Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

«Στη θέληση και το πάθος ο πρωταθλητής»


Ευχή όλων να κερδίσει ο καλύτερος

Με την ευχή οι τελικοί να γίνουν σε κλίμα αντάξιο των δύο ομάδων και να κριθούν στο ποιος εκ των Ολυμπιακού ή Παναθηναϊκού θα παίξει καλύτερα ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου προπονητών και αρχηγών.

Τον λόγο στην αρχή πήρε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, οποίος προτού πει το οτιδήποτε, γνωστοποίησε πως με πρωτοβουλία του συνδέσμου και των Μητροπόλεων Αθήνας και Πειραιά, έξω από το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ κατά τη διάρκεια των τελικών θα υπάρχουν σημεία συγκέντρωσης τροφίμων, φαρμάκων, ρουχισμού και ο,τιδήποτε άλλο επιθυμεί κάποιος να συνεισφέρει για να βοηθηθούν άστεγοι συμπολίτες μας ή άνθρωπο που έχουν πρόβλημα. «Θέλουμε να δείξουμε ότι το μπάσκετ κινείται και σε άλλες κατευθύνσεις, λεπτομέρειες θα μάθουν όλοι οι φίλαθλοι προσεχώς», τόνισε ο κ. Χαλβατζάκης προτού περάσει στην τοποθέτησή του:

«Μπαίνουμε στη τελική ευθεία του πρωταθλήματος. Ένα πρωτάθλημα που πήγε πάρα πολύ καλά. Μας έδωσε πολλές συγκινήσεις. Είχαμε αύξηση των εισιτηρίων και του ενδιαφέροντος, σε κορυφή και ουρά. Κατά τη φετινή κανονική περίοδο από τους 182 αγώνες οι 70 έληξαν με διαφορά κάτω των έξι πόντων, κάτι που δείχνει πόσο αμφίρροπο ήταν το πρωτάθλημα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Υπάρχουν αδυναμίες που θα προσπαθήσουμε να λύσουμε στο μέλλον.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις διοικήσεις όλων των ομάδων που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα και να ευχηθώ οι τελικοί να είναι αντάξιοι των ονομάτων των ομάδων και να διεξαχθούν σε ήρεμο κλίμα και χωρίς βία. Ξέρουμε πως ένας θα πάρει στο τέλος τον τίτλο, ας το κάνει λοιπόν ο καλύτερος.

Θα είναι άδικο να αμαυρωθεί ο τελικός με επεισόδια. Βασικός μας στόχος είναι να τα αποφύγουμε. Αμέσως μετά τη λήξη του πρωταθλήματος θα έχουμε τον χρόνο να συζητήσουμε τα προβλήματα μέσω διημερίδας, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι όσοι ασχολούνται με το άθλημα».

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν οι τέσσερις προπονητές που θα συμμετάσχουν στον μεγάλο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και τον μικρό τελικό Πανιώνιος-Ρέθυμνο, με βάση τη σειρά που τερμάτισαν στην κανονική περίοδο.

Γιώργος Μπαρτζώκας (Προπονητής Ολυμπιακού)

«Για την ομάδα μας υπήρξαν στόχοι μες τη χρονιά και ένας από αυτούς είναι το πρωτάθλημα. Είχαμε την ευτυχία να ζήσουμε μεγάλες στιγμές στο Λονδίνο. Το συγκεκριμένο ντέρμπι ξέρουμε όλοι τι σημαίνει για όλους. Θέλουμε να κλείσουμε τη χρονιά νικητές στο τελευταίο παιχνίδι της.

Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για να αντεπεξέλθουμε και στις δύο διοργανώσεις. Αν τα καταφέρουμε θα είναι το επιστέγασμα μίας μεγάλης σεζόν. Αναμφίβολα ο πιο καλός Παναθηναϊκός θα εμφανιστεί στους τελικούς, αφού έχει ενισχυθεί σημαντικά. Έπειτα από μία διαδικασία αλλαγών και δυνατών αγώνων και προπονήσεων, έχει φτάσει στο σημείο να τον σέβονται όλοι και να είναι και πάλι στο υψηλότερο επίπεδο.

