πολιτικής ηγεσίας επί του σχεδίου για το νέο οργανόγραμμα (στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης) που κατατίθενται τις επόμενες ημέρες προκειμένου να εκδοθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν τους αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.
Και όλα αυτά, παρότι βάσει του Μνημονίου, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας θα πρέπει να ενισχυθούν και σε καμία περίπτωση να συρρικνωθούν.

Το σχέδιο της πρότασης

Τα βασικά σημεία της πρότασης αφορά δυο σκέλη. Την Κεντρική Υπηρεσία που αποτελείται από 3 Αυτοτελή Γραφεία υπό τον Υπουργό και 7 Διευθύνσεις και στην οποία προτείνονται συγχωνεύσεις διευθύνσεων και τμημάτων αλλά και καταργήσεις, χωρίς όμως να επηρεάζονται υπηρεσίες στο Νομό και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στην οποία καταργούνται η Διεύθυνση Διοικητικής και Τεχνικής Στήριξης και προτείνονται συγχωνεύσεις των 10 Περιφερειακών Διευθύνσεων Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων με αντίστοιχα Τμήματα Συντονισμού και 67 Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων (μεταξύ αυτών και της Ηλείας) αλλά και των 5 Περιφερειακών Διευθύνσεων Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία με αντίστοιχα Τμήματα Συντονισμού και 31 Τμήματα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (ένα εξ’ αυτών στην Ηλεία).

Μάλιστα επί της πρότασης αυτής, έχουν κληθεί να διατυπώσουν τις απόψεις τους τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων μέχρι και… σήμερα έτσι ώστε να προχωρήσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (πρωθυπουργός και πέντε συναρμόδιοι Υπουργοί) στην έγκριση της έκθεσης αξιολόγησης (η οποία θα περιλαμβάνει το Οργανόγραμμα τόσο για το Υπουργείο Εργασίας όσο και για τρία ακόμα Υπουργεία) μέχρι τις… 10 Γενάρη, ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί το σχετικό Π.Δ. από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 Της Κικής Κολοβέρου
Εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...