Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ξεσηκωμός στην Ανδρίτσαινα για την βιβλιοθήκη - "Μην αγγίζετε την ιστορία μας"



andritsaina2Φωτιές ανάβει στην Ηλεία και κυρίως στην περιοχή της Ανδρίτσαινας η λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας με τους υπό κατάργηση οργανισμούς και φορείς. Ανάμεσά τους
βρίσκεται και η ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας και η είδηση έχει προκαλέσει σοκ στην Ηλεία του πολιτισμού και ποικίλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο αλλά πρωτίστως στην τοπική κοινωνία.

Οι κάτοικοι στην Ανδρίτσαινα έχουν ξεσηκωθεί στο άκουσμα και μόνο της πρόθεσης να υποβαθμιστεί η ιστορική βιβλιοθήκη και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Στο πλευρό τους αναμένεται να βρεθούν και άνθρωποι του πνευματικού κόσμου και του πολιτισμού, που σαφώς γνωρίζουν πολύ καλύτερα την αξία της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης.

Τι πράττουν οι ανιστόρητοι... για την οικονομία του ενός υπαλλήλου
Η λίστα περιλαμβάνει 46 δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας. Για αυτές θα υπάρξει συγχώνευση, και έτσι τουλάχιστον σε επίπεδο διοικητικού προσωπικού θα υπάρξει πλεονάζον προσωπικό και έτσι θα έρθουν και σε αυτόν τον τομέα απολύσεις. Αυτή τη στιγμή στις βιβλιοθήκες αυτές υπηρετούν περίπου 200 υπάλληλοι.

Η Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας έχει μια μακρά και συγκινητική ιστορία. Το 1840, 47 κιβώτια γεμάτα γνώση παραδόθηκαν στα χέρια του Δημάρχου Ανδρίτσαινας, Κωνσταντίνου Ζαρειφόπουλου, και έφτασαν μετά από μακρύ ταξίδι στην Ανδρίτσαινα. Όμως το «πολύτιμο» φορτίο έμελλε να παραμείνει κλεισμένο για 35 ολόκληρα χρόνια στην μικρή εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.

Τελικά το 1875 ξεκίνησε η ανοικοδόμηση των διδακτηρίων σε σχέδια του Μιλτιάδη Κανελλόπουλου. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν μετά από πανελλήνιο έρανο και από δωρεά του πρόξενου Τεργέστης, Άγγελου Γιαννικέτη. Το κτήριο που κατασκευάστηκε ήταν σε σχήμα «Π» με την βορειανατολική πλευρά του ανοικτή. Τα εγκαίνια του κτηρίου έγιναν το 1879 οπότε στεγάστηκε η βιβλιοθήκη στην δυτική πλευρά του πρώτου ορόφου. Το 1932 στο κτήριο προστέθηκε η βορειανατολική πτέρυγα και έτσι το κτήριο πηρέ το σημερινό τετράγωνο σχήμα του. Από το 1998 στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο δίπλα στο ιστορικό Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας.

Παλιά βιβλία και χειρόγραφα Φράγκων, Ενετών και οπλαρχηγών του ’21, αλλά και αντίγραφα των αετωμάτων του Επικούρειου Απόλλωνα του Αλκαμένη κοσμούν τους διαδρόμους της, οι περίφημες «αμαζονομαχία» και «κενταυρομαχία». Η μοναδική δωρεά του Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου, ο οποίος συνέλεξε στο Παρίσι, όπου εργαζόταν ως βιβλιοθηκάριος, τους 3696 τίτλους της βιβλιοθήκης, ανέδειξε την Ανδρίτσαινα σε πνευματική πολίχνη της Πελοποννήσου. Στη συλλογή της σήμερα εντάσσονται 8.000 σπάνια βιβλία.

Τι λένε οι φορείς
Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, είναι ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, που έχει οριστεί πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, από το υπουργείο Πολιτισμού. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, όμως είναι γνωστή από το παρελθόν η πρόθεση συγχώνευσης βιβλιοθηκών. «Δεν γίνεται λόγος για κατάργηση, αλλά για συγχώνευση.

Όμως πρόκειται για μια βιβλιοθήκη αυτή της Ανδρίτσαινας που έχει μεγάλη ιστορία και σημασία για την περιοχή. Πιθανότατα θα συγχωνευτεί με τη βιβλιοθήκη του Πύργου, όμως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την κίνηση αυτή, αφού στην Ανδρίτσαινα απασχολείται μόλις ένας υπάλληλος».

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του, για την είδηση αυτή, αλλά τόνισε πως ήδη έχει ενημερώσει όσους μπορούν να βοηθήσουν για να μην συμβεί κάτι τέτοιο. «Θεωρώ ότι πρόκειται για μια ανιστόρητη και αψυχολόγητη ενέργεια, η σκέψη και μόνο για την αντιμετώπιση ενός μνημείου όπως αυτή είναι η Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας, στη λογική μιας δημόσιας υπηρεσίας.

Πρέπει να γνωρίζουν πως η Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας και ο Επικούρειος Απόλλωνας, είναι η ψυχή μας. Δεν θα επιτρέψουμε στο βωμό των όποιων οικονομικών περικοπών να προσβληθεί η χώρα, ο τόπος και η ιστορία μας. Καλώ τους δημότες μας να τιμωρήσουν με τον πιο σκληρό τρόπο αυτούς που θα τολμήσουν να προβούν σε μια τέτοια ασεβή πράξη, σε βάρος της περιοχής και της ιστορίας μας».

Ο πρώην δήμαρχος Ανδρίτσαινας και εκπαιδευτικός, Τρύφωνας Αθανασόπουλος, σε δήλωσή του τόνισε πως «η υποβάθμιση αυτή εντάσσεται στη λογική των περικοπών. Όταν καταστρέφεις τον πολιτισμό μιας χώρας αυτό έχει άλλες συνέπειες. Ή δεν έχουν καταλάβει γιατί μιλάνε ή έχουν άλλες σκοπιμότητες. Αν πρόκειται για το πρώτο, τότε είναι αμόρφωτοι, αν πρόκειται για το δεύτερο, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Με μόλις έναν υπάλληλο και μια τόσο μεγάλη ιστορία που κρύβει μέσα της η Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας δεν έπρεπε καν να σκεφτούν μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο με τόσα που βλέπουμε να συμβαίνουν δεν με παραξενεύει αυτή η είδηση» σχολίασε ο κ. Αθανασόπουλος που τόνισε πως αναμένει την αντίδραση τόσο των φορέων όσο και των κατοίκων στο θέμα.
Γιάννης Σπυρούνης
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...