Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Τι έχουν πάθει οι ηθοποιοί που έχουν υποδυθεί τον Χριστό ;

Τι έχουν πάθει οι ηθοποιοί που έχουν υποδυθεί τον Χριστό ;


Τα μεταφυσικά πάθη των... Ιησού!


Ο ρόλος του Ιησού Χριστού, είναι ίσως ο πιο… στοιχειωμένος ρόλος στην ιστορία του κινηματογράφου! Για ανεξήγητους, φαινομενικά τουλάχιστον λόγους, οι ηθοποιοί που ενσάρκωσαν των Σωτήρα της ανθρωπότητας, υπήρξαν κάθε άλλο παρά «ευλογημένοι». Καριέρες που καταστράφηκαν, παρ’ ολίγο μοιραία αλλά και περίεργα ατυχήματα στα γυρίσματα, ακολουθούν σαν κατάρα ηθοποιούς και ταινίες που ασχολήθηκαν με το Θείο Δράμα.


Τζέιμς Καβίζελ – «Τα Πάθη του Χριστού» ( 2004)
Caviziel
Με αυστηρή Καθολική ανατροφή, ο γοητευτικός ηθοποιός, έδειξε να βρίσκει το δρόμο για τη Λεωφόρο της Δόξας, όταν κέρδισε  το ρόλο του Ιησού στα πολυσυζητημένα και υπερεπιτυχημένα, εισπρακτικά, «Πάθη του Χριστού». Μέχρι τότε ο Καβίζελ είχε αξιοπρεπείς συμμετοχές στη «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή» του Τέρενς Μάλικ και το «Καλπάζοντας με το Διάβολο» του Ανγκ Λι , πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Κόμη Μοντεχρίστο» και το “Angel Eyes” δίπλα στην «καυτή» Τζένιφερ Λόπεζ. Το 2002 παίζει στα «Υψηλά Εγκλήματα» και αποκαλύπτει τις αυστηρές Καθολικές αρχές του όταν αρνείται να κάνει ερωτικές σκηνές με γυμνό, με την Ασλεϊ Τζαντ. Το ίδιο διάστημα ο επίσης Καθολικών αρχών σούπερ σταρ, Μελ Γκίμπσον αποφασίζει ότι είναι ο ιδανικός για να…σηκώσει το σταυρό του μαρτυρίου στην δική του ταινία για το Θείο Πάθος.
Αυτό που δεν ήξερε ο Τζιμ Καβίζελ ήταν ότι θα τραβούσε στην κυριολεξία τα..πάθη του Χριστού! Κατά τη διάρκεια της σκηνής πάνω στον Σταυρό, αστραπή από το πουθενά, χτυπά τον ηθοποιό ο οποίος σώζεται από θαύμα. Μέλος του συνεργείου δήλωσε «είμαι 100 πόδια μακριά και βλέπω ξαφνικά μια λάμψη και καπνό να βγαίνει από τα αυτιά του Καβίζελ». Αστραπή τον χτυπά και στα γυρίσματα της σκηνής για την επί του Ορους Ομιλία! Τα βάσανά του δεν τελειώνουν εδώ: παθαίνει σοβαρή εξάρθρωση ώμου όταν του έπεσε ο σταυρός που κουβαλούσε ( η σκηνή κρατήθηκε στην ταινία). «Τρώει» κατά λάθος διπλό χτύπημα από μαστίγιο στη σχετική σκηνή , κόβεται άσχημα στον καρπό του και αποκτά μια βαθιά ουλή στην πλάτη και τέλος, αρρωσταίνει με υποθερμία.
Οταν τα «Πάθη του Χριστού» βγαίνουν στις αίθουσες γίνονται ανέλπιστα μία από τις πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών και ο πρωταγωνιστής τους φαίνεται να κερδίζει το εισιτήριο για τα μεγάλα σαλόνια του Χόλιγουντ. Κι εκεί όλα «παγώνουν» : χάνει το ρόλο του Σούπερμαν στο “Superman Returns”, κάτι που ήθελε  όσο τίποτ’ άλλο ενώ οι επόμενες ταινίες του με εξαίρεση ένα δεύτερο ρόλο στο “Deja vu”, μάλλον πάνε κατευθείαν για κυκλοφορία σε dvd.
Ο ρόλος του Σωτήρα δεν φαίνεται να έχει σωτήρια αποτελέσματα για την καριέρα του, μέχρι πρότινος πολλά υποσχόμενου ηθοποιού που δήλωνε χαρούμενος για τα δύο κοινά που έχει με τον αληθινό χαρακτήρα που υποδύθηκε: τα ίδια αρχικά J.C ( James Caviezel) με τον…Jesus Christ ενώ όταν ξεκινούσαν τα πρώτα γυρίσματα ήταν περίπου στην ίδια ηλικία με Εκείνον : 33.
Ειρωνεία και παιχνίδι της τύχης ή βλασφημία λόγω απερισκεψίας ; είναι θέμα προσωπικής πίστης…