Το ότι ενισχύθηκε πριν τα πλέι οφ, δείχνει πόσο θέλει τον τίτλο. Εμείς ήμαστε ακόμα σε διαδικασία ανάλυσης της τακτικής μας με τον Κάρι και τον Γκουίν στο παιχνίδι του αντιπάλου. Ο Παναθηναϊκός έχει το πιο «βαθύ» ρόστερ στη σεζόν πλέον».

Κώστας Παπανικολάου (Ολυμπιακός)

«Όταν φτάνεις σε έναν τελικό και για πέντε παιχνίδια που μπορεί να κρίνουν τα πάντα, υπάρχει μόνο θέληση και μάχη για το ποιος θέλει περισσότερο τον τίτλο. Δεν σκέφτεσαι ότι υπερασπίζεσαι κάποιον τίτλο. Εκεί συγκεντρωνόμαστε εμείς στο πρώτο ματς της Παρασκευής και τίποτα άλλο».

* Ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης δεν ήταν δυνατό να παρευρεθεί καθώς η σύζυγός του Ολυμπιά, έφερε την ώρα της συνέντευξης Τύπου στον κόσμο το τρίτο τους παιδί.

Αργύρης Πεδουλάκης (Προπονητής Παναθηναϊκού)

«Εμείς ξεκινήσαμε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα το καλοκαίρι. Όπως είπε και ο Γιώργος η Ευρωλίγκα ήταν φέτος διαφορετική. Δεν σου έδινε τη δυνατότητα να δουλέψεις. Είχαμε προβλήματα, αλλά τα διορθώσαμε με θέληση και επιθυμία στην άμυνα. Η επίθεση θέλει και άλλα πράγματα. Ομοιογένεια και περισσότερο ταλέντο. Είμαι ευχαριστημένος.

Πολλά παιδιά που πήραμε ανέβασαν επίπεδο την ομάδα. Αν είχαμε τη δυνατότητα για μία-δύο ακόμα προσθήκες Ελλήνων θα ήμασταν ακόμα πιο δυνατοί, αλλά κερδίσαμε πολλές μάχες και αυτό μας γεμίζει περηφάνια. Όταν ξεκινήσαμε το καλοκαίρι είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο Παναθηναϊκός διαλύεται. Τώρα η ομάδα έχει μία βάση παικτών αλλά έχει μείνει τραγικά πίσω στους Έλληνες παίκτες.

Ο Ολυμπιακός επένδυσε σε αυτό και τα κατάφερε. Πρέπει γρήγορα να καλύψουμε αυτό το χάντικαπ. Στην Ευρωλίγκα δείξαμε ανταγωνιστικοί και παραδόξως καλύψαμε γρήγορα χιλιόμετρα για να κατακτήσουμε ένα κύπελλο και να κερδίσουμε τον σεβασμό. Το πάθος και η αγάπη των ανθρώπων που είναι στην ομάδα βοήθησε σε αυτό το κομμάτι».

Δημήτρης Διαμαντίδης (Αρχηγός Παναθηναϊκού)

«Όταν παίζεις στον Παναθηναϊκό στόχος είναι το πρωτάθλημα. Ισχύει και για μας ότι θα πρέπει να έχουμε θέληση. Πέρυσι το χάσαμε, αλλά φέτος είναι μια άλλη ιστορία. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ καλή ομάδα, αλλά δουλεύουμε για να παίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα για να φτάσουμε στο στόχο μας».

Γιάννης Σφαιρόπουλος (Προπονητής Πανιωνίου)

«Νομίζω ότι η τρίτη θέση για όλες τις άλλες ομάδες είναι σαν το πρωτάθλημα. Χρειάζεται χρόνο για να μπεις σφήνα στους δύο μεγάλους και πολύς χρόνος-μεθοδική δουλειά για να χτυπήσεις τους μεγάλους κάποια στιγμή στο μέλλον. Από την αρχή της χρονιάς ήμασταν τρίτοι, κάναμε ρεκόρ νικών και αυτό που κατακτήσαμε στους οκτώ μήνες θέλουμε να το διατηρήσουμε κόντρα στο Ρέθυμνο το οποίο σεβόμαστε. Μας έχει νικήσει δύο φορές και μας δίνει επιπλέον κίνητρο».

