Το κόλπο είχε στηθεί αριστοτεχνικά.
Εμποροι αλλά και μεμονωμένοι αγρότες απ' όλη την Ελλάδα εμφάνιζαν στις Εφορίες τιμολόγια για δήθεν ποσότητες αγροτικών προϊόντων που είχαν εμπορευτεί ή παραγάγει από μανιτάρια, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, μέχρι και οπωροκηπευτικά. Η φάμπρικα που στήθηκε σε τουλάχιστον 15 αγροτικούς νομούς θύμιζε «καρουζέλ».
Ένας ή δύο επιτήδειοι έμποροι περιόδευαν σε συγκεκριμένες αγροτικές περιοχές και «πωλούσαν» τιμολόγια μισοτιμής για εικονικές αγορές αγροτικών προϊόντων.
Οι αγρότες υπέγραφαν ένα τιμολόγιο, αξίας, π.χ., 3.000 ευρώ, για ανύπαρκτες παραδοθείσες ποσότητες προϊόντων τους, λαμβάνοντας από τους εμπόρους περίπου το 4% της αξίας του.
Στη συνέχεια οι έμποροι με τα πλαστά και εικονικά αυτά τιμολόγια ανά χείρας επισκέπτονταν δεκάδες Εφορίες που είχαν την έδρα τους σε αγροτικούς νομούς και έπαιρναν ανέξοδα παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ύψους 11% για δήθεν αγορές αγροτικών αγαθών.
Με αέρα κοπανιστό
Με το κόλπο αυτό οι μεν αγρότες κέρδιζαν 4% για την αξία κάθε εικονικού τιμολογίου πώλησης προϊόντων που υπέγραφαν, οι δε έμποροι έπαιρναν από τις Εφορίες, παραδίδοντας τα «τιμολόγια», επιστροφές ΦΠΑ ύψους 11% επί της αξίας τους. Άρα, αφαιρώντας το 4% που προκατέβαλλαν στους αγρότες, εισέπρατταν για κάθε τιμολόγιο το υπόλοιπο 7% της συνολικής επιστροφής ΦΠΑ.
Ετσι, κάποιοι επιτήδειοι έμποροι πλούτισαν χωρίς ιδιαίτερο κόπο και με αέρα κοπανιστό, ενώ χιλιάδες αγρότες έβαλαν στην τσέπη τους μερικές -έως πολλές- χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των τιμολογίων και την αναγραφόμενη αξία τους που είχαν υπογράψει.
Από τους αναδρομικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ αλλά και ορισμένων Εφοριών εντοπίστηκαν ήδη μερικές χιλιάδες αγρότες να είναι στην ουσία «μεγαλοτσιφλικάδες», καθώς φαίνεται να καλλιεργούν χιλιάδες στρέμματα και να παράγουν δεκάδες τόνους αγροτικών προϊόντων, την ώρα που έχουν στην ιδιοκτησία τους μερικές δεκάδες στρέμματα χωραφιών και μάλιστα σε άγονες περιοχές.
Το κακό που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο φαίνεται πως περιορίστηκε τελευταία, καθώς η επιστροφή ΦΠΑ από πωλήσεις αγροτικών προϊόντων έχει περιοριστεί από το 11% στο 6%, άρα πλέον το κέρδος είναι πολύ μικρό ώστε αυτό να μοιραστεί από επιτήδειους εμπόρους και αγρότες.
Οι έλεγχοι που έγιναν από το ΣΔΟΕ σε οικονομικές υπηρεσίες και πρώτα απ' όλα