Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Εικόνα εγκατάλειψης στο πάρκο του ΟΣΕ και το παλιό Σινε-Ολύμπια στην Αμαλιάδα


Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το άλσος του ΟΣΕ στην Αμαλιάδα, με πολλά σημεία του να έχουν μετατραπεί σε μικρούς σκουπιδότοπους, αποτελώντας πλέον εστία μόλυνσης, ενώ η δυσοσμία σε είναι έντονη και όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος η κατάσταση γίνεται αφόρητη.


Αν και σε γενικές γραμμές το πάρκο στο εσωτερικό του είναι καθαρό, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που έχει καθαριστεί από το δήμο, υπάρχουν αρκετά σημεία που θυμίζουν χαβούζες, με πάσης φύσεως σκουπίδια να συσσωρεύονται, δημιουργώντας αφόρητη κατάσταση, ενώ ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι κάδοι απορριμμάτων που βρίσκονται στην περιοχή, αφού κάποιοι ασυνείδητοι επιλέγουν να πετούν τα σκουπίδια τους στο οδόστρωμα και στα πεζοδρόμια.

Πολλά τα παράπονα

Οι περίοικοι δεν κρύβουν την δυσφορία τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και εξέφρασαν έντονα παράπονα στην εφημερίδα «Πατρίς», καθώς θεωρούν ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία εξαιτίας αυτής της κατάστασης και ζητούν την λήψη μέτρων από την πλευρά του δήμου, με έμφαση στην καθαριότητα της περιοχής.
Ανάλογη και προς το χειρότερο είναι η εικόνα που παρουσιάζει το παλιό σινέ- Ολύμπια, δίπλα στον σταθμό του ΟΣΕ. Ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος επί σειρά ετών και επί της ουσίας απλησίαστος, αφού έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, με μόνιμους κατοίκους τρωκτικά και ερπετά.
Η κατάσταση εκεί είναι εκτός ελέγχου και οι περίοικοι αδυνατούν να βγουν ακόμη και τα μπαλκόνια τους, αφού η δυσοσμία δεν τους το επιτρέπει, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο και για την συγκέντρωση περιθωριακών στοιχείων στο χώρο κατά τις νυχτερινές ώρες, γεγονός που δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα και φυσικά αδυνατούν να αφήσουν τα παιδιά τους να κυκλοφορήσουν μόνα τους.

«Είναι χαβούζα»

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο κ. Θεόδωρος Λαμπρόπουλος: «Ο χώρος έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης και όλο το κομμάτι είναι μία χαβούζα, αφού έχουν εγκαταλειφθεί στο χώρο παντός είδους αντικείμενα, ενώ συγκεντρώνονται και περιθωριακά στοιχεία. Δεν μπορούμε ούτε στο μπαλκόνι μας να βγούμε και πρέπει επειγόντως να ληφθούν κάποια μέτρα. Πρέπει να καθαριστεί και μακάρι να γίνει ένα πάρκο στην περιοχή, να αλλάξει η εικόνα».

Σηκώνει τα χέρια ψηλά

Από την πλευρά της η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ήλιδας, εν μέρει σηκώνει τα χέρια ψηλά, αφού γνωρίζει την κατάσταση αλλά όπως όλα δείχνουν, δεν έχει την δυνατότητα να κάνει και πολλά πράγματα.
Για το θέμα ρωτήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Χριστοφόρου, ο οποίος σε ότι αφορά το θέμα του παλιού Σινέ- Ολύμπια, επανέλαβε αυτό που είναι ήδη γνωστό, ότι δηλαδή ο δήμος περιμένει το «πράσινο φως» από τον ΟΣΕ. Σε αυτή τη φάση ο δήμος δηλώνει αδυναμία παρέμβασης, αφού ο χώρος ανήκει στον ΟΣΕ και αν και τα τελευταία δύο χρόνια έχει απευθυνθεί κατ’ επανάληψη, και εγγράφως, στον ΟΣΕ προκειμένου να δοθεί η άδεια για να γίνει κατεδάφιση του χώρου και καθαρισμός, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.
Σε ότι αφορά το πάρκο του ΟΣΕ, ο κ. Χριστοφόρου έκανε λόγο για ανεξέλεγκτη κατάσταση και επέρριψε μεγάλες ευθύνες στους διερχόμενους τσιγγάνους που δρουν ανεξέλεγκτα.
«Γνωρίζουμε την κατάσταση και κατανοούμε και την δυσφορία των πολιτών, που έχουν δίκιο, ωστόσο δεν μπορούμε να την ελέγξουμε γιατί αυτή η εικόνα διαμορφώνεται ανά τακτά διαστήματα από διερχόμενους ρομά που κατασκηνώνουν για μερικές ώρες στο χώρο και αφήνουν πίσω τους συντρίμμια. Έχουμε κάνει κατ’ επανάληψη παρεμβάσεις, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια παρόντες, γιατί δεν έχουμε προσωπικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοφόρου και υπογράμμισε: «Για να γνωρίζουν και οι δημότες, έχουν συνταξιοδοτηθεί τουλάχιστον δέκα άτομα από την υπηρεσία καθαριότητας και δεν έχει προσληφθεί κανένας. Ζητάμε προσωπικό και δεν το εγκρίνουν και ουσιαστικά υπολειτουργούμε αυτή τη στιγμή. Την Μεγάλη Εβδομάδα οι καθαρισμοί έγιναν με εθελοντές. Τα παιδιά που έχουν απομείνει στην υπηρεσία καθαριότητας είναι αξιέπαινα, γιατί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και πραγματικά κάνουν άθλο».
Ο κ. Χριστοφόρου ξεκαθάρισε ότι αυτή την στιγμή δεν γίνεται καμία παρέμβαση στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, όχι γιατί ο δήμος τα θεωρεί Β’ κατηγορίας, αλλά γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και έτσι δεν μπορεί να προσφερθεί το ελάχιστο και επί της ουσίας οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται αφορούν μόνο τα πολυσύχναστα σημεία.
Γι’ αυτό άλλωστε και από την πλευρά του ζητά την κατανόηση των πολιτών και τη συνδρομή τους, όπου αυτό είναι εφικτό.

Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)
patrisnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...