Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πολιτεία Ήλιδας - Ολυμπίας: Ημερίδα στη Βάρδα για την Οδική Ασφάλεια


politeia2.JPGΠέντε δισεκατομμύρια ευρώ, όσα, δηλαδή κόπηκαν από τους συνταξιούχους με το τρίτο μνημόνιο κοστίζει στο ελληνικό κράτος η αποκατάσταση των τραυματιών από τα τροχαία
politeia1.JPGpoliteia3.JPGατυχήματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο. Αυτό τόνισε ο Άρης Σταθάκης, στην εκδήλωση για την οδική ασφάλεια που διοργάνωσε ο Όμιλος  Ηλείων για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη “Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπίας”  στη Βάρδα, με θέμα: “Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας”.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι κάθε μέρα στην Ελλάδα θρηνούμε πέντε νεκρούς συμπολίτες μας σε τροχαία που αν είχαμε σωστή εκπαίδευση πάνω στην οδική ασφάλεια, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την οδική ασφάλεια κ. Σταθάκης ήταν κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. Υπενθυμίζεται ότι έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην οδική ασφάλεια και έχει λάβει το βραβείο δημοσιογραφίας με το σκεπτικό ότι «έμαθε τους Έλληνες να φορούν ζώνες ασφαλείας και κράνη, για να κυκλοφορούν με ασφάλεια».

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στους παράγοντες που προκαλούν τα τροχαία ατυχήματα και έδωσε οδηγίες για την αποτροπή τους.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν προς εκείνους που οδηγούν υπό την επήρεια μέθης χαρακτηρίζοντάς τους εγκληματίες. Ενώ άσκησε κρητική για την ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας να μη προχωρήσει ευρωπαϊκό πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας στα σχολεία.

Παράλληλα έδωσε οδηγίες για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε αν τύχει να είμαστε αυτόπτες σε τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα, ενώ αναφέρθηκε και στη συμβολή του κακού οδικού δικτύου στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών η πρόεδρος κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη επεσήμανε την κακή ποιότητα του οδικού δικτύου στην Ηλεία, το οποίο είναι πρόξενος πολλών τροχαίων, τονίζοντας ότι μόνο από τη Γαστούνη μέχρι την είσοδο της Πάτρας έχουν καταμετρηθεί 112 εικονοστάσια που αντιπροσωπεύουν ζωές συνανθρώπων μας που χάθηκαν.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Ομίλου «Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπίας» να ενισχύσει τη βιωματική εκπαίδευση των μικρών παιδιών σε ό,τι αφορά στην οδική ασφάλεια με τις παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών «ο Καραγκιόζης και ο κύριος ΚΟΚ», που ο Όμιλος σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας οργανώνει σε σχολεία της Ηλείας.

Ήδη έχουν δοθεί παραστάσεις από τον Καραγκιοζοπαίκτη κ. Χρ. Πλέσσα στα σχολεία της Γαστούνης και της Βάρδας, ενώ προγραμματίζονται παραστάσεις και σε άλλα σχολεία του νομού, όπως την ερχόμενη Παρασκευή στα Λεχαινά.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης κ. Δημ. Αρβανίτης τόνισε ότι ως δήμος αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που του παρέχονται και συμμετέχοντας ενεργά στην καλλιέργεια σωστής οδικής παιδείας  έχουν προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες: Διδασκαλία μαθημάτων κυκλοφοριακής αγωγής από το Νοέμβριο στους μαθητές όλων των τάξεων των δημοτικών σχολείων Ανδραβίδας και Λεχαινών.

Εκτός από τη θεωρητική διδασκαλία οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης καθώς μέρος των προαυλίων των σχολικών μονάδων έχει διαμορφωθεί σε κυκλοφοριακό πάρκο με την κατάλληλη διαγράμμιση και σήμανση. Και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει καταρτισθεί μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής θα διδαχθούν στη Μυρσίνη και στη Βάρδα.

Ο διοικητής της τροχαίας του Πύργου κ. Γιώργος Κωστόπουλος μιλώντας για τη διαχείριση των ατυχημάτων ανέφερε χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ο ίδιος είχε ζήσει αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλει η τροχαία όχι για να τιμωρήσει κακούς οδηγούς, αλλά για να συνετίσει και με τη δραστηριότητά της να δράσει αποτρεπτικά στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.

Παράλληλα επισήμανε τη σπουδαιότητα της χρήσης ζωνών ασφαλείας αλλά και του κράνους στους οδηγούς δικύκλων. Είπε ακόμη ότι ο εθνικός στόχος για μείωση των τροχαίων κατά 50% σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί. Επίσης με τους συνεργάτες του πρόβαλε video από κάμερες της τροχαίας δίνοντας έμφαση στα δυστυχήματα που προκαλούνται με την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους οδηγούς.

Η κυρία Σοφία Χριστοπούλου (προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδος) η οποία εκπροσώπησε τον κ. Γιώργο Παναγιωτόπουλο μιλώντας με θέμα “Οδική παιδεία και ασφάλεια” εξήρε τις πρωτοβουλίες του Ομίλου  Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπίας και τόνισε: «Η κυκλοφοριακή αγωγή αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο οδικής ασφάλειας.

Ο παράγοντας ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι σε μεγάλο βαθμό υπαίτιος για τα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν. Γι’ αυτό, αν προσδοκούμε τη μείωσή τους, η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από την κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση».

Τέλος ο κ. Ευγένιος Μπαλκάμος (πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας της ΠΔΕ) μιλώντας με θέμα: “Η οδική ασφάλεια στην ΠΔΕ”, αναφέρθηκε στη σύσταση πριν  από δύο χρόνια του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας από τον Περιφερειάρχη κ. Απ. Κατσιφάρα. Ανέφερε κάποιες από τις διαπιστώσεις που έχει κάνει το Συμβούλιο σχετικά με την οδική ασφάλεια και είπε ότι στις αρχές Ιουνίου τα μέλη της επιτροπής θα συντάξουν την έκθεσή τους για την οδική ασφάλεια, ενώ θα προχωρήσουν και στην χάραξη στρατηγικής για την ασφάλεια στη Δυτική Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Βουλευτής κ. Γιώργος Κοντογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Χριστόπουλος, ο Δήμαρχος του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Δημήτρης Αρβανίτης, ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασιλης Τσιρίκος, οι επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του δήμου κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος και της Ελάσσονος Μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Κ. Αγγελακόπουλος,  ο κ. Τρ. Πέρδικας, η κα Δήμητρα Μαγγίνα, πρόεδροι τοπικών διαμερισμάτων και συλλόγων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Αστυνομίας κ.α.
politiailidasolympias.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...