Μάριος Μπατής (Αρχηγός Πανιωνίου)

«Το Ρέθυμνο παίζει ωραίο μπάσκετ και παίρνει τις νίκες. Από τη πλευρά μας θέλουμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας από πέρυσι. Έχουμε όλες τις δυνατότητες να το κάνουμε. Ελπίζω να γίνει μία ωραία σειρά σε μπασκετική ατμόσφαιρα και να νικήσει ο καλύτερος».

Θανάσης Γιαπλές (Προπονητής Ρεθύμνου)

«Το Ρέθυμνο είναι μία νέα ομάδα και το ότι κατάφερε να επαναλάβει τη περυσινή επιτυχία ήθελε σκληρή δουλειά. Το να βρισκόμαστε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες είναι τιμητικό. Τώρα ξεκινάμε να γράφουμε τη δική μας ιστορία και ελπίζω να είναι μεγάλη».

Αβραάμ Καλινικίδης (Αρχηγός Ρεθύμνου)

«Είμαι πολύ περήφανος που βρίσκομαι εδώ. Όλη η ομάδα είναι χαρούμενη που θα αγωνιστεί για την 3η θέση. Για μας το να φτάσουμε ως εδώ, ήταν σαν όνειρο. Άσχετα αν θα καταφέρει η ομάδα να παίξει στην Ευρώπη ή όχι μας ενδιαφέρει η επικράτηση».

Σε ερώτηση που αφορούσε και τους τέσσερις προπονητές για τις δυνατότητες των Ελλήνων προπονητών:

Γιώργος Μπαρτζώκας: «Δεν υπήρχε ποτέ αμφιβολία για το αγωνιστικό επίπεδο των προπονητών και των παικτών. Σε άλλα υστερούμε. Είναι πολύ ελκυστικό το ότι οι δυο ομάδες κράτησαν υψηλό επίπεδο παρά τη κρίση αξιών και οικονομίας που υπάρχει.

Ο Παναθηναϊκός έμεινε έξω από το Final Four στη λεπτομέρεια, εμείς δηλώσαμε παρών στο ραντεβού. Το ότι τα πρωταθλήματα Ευρώπης έχουν κατακτηθεί από Ελληνικές ομάδες λέει πολλά.

Αργύρης Πεδουλάκης: «Παίζει ρόλο η τεχνογνωσία. Οι ξένοι λένε πως οι Έλληνες μαθαίνουν από πολύ νωρίς να νικούν. Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά από τη δεκαετία του ’90 και τα καταφέραμε. Το μπάσκετ ήρθε στο μνημόνιο πιο νωρίς από την ελληνική κοινωνία. Ήταν σφυρηλατημένο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Όταν οι Έλληνες αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες μεγαλουργούν.

Το άλλο στοιχείο, είναι ότι υπάρχει πολύ δουλειά. Φέτος έχουμε κάνει μόνο 19 μέρες ρεπό. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους συμπολίτες μας. Στα 19 ρεπό μάλιστα, τις μισές μέρες οι περισσότεροι ήρθαν στο ΟΑΚΑ για να δουλέψουν.

Ο Έλληνας παίκτης όταν στις ομάδες αντιμετώπισε κοινοτικούς και ξένους, φιλτραρίστηκε καλύτερα και έδειξε ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστικός. Τώρα είναι η σειρά των προπονητών, παρά κάποιοι μας έφεραν στο όριο της γελιοποίησης. Ο Γιώργος τα κατάφερε εξαιρετικά».

Γιάννης Σφαιρόπουλος: «»Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε ένα από τα πιο δύσκολα πρωταθλήματα. Η πίεση από τον κόσμο και τα ΜΜΕ, μας έκαναν πιο σκληρούς και ανθεκτικούς στις προκλήσεις. Παίκτες και προπονητές είχαμε περάσει δύσκολα, αλλά δουλέψαμε και βελτιώσαμε την ποιότητα εργασίας μας. Αυτό φαίνεται και από την Εθνική ομάδα.

Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να δουλέψουμε με νέα παιδιά για να βγάλουμε ταλέντα που έχουν τις δυνατότητες αύριο-μεθαύριο να είναι αυτοί οι πρωταγωνιστές».

Θανάσης Γιαπλές: «Συμφωνώ με όσα είπαν οι άλλοι προπονητές. Είμαστε τυχεροί που έχουμε τις δύο πρωταθλήτριες Ευρώπης στη χώρα μας. Αυτό που πιστοποιείται και φέτος είναι ότι οι Έλληνες παίκτες είναι εξαιρετικοί και οι προπονητές ανταγωνιστικοί».


Τη δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για το ντόπινγκ

Γιώργος Μπαρτζώκας: «Όλα αυτά που λέγονται είναι για να πλήξουν το άθλημα. Η θέση του Ολυμπιακού είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια.

Στην ομάδα έκανε επίσκεψη αιφνίδια η WADA πριν το Final Four. Σε όλους τους αγώνες γίνεται έλεγχος. Εμείς έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε να σταματήσουν οι φήμες.

Με δείγμα από ούρα και αίμα. Οτιδήποτε άλλο γίνεται και λέγεται είναι ένα παιχνίδι κάποιων για να φύγει το θέμα από το μπάσκετ για να πάει κάπου αλλού Εμείς θέλουμε να παίξουμε μπάσκετ και να δείξουμε στο παρκέ αν ήμαστε ικανοί να πάρουμε το τρόπαιο».

Αν η ευχή όλων είναι να τελειώσουν ομαλά οι τελικοί

Αργύρης Πεδουλάκης: «Είναι ένα θέμα της ελληνικής κοινωνίας που μεταφέρεται στο μπάσκετ η βία. Πρέπει να το λύσουν αυτοί που πρέπει. Από ευγένεια προς εσάς κάτσαμε μετά τον τελικό του κυπέλλου με τον Γιώργο να το συζητήσουμε. Οι παίκτες που είναι το πρώτο κύτταρο και τα βοηθητικά στοιχεία, έχουν δείξει ότι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Έχουμε τις καλύτερες σχέσεις αθλητών και προπονητών.

Τώρα ο καθένας κοιτάει να προστατεύσει τον άλλον. Είναι θέμα της Κοινωνίας να το λύσει το θέμα και όχι δικό μας. Με το να ζητάμε από αθλητές να φύγουν από το γήπεδο, είναι σαν να ζητάμε να πάρουμε εμείς το νόμο στα χέρια μας. Οι αθλητές και εμείς θα είμαστε ψύχραιμοι για να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο»

Γιώργος Μπαρτζώκας: «Συμφωνώ απόλυτα με τον Αργύρη. Πάντα υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για το αν θα τελειώσουν ή όχι οι τελικοί αλλά πάντα τελειώνουν. Δεν ασχολούμαστε καθόλου με το τι θα συναντήσουμε στο ΟΑΚΑ, ούτε λέμε στους παίκτες μας ότι στο ΣΕΦ παίζει μπάσκετ ο κόσμος μας. Κοιτάμε μόνο την τακτική. Ο Παναθηναϊκός είναι μία πολύ καλή ομάδα. Καλό θα είναι αυτοί που επηρεάζουν το κλίμα αρνητικά να έχουν λίγο συνείδηση σε αυτά που λένε και γράφουν».

* Τον λόγο σε εκείνο το σημείο πήρε με παρέμβασή του ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Πολίτης, που έκανε έκκληση στους δημοσιογράφους να πάει η συζήτηση στο τεχνικό κομμάτι του μπάσκετ και όχι στη βία.

Την άμυνα που θα χρησιμοποιήσει ο Παναθηναϊκός στον Σπανούλη:

Αργύρης Πεδουλάκης: «Είναι ένας παίκτης που διαβάζει εξαιρετικά το παιχνίδι. Θα πρέπει να αλλάζεις πλάνο μέσα στο παιχνίδι, ανάλογα με το πώς παίζουν. Μπορεί να βάλει μόλις 4 πόντος αλλά να μοιράσει 10 ασίστ. Να πω περισσότερα όμως δε μπορώ».

Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...