Η κρίση τσακίζει τη ζωή των Ηλείων


krisiΌλο και περισσότερο διεισδύει η οικονομική κρίση στην Ηλεία, ανεβάζοντας ποσοστά και δείκτες των ατόμων που επισκέπτονται ψυχίατρους και ψυχολόγους. Σύμφωνα
με εκτιμήσεις σε ένα ποσοστό 70% τα άτομα που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Πύργου στις ηλικίες από 30 έως 50 ετών, αντιμετωπίζουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έντονα. Από την άλλη η καθημερινότητα των Ηλείων λυγίζει υπό το βάρος της κρίσης και τα προβλήματα που προκαλούνται είναι αρκετά για τους περισσότερους.

Οι άμεσες επιπτώσεις
Η Ψυχολόγος από τον Πύργο, Έλενα Παναγούλια, μας μίλησε για την εικόνα που αποτυπώνεται στην κοινωνία μας με την πάροδο τριών ετών από την εδραίωση της κρίσης και των μνημονίων. «Τα τελευταία χρόνια όλοι μας αναρωτιόμαστε για το χάλι μας, ψάχνουμε να βρούμε τους ενόχους και ασφαλώς πιστεύουμε ότι δεν φταίμε εμείς για το κατάντημά μας. Η ψυχολογία μας έπεσε κατακόρυφα, τα λεφτά μας αρχίσαμε να τα μετράμε περισσότερο, ενώ η ακρίβεια καλά κρατεί σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, από το καλάθι της νοικοκυράς μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς.Η κατήφεια και η απαισιοδοξία φέρνουν σενάρια φόβου ή τρόμου για την επικείμενη πτώχευση, την κοινωνική εξέγερση και την πλήρη εξαθλίωση της ζωής μας.

Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει μία σημαντική κοινωνική επίδραση. Οι άνθρωποι, καθώς βρίσκονται υπό την πίεση στρεσογόνων παραγόντων, αποφεύγουν τη συναναστροφή ακόμη και με φίλους που έχουν προβλήματα καθώς δεν αντέχουν να ακούσουν τα προβλήματα και άλλων, εκτός από τα δικά τους. Πρόκειται για μία αυθόρμητη αντίδραση του μυαλού, προκειμένου να αποφύγει την ψυχική φθορά και την αρνητική συναισθηματική διάθεση» μας εξήγησε.

Η κρίση και οι ρόλοι άνδρα - γυναίκας
Αναφερόμενη επί μέρους στο τι επηρεάζει τα δύο φύλλα, άνδρες και γυναίκες, εστίασε στο πως κάθε πλευρά βιώνει τις συνέπειες της κρίσης. «Είχαμε συνηθίσει τον άντρα να έχει τον μεγαλύτερο ρόλο όσον αφορά το εισόδημα, ενώ τώρα πια και η γυναίκα συμβάλλει σημαντικά στον οικονομικό τομέα.

Είναι πια οικονομικά ισχυρή και εκπέμπει έναν δυναμισμό που έχει φοβίσει τον άντρα. Ειδικά σήμερα στην εποχή της οικονομικής κρίσης η μείωση της οικονομικής δύναμης του άντρα φαίνεται να προκαλεί μια έντονη κοινωνική επίδραση στην σχέση των δυο φύλων. Η οικονομική του δύναμη μειώνεται «ανατρέποντας» τα μέχρι τώρα δεδομένα στους ρόλους πριν ή και μέσα σε μια σχέση» τόνισε η κα Παναγούλια.

Επίδραση και στον ερωτικό τομέα
Ο ερωτικός τομέας είναι κάτι που επηρεάζεται άμεσα από την κρίση, αφού έχει να κάνει με την διάθεσή μας. Και η πίεση που δέχονται τα ζευγάρια έχει επίδραση και εδώ. «Η γυναίκα της σημερινής εποχής πρέπει να ανταπεξέλθει καθημερινά στον ρόλο της μητέρας, της συζύγου, της νοικοκυράς και της εργαζόμενης. Εργάζεται πολλές ώρες και δεν μπορεί να αφιερώσει πολύ χρόνο στον σύντροφο της επειδή κουράζεται σωματικά και βεβαίως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η συναισθηματική διάθεση και επόμενα και η σεξουαλική.

Πρόκειται για έναν σημαντικό εχθρό της «σοβαρής» σχέσης μαζί με την ρουτίνα της καθημερινότητας. Ο άντρας έχοντας λιγότερους ρόλους μπορεί να αισθάνεται παραμελημένος καθώς η προσοχή της γυναίκας εστιάζεται κυρίως στο παιδί αν υπάρχει, στην εργασία της και στην φροντίδα του σπιτιού, με αποτέλεσμα να αμελείται ο προσωπικός τους χρόνος, να είναι ελάχιστος, και να μην διασκεδάζουν μαζί.

Η φθορά που επέρχεται έτσι είναι ισχυρότατη στο κυνήγι της επιβίωσης. Τελικά τα χρήματα που προκύπτουν από τις λίγες παραπάνω ώρες εργασίας αναρωτιέται κανείς αν μπορούν να αντισταθμίσουν το «τέλος» του ζευγαριού το οποίο συμβαίνει» εξήγησε η κα Παναγούλας. «Ο άνδρας, συχνά από αδυναμία συναισθηματικής έκφρασης λόγω ανατροφής σύμφωνα με κάποια πρότυπα δεν εκφράζει την ανάγκη του αυτή στην γυναίκα. Αντιθέτως συνήθως απομονώνεται ή εκφράζεται πιο εύκολα σε φίλους του. Μια σχέση στην οποία ο καθένας κρατά φόβους, σκέψεις, στον εαυτό του, σταδιακά κινδυνεύει από την αποξένωση».

Στον επίλογο η Ψυχολόγος επισήμανε πως «ήλθε όμως η ώρα της αποκάλυψης μιας ζωής που απλώς μας φανέρωσε πως τα ψέματα τελείωσαν. Ο καθένας μας οφείλει να κάνει μια στροφή στον εαυτό του και στο πώς θα επιβιώσει μέσα σε αυτή την κρίση. Ήδη θα μπορέσουμε να κερδίσουμε κάτι από αυτό… απέναντι στο πως στεκόμαστε στο σήμερα.....διότι οι άνθρωποι υπάρχουν και είναι καιρός να ασχοληθούμε με όλα αυτά που μας αξίζουν και μας δίνουν το νόημα να παλέψουμε, βλέποντας επιτέλους αυτήν τη χώρα με την οικονομική της κρίση δική μας υπόθεση».
Γιάννης Σπυρούνης

ilialive.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