Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Κατάκολο: Βρέθηκε νεκρός ο 25χρονος Φιλιππινέζος - Τον παρέσυρε κάβος πλοίου στη θάλασσα (photos & video)


katakolo_protiΔεν το χωρά ο νους αυτό που συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι Κατακόλου, με θύμα έναν 25χρονο εργάτη από τις Φιλιππίνες, κατά τη διαδικασία πρόσδεσης του κρουαζιερόπλοιου
Norwegian Jade. Ένας από τους κάβους κόπηκε και τινάχθηκε σαν ελατήριο στην πόρτα εξώστη του πλοίου όπου βρισκόταν ο 25χρονος και επέβλεπε τη διαδικασία καβοδεσίας του πλοίου.

Κάβοι σπάνε συχνά στα πλοία και ιδιαίτερα όταν επικρατεί κακοκαιρία στο Κατάκολο, χωρίς όμως ποτέ να αναφερθεί κάποιο σοβαρό περιστατικό και δη θάνατος. Και χθες επικρατούσε απόλυτη άπνοια την ώρα του εργατικού αυτού δυστυχήματος, που σόκαρε τόσο το πλήρωμα και τους επιβαίνοντες στο πλοίο, όσο και το προσωπικό του Λιμεναρχείου και τους ανθρώπους του Κατακόλου.

Όμως όπως λένε οι ντόπιοι η ρεστία… ένα βουβό κύμα που ακολούθησε τους ισχυρούς νοτιοανατολικούς ανέμους τη νύχτας, φαίνεται προς προκάλεσε το ατύχημα.

Λίγο πριν από τις οκτώ το πρωί και ενώ όλοι οι κάβοι είχαν δεθεί, ένας από την πλευρά της πλώρης κόπηκε. Ο 25χρονος Φιλιππινέζος βρισκόταν πάνω στην γέφυρα – πόρτα του εξώστη, στο κατάστρωμα που βρίσκονται όλα τα συστήματα για την καβοδεσία και οι κάβοι. Το τμήμα του σπασμένου κάβου έφυγε σα μαστίγιο και χτύπησε με σφοδρότητα στο πρόσωπο και το κεφάλι τον εργάτη, κάνοντάς τον να χάσει τις αισθήσεις του.

Έτσι έπεσε από ύψος περίπου οκτώ μέτρων στη θάλασσα. Φαίνεται πως είχε χάσει τις αισθήσεις του και δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην επιφάνια. Βλέποντας αυτό το περιστατικό άνδρες του Λιμενικού, βούτηξαν με τα ρούχα μέσα στη θάλασσα για να τον σώσουν, όμως πριν προλάβουν τα νερά τον ρούφηξαν. Στη συνέχεια ο ιδιώτης δύτης Νίκος Κατσέπας με τον Λιμενικό Δημήτρη Μιχαλόπουλο που είναι επίσης δύτης, προσπάθησαν για πολύ ώρα να τον εντοπίσει, ενώ και από το κρουαζιερόπλοιο άμεσα κατέβηκε προσωπικό που ερευνούσε από την ξηρά και με βάρκα στο θαλάσσιο χώρο.

Όσο περνούσε η ώρα και δεν υπήρχαν ίχνη του 25χρονου, τόσο επικρατούσε η άποψη πως τα ισχυρά ρεύματα του λιμανιού, είχαν παρασύρει το άψυχο κορμί του αρκετά μακρύτερα από το σημείο που έπεσε. Τελικά μια δεύτερη έρευνα από τον υπεύθυνο του Πατραϊκού Κέντρου Καταδύσεων Χρήστο Καραφλό και τον Λιμενικό και επίσης δύτη Ανδρέα Τρυφωνόπουλο, έφερε αποτέλεσμα, καθώς εντοπίστηκε στον πυθμένα το άψυχο σώμα του 25χρονου.

Ανασύρθηκε και με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Πύργου, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρίου για τη νεκροψία – νεκροτομή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 25χρονος ήταν πατέρας δύο παιδιών. Μετά την ανάσυρσή του, στην γέφυρα του πλοίου τελέστηκε δέηση στη μνήμη του από τον εφημέριο π. Παναγιώτη Αθανασόπουλο, με εντολή του καπετάνιου, καθώς ο 25χρονος ήταν Χριστιανός Καθολικός.

«Ο κάβος εκσφενδόνισε τον εργάτη»

Η ξεναγός Λένα Θεοφιλίδου ήταν αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού δυστυχήματος. «Είχαν μόλις δέσει τους κάβους. Ακούστηκε ένας τρομαχτικός θόρυβος, γύρισε  προς τα πίσω. Χτύπησε ένα άτομο που στεκόταν στον εξώστη με τέτοια δύναμη που αυτός εκσφενδονίστηκε με το κεφάλι κάτω προς τη θάλασσα. Αν και έπεσε ένας συνάδελφός του στο νερό για να τον βγάλει, δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα γιατί το νερό ήταν τόσο θολό που δεν μπορούσαν να δουν. Είναι πολύ θλιβερό για αυτούς ανθρώπους που δουλεύουν για ένα πολύ μικρό μεροκάματο και πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες» περιέγραψε για το περιστατικό.

Πρώτη ανάρτηση: 08:43
Τελευταία ενημέρωση: 02:18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...