Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Αναβιώνει το έθιμο του Ιούδα στο Νεοχώρι Κυλλήνης

ioudas.JPGΓια Τρίτη συνεχόμενη χρονιά αναβιώνει στο Νιοχώρι Κυλλήνης το έθιμο της καύσης του Ιούδα. Ο Σύλλογος Νεοχωριτών Μυρτουντίων Ηλείας εν Αθήναι «Ο Άγιος Γεώργιος» έχει
ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τη φετινή αναβίωση του εθίμου που ξεκίνησε πριν από τέσσερις δεκαετίες στο χωριό από τον Γεράσιμο Γιαννικόπουλο.


Η ιστορία της κατασκευής του ομοιώματος παραμένει «κρυφή» με την έννοια ότι ο Γεράσιμος Γιαννικόπουλος κλεινόταν στην αποθήκη του μόνος, από την Καθαρά Δευτέρα. Με τη μαεστρία του, ολοκλήρωνε το έργο του πριν το Πάσχα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και ο γιος του Τάσος.

Μιλώντας για το έθιμο η κα Κωνσταντίνα Ψυχογιού ανέφερε πως την Κυριακή του Πάσχα μετά την λειτουργία της Αγάπης, ο αείμνηστος Γεράσιμος Γιαννικόπουλος ενημέρωσε τους συγχωριανούς του και τους καλούσε σπίτι του να συνοδεύσουν όλοι μαζί τον Ιούδα.

Έτσι όλο το χωριό ακολουθούσε πορεία για το σπίτι του και σύμφωνα με το έθιμο, ο ίδιος έβγαζε από την αποθήκη του το ομοίωμα λέγοντας «Να πάμε να τον κάψουμε» με τους συγχωριανούς του να επαναλαμβάνουν δυνατοί όλοι μαζί την ίδια φράση.

Οι κάτοικοι του Νεοχωρίου, περιέφεραν τον Ιούδα στα σοκάκια του χωριού και στον κεντρικό δρόμο, υπό τους ήχους τραγουδιών της εποχής. Φτάνοντας στην εκκλησία ο κυρ Γεράσιμος κρεμούσε μια «τριχιά» από τον καμπαναριό σε ένα σίδερο, έδενε τον Ιούδα από τον λαιμό, τον περιέλουζε με πετρέλαιο και τον σήκωνε ψηλά. Τότε με δυνατή φωνή ρωτούσε τρεις φορές τους χωριανούς. «Να τον κάψουμε» για να πάρει την απάντηση «ναι να καεί».

Έβαζε τότε φωτιά στο φυτίλι και όταν αυτή έφτανε στο φυτίλι οι χωριανοί έστηναν χορό τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια, μέχρι να φτάσει η φλόγα στο κεφάλι του ομοιώματος και να εκραγεί το μπαρούτι με το οποίο ήταν γεμισμένο. Άγνωστο γιατί τα επόμενα χρόνια το έθιμο έπαψε να υφίσταται.

Με την επαναλειτουργία του συλλόγου Νεοχωριτών της Αθήνας το 2011 και υπό την προεδρία του Γιάννη Στριγά που συνέλεξε πληροφορίες για το παλιό αυτό έθιμο, ξεκίνησε η προσπάθεια αναβίωσης του. Από την πρώτη κιόλας χρονιά ο κόσμος στο χωριό ανταποκρίθηκε θετικά και αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή. Το 2012 ο κόσμος ήταν ακόμα περισσότερος και πλέον το έθιμο φαίνεται να ριζώνει για τα καλά στο χωριό.

Φέτος το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Νεοχωρίου Κυλλήνης θα συγκεντρωθούν και πάλι στο χωριό για να γιορτάσουν την καύση του Ιούδα που διοργανώνεται με την συμβολή του Συλλόγου Νεοχωριτών Αθήνας και την προσωπική συμβολή των πρώην μελών του συλλόγου Γιάννη Στριγά και Σπύρου Χαβιάρα, ενώ είναι σημαντική η εθελοντική προσφορά κατοίκων και φίλων του συλλόγου στην προσπάθεια.

Πηγή

neohorikillinis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...