Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Σήμερα τα εγκαίνια στο Μουσείο Φραγκοκρατίας στο Χλεμούτσι από Τζαβάρα


xlemoutsiΣε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του ως υπουργού Πολιτισμού, αναφέρθηκε στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για τα ΤΕΙ ο Κώστας Τζαβάρας, από τον Πύργο.
Έτσι ανακοίνωσε πως σχετικά με το Ιερό της Δήμητρας Χαμύνης, που είχε έρθει στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ύδρευση από τον Ερύμανθο στην Ολυμπία, εντάχθηκε σε πρόγραμμα ανάδειξης του μαζί με τον Κρόνιο Λόφο, με το ποσό των 370.000 ευρώ με απόφαση της Γ.Γ. Πολιτισμού. Ακόμα εντάχθηκαν όπως είναι ήδη γνωστό και οι εργασίες ανασκαφής για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου.

Επίσης ο υπουργός Πολιτισμού μίλησε για τα σημερινά εγκαίνια που θα πραγματοποιήσει, στο Χλεμούτσι. Πρόκειται για την Αίθουσα Α1 στο κάστρο Χλεμούτσι καθώς και τη μόνιμη έκθεση με τίτλο «Η εποχή των Ιπποτών - Οι Σταυροφόροι στον Μοριά», σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πάτρας. Όπως είπε πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό μουσείο στη χώρα για την Φραγκοκρατία. Μια εξέλιξη σημαντική όπως δήλωσε και για την Ηλεία και για την Ελλάδα.

Η μόνιμη έκθεση με προϋπολογισμό 450.000 € ολοκληρώθηκε στις 31.12.2008 και σ' αυτήν εκτίθενται αρχαιότητες της περιόδου της Φραγκοκρατίας από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου.

Η Αίθουσα Α1 ανοίγει για το κοινό μετά τις εργασίες που έγιναν στο πλαίσιο του έργου «στερέωση αίθουσας Α1 Κάστρου Χλεμούτσι, νομού Ηλείας», που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα -Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι 2007-2013» με προϋπολογισμό 500.000€ και χρονική διάρκεια υλοποίησης από 12.06.2011 έως 31.12.2012.

Στο πλαίσιο του έργου έγιναν εργασίες στερέωσης-αποκατάστασης στην οροφή, την τοιχοποιία και τα ανοίγματα της αίθουσας. Τοποθετήθηκαν πληροφοριακές / επεξηγηματικές πινακίδες, δημιουργήθηκε βιντεοπροβολή σε υποδομή εντός της Αίθουσας με ενημερωτικό υλικό όλης της πορείας των εργασιών, καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια (συμβατικό και για ΑΜΕΑ), διαμορφώθηκε χώρος στάθμευσης επισκεπτών, διαδρομή πρόσβασης ΑΜΕΑ και κατασκευάστηκε infokiosk πλησίον του χώρου του φυλακίου.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...