Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ηλεία: SOS - "Φεύγουν" δρόμοι - σπίτια - ολόκληρα χωριά από κατολισθήσεις - καθιζήσεις


zimies.JPGΟ εφιάλτης των κατολισθήσεων επιστρέφει έντονα στην περιοχή της Φρίξας, που πέρα από τα διαλυμένα δίκτυα πλέον κινδυνεύουν ξανά σπίτια του πολύπαθου χωριού της Κρέστενας.
zimies1.JPG
zimies2.JPG
zimies3.JPGzimies4.JPGΟ εφιάλτης των κατολισθήσεων επιστρέφει έντονα στην περιοχή της Φρίξας, που πέρα από τα διαλυμένα δίκτυα πλέον κινδυνεύουν ξανά σπίτια του πολύπαθου χωριού της Κρέστενας.

Οι εικόνες που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός θυμίζουν το 1999 όταν το φαινόμενο παρουσιάστηκε έντονο και οδήγησε το χωριό στην απομόνωση.  Και τώρα η Φρίξα είναι απομονωμένοι και οι περίπου 220 μόνιμοι κάτοικοι δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Από την άλλη δεν έχει βρεθεί «γιατρειά» στο πρόβλημα του δρόμου Αρχαίας Πίσας – Λάλα που τα τελευταία χρόνια παρά τις όποιες παρεμβάσεις γίνονται αυτός υποχωρεί ξανά και ξανά. Και ενώ την τελευταία διετία φαινόταν πως το φαινόμενο της καθίζησης είχε κοπάσει σε συγκεκριμένο σημείο, από τη Δευτέρα και πάλι ο δρόμος υποχωρεί. Το σημείο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο μιας και βρίσκεται επάνω σε δεξιά στροφή.

Φρίξα "ώρα μηδέν"
Τα φαινόμενα έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες και υπάρχει μεγάλος φόβος στη δημοτική αρχή πως μπορεί να υπάρξουν και χειρότερα από αυτά που έχουν δει έως σήμερα. Μετά την πρωινή αυτοψία κλιμακίου στην περιοχή συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο – απόντος του ασθενούς δημάρχου Σάκη Μπαλιούκου - για να εξετάσει και να συντονίσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Πλέον στην περιοχή υπάρχει μόνιμα μηχάνημα και χειριστής για να αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα που παρουσιάζονται αλλά αυτό δεν αρκεί. «Είμαστε μόνοι χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία» είπε με οργή και παράπονο ο αντιδήμαρχος Δήμος Φωτεινόπουλος που καθημερινά «οργώνει» την περιοχή παρακολουθώντας την εξέλιξη του φαινομένου. Να θυμίσουμε πως βρίσκεται σε εκκρεμότητα η μεταφορά του οικισμού σε άλλο σημείο κοντά στην Κρέστενα, εδώ και αρκετά χρόνια.

Η χθεσινή εικόνα που είδε το κλιμάκιο που επισκέφθηκε την περιοχή μόνο απογοητευτική μπορεί να είναι. Σε πολλά σημεία έχουν υποχωρήσει δρόμοι, έχουν καταστραφεί δίκτυα, ενώ το βράδυ της Κυριακής που υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης, αιτία ήταν οι κατολισθήσεις στην περιοχή, καθώς υποχώρησαν οι κολώνες της υψηλής τάσης τα καλώδια βραχυκύκλωσαν και υπήρξε έκρηξη.

Χθες το πρωί μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Φωτεινόπουλο πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή η αντιδήμαρχος Ντίνα Στρουμπακου, ο δημοτικός σύμβουλος Τρύφωνας Τουρής, η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Γεωργία Σοφιανού, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηλείας Χρήστος Αναγνωστόπουλος, ο Νίκος Μπούλιαρης από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ηλείας και εκπρόσωποι της Αστυνομίας.

Όλοι αντιλήφθηκαν ότι τίποτα δεν μένει σταθερό πλέον στη Φρίξα και όλα «βυθίζουν» ή κατολισθαίνουν. Είναι πάρα πολλά τα σημεία που χρειάζονται παρεμβάσεις και όσο κουράγιο και μέσα να έχουν στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά λένε οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής που απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.

Δεν έχει βρεθεί «γιατρειά» στο πρόβλημα του δρόμου Αρχαίας Πίσας – Λάλα που τα τελευταία χρόνια παρά τις όποιες παρεμβάσεις γίνονται αυτός υποχωρεί ξανά και ξανά. Και ενώ την τελευταία διετία φαινόταν πως το φαινόμενο της καθίζησης είχε κοπάσει σε συγκεκριμένο σημείο, από τη Δευτέρα και πάλι ο δρόμος υποχωρεί. Το σημείο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο μιας και βρίσκεται επάνω σε δεξιά στροφή.

«Φεύγει» ο δρόμος στην Αρχαία Πίσα

Οι οδηγοί με προβληματισμό διασχίζουν το σημείο που μέρα με τη μέρα δείχνει πως υποχωρεί σημαντικά. Πολίτες που χρησιμοποιούν καθημερινά το δρόμο, ανέφεραν πως από τη Δευτέρα που ξεκίνησε το φαινόμενο να εξελίσσεται έως και χθες υπήρχε σημαντική διαφοροποίηση. Κάποιοι αναφέρουν πως είναι θέμα ημερών αν όχι ωρών να υποχωρήσει αρκετά το οδόστρωμα και να καταστεί ο δρόμος αδιάβατος.

Στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας από τη Δευτέρα που πραγματοποίησαν αυτοψία στο σημείο ενημέρωσαν την Π.Ε. Ηλείας και τη ΔΕΣΕ που έχουν την ευθύνη για το συγκεκριμένο οδικό τμήμα και πλέον μελετούν τις εναλλακτικές διαδρομές που θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν οι οδηγοί για να φτάσουν στο Λάλα, ή από το Λάλα στην Ε.Ο. Πύργου – Τριπόλεως.

«Δεν πρόκειται για μια απλή καθίζηση. Είναι σοβαρά τα πράγματα και για αυτό έχουμε ενημερώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και για την ασφάλεια της οδού και για την αντιμετώπιση του φαινομένου» είπε σε δηλώσεις του στην Πρωινή ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Οι εναλλακτικές διαδρομές που υπάρχουν είναι μέσω Βύλιζας (Πευκών) όπου ο οδηγός θα φτάσει στα Βυλιζέϊκα Χάνια, μέσω Κρυονερίου μια μακρινή απόσταση με μικρό χωμάτινο τμήμα που οδηγεί απευθείας στο Λάλα και η τρίτη μέσω Κλαδέου, που όμως από παλιά αντιμετωπίζει προβλήματα κατολισθήσεων και δεν ενδείκνυται απόλυτα.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...