Ρόμπερτ Πάουελ – «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» (1977)
Powell 570x320
Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική, πιο διαχρονική, πιο ολοκληρωμένη και πιο πετυχημένη ενσάρκωση του Χριστού στην οθόνη , από αυτήν του Ρόμπερτ Πάουελ στον κλασικό «Ιησού από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι.
Με αυτό το ρόλο πέρασε για πάντα στις καρδιές και τη μνήμη εκατομμυρίων τηλεθεατών που όμως δεν θέλησαν να τον αναζητήσουν και να τον δουν ποτέ σε οποιονδήποτε άλλο ρόλο,  παγιδεύοντάς τον στην εικόνα του Θεανθρώπου.
Η…εξαφάνιση του Πάουελ από τα εγκόσμια μετά την τεράστια επιτυχία της μίνι-σειράς, έδωσε τροφή για ένα σωρό φήμες βασισμένες στην «κατάρα του Ιησού» : ότι τρελάθηκε, ότι αυτοκτόνησε, ότι ζει σαν άστεγος.
Η αλήθεια είναι ότι ο πολύ καλός Βρετανός ηθοποιός, μετά τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» συνέχισε να δουλεύει σε εγχώριες τηλεοπτικές σειρές και ευρωπαϊκές ταινίες αλλά οι παραγωγοί του Χόλιγουντ του έκλεισαν κατάμουτρα την πόρτα και του αρνήθηκαν μια καριέρα θεωρώντας – και όχι άδικα- ότι το κοινό τον έχει ταυτίσει τόσο απόλυτα με το ρόλο του Ιησού που δεν θα μπορούσε ποτέ να τον δει να «αμαρτάνει» επί της μεγάλης οθόνης.
Για την ιστορία να πούμε ότι ο Τζεφιρέλι ήθελε αρχικά τον Ντάστιν Χόφμαν ή τον Αλ Πατσίνο για το  ρόλο του Ιησού και τον Πάουελ για το ρόλο του Ιούδα! Ο Ρόμπερτ Πάουελ ήταν 33 ετών όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» και προκάλεσε ένα μικρό σκάνδαλο δηλώνοντας άθεος.

«Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» ( 1965)
Max
Ο σπουδαίος ηθοποιός Μαξ Φον Σίντοβ μπορεί να επιβίωσε μετά την απόφασή του να υποδυθεί τον Ιησού σε μία από τις πιο γνωστές ταινίες για τη ζωή Του, δυστυχώς όμως η ίδια η παραγωγή ήταν μια από τις πιο πολύπαθες. Ο διευθυντής φωτογραφίας Γουίλιαμ Σ. Μέλορ, έπαθε καρδιακή προσβολή, κατέρρευσε και πέθανε στο πλατό προτού προλάβει κανείς να τον βοηθήσει.
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην Αριζόνα, χιονοθύελλα χτύπησε την περιοχή για πρώτη φορά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια, θάβοντας ολόκληρα τα σετ της Ιερουσαλήμ! Καστ και συνεργεία υπερέβαλαν εαυτόν για να καθαρίσουν με τη βοήθεια μηχανημάτων το χώρο και να ξεθάψουν τα σκηνικά. Και μόλις το έκαναν, ξαναχτύπησε μια νέα χιονοθύελλα, ακόμη πιο ισχυρή από την πρώτη, αναγκάζοντας την παραγωγή να τα μαζέψει άρον-άρον και να συνεχίσει το γύρισμα σε χολιγουντιανό στούντιο.

«Ο τελευταίος πειρασμός» ( 1988)
Defoe
Αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μία από τις πιο «απαγορευμένες» και αμφιλεγόμενες ταινίες όλων των εποχών , μια χαρά επιβίωσε από κατάρες και αφορισμούς. “Ο Τελευταίος Πειρασμός” είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο  Μάρτιν Σκορσέζε. Η μεγαλύτερη τιμωρία για τους «βλάσφημους» συντελεστές ήταν η προσωρινή τύφλωση για 3 ημέρες του Ιησού-Γουίλεμ Νταφόε. Και όχι για κάποιο μεταφυσικό λόγο αλλά επειδή ο ηθοποιός το παράκανε με τις σταγόνες που έβαζε στα μάτια ώστε να διαστέλλονται οι κόρες για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.


koolnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...