Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Στο σχέδιο αναβάθμισης της Κομισιόν Κατάκολο και Κυλλήνη!


 
Προτάσεις για την αναβάθμιση 319 λιμανιών στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 25 είναι ελληνικά, παρουσίασε  χθες  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι προτάσεις αυτές, εκτιμά η Επιτροπή, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν συνολικά έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030, ενώ θα συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων θαλάσσιων συνδέσεων μικρών αποστάσεων.
   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθορίσει 319 βασικούς ευρωπαϊκούς λιμένες, οι οποίοι θεωρούνται ουσιαστικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και την ευρωπαϊκή οικονομία, και σχηματίζουν τη βάση ενός ευρωπαϊκού δικτύου λιμένων με υψηλές επιδόσεις.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι λιμένες αυτοί διαχειρίζονται το 96% των εμπορευμάτων και το 93% των επιβατών που διέρχονται από τους λιμένες της ΕΕ. Μεταξύ των λιμανιών αυτών βρίσκονται και οι λιμένες Κατακόλου και Κυλλήνης.   Ο αρμόδιος επίτροπος για τις Μεταφορές, Σιμ Κάλας δήλωσε:

«Διαθέτουμε, ήδη, μερικές από τις καλύτερες λιμενικές εγκαταστάσεις στον κόσμο. Πρέπει να τις διατηρήσουμε. Όμως, αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά τη συμφόρηση, την αύξηση της κίνησης και τις επενδύσεις. Οι περισσότεροι από τους λιμένες μας υπολείπονται των υψηλών αυτών προτύπων. Οι σημερινές προτάσεις θα οδηγήσουν τις ευρωπαϊκές λιμενικές υπηρεσίες στον 21ο αιώνα, θα συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας εκεί όπου αυτές χρειάζονται περισσότερο».  

Στην Ευρώπη υπάρχουν συνολικά 1.200 θαλάσσιοι λιμένες. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, το 74% των εμπορευμάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Ευρώπη διακινούνται δια θαλάσσης, αλλά το ένα πέμπτο από αυτά διέρχονται μέσω μόνο τριών, του Ρότερνταμ, του Αμβούργου και της Αμβέρσας.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η ανισορροπία αυτή οδηγεί σε συμφόρηση και πρόσθετο κόστος για τους φορτωτές πλοίων, τους φορείς μεταφορών και τους καταναλωτές.   Έως το 2030 προβλέπεται αύξηση κατά 50% του διακινούμενου φορτίου στα λιμάνια της ΕΕ. Η αύξηση αυτή είναι μία ευκαιρία για οικονομική μεγέθυνση και περισσότερες θέσεις εργασίας, τονίζει η Επιτροπή, καθώς εκτιμά ότι έως το 2030 μπορούν να δημιουργηθούν από 110.000 έως 165.000 νέες θέσεις εργασίας στους λιμένες.

Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει περισσότερο διαφανείς και ανοικτές διαδικασίες για την ανάθεση των παρόχων λιμενικών υπηρεσιών. Θα υπάρχουν κανόνες για την πρόληψη ενδεχομένων καταχρήσεων, όσον αφορά τις τιμές από φορείς εκμετάλλευσης με αποκλειστικά δικαιώματα. 
Επιπλέον, η πρόταση της Επιτροπής δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στις λιμενικές αρχές να επιβάλουν τέλη υποδομής, ενώ παράλληλα ενισχύει τη διαφάνεια του καθορισμού των τελών και της δημόσιας χρηματοδότησης. 
Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ίδιες οι λιμενικές αρχές βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να εντοπίσουν τις ανάγκες των χρηστών και να καθορίσουν τα ως άνω τέλη. Ταυτοχρόνως, η μεγαλύτερη διαφάνεια θα επιτρέψει τη χορήγηση δημοσίων κονδυλίων χωρίς άσκοπη στρέβλωση του ανταγωνισμού και θα συμβάλει στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. Οι φορείς εκμετάλλευσης των λιμένων θα είναι, επίσης, σε θέση να μειώσουν τα τέλη για σκάφη που επιτυγχάνουν καλύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις. 
Ακόμη, για την καλύτερη σύνδεση των λιμένων με την ενδοχώρα, η Επιτροπή προτείνει η χρηματοδότηση της ΕΕ, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», να επανεστιαστεί σε λιμενικά έργα που έχουν προσδιοριστεί στη βάση των σχεδίων του διαδρόμου διευρωπαϊκών μεταφορών (TEN-T) και στις συνδέσεις των λιμένων με το σιδηροδρομικό δίκτυο, το δίκτυο εσωτερικής ναυσιπλοΐας και το οδικό δίκτυο.  Πριν από το καλοκαίρι, η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στους λιμένες.
                               Η ΛΙΣΤΑ 

Στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα 319 ευρωπαϊκά λιμάνια, υψηλών επιδόσεων, περιλαμβάνονται 25 ελληνικά. Πρόκειται για τα λιμάνια της Αθήνας (Πειραιάς), της Χαλκίδας, των Χανίων (Σούδα), της Χίου, της Ελευσίνας, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου, της Καλαμάτας, του Κατακόλου, της Καβάλας, της Κέρκυρας, της Κυλλήνης, του Λαυρίου, της Μυκόνου, της Μυτιλήνης, της Νάξου, της Πάρου, της Πάτρας, της Ραφήνας, της Ρόδου, της Σαντορίνης, της Σκιάθου, της Σύρου, της Θεσσαλονίκης και του Βόλου.

Γιώργος Κ.Ροζής
giorgosrozis@yahoo.gr
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ το έργο του Συλλόγου του χωριού μας ....Βασιλική Ιωάν Στριγά: Υπηρεσίες digital and business marketing Σχεδιασμός ιστοσελίδων Social media

 Συνεχίζουν να υπάρχουν κοντά μας με αγάπη και να σκορπίζουν χαμόγελα και αισιοδοξία ....οι οικονομικοί χορηγοί του πολιτιστικού συλλόγου Νε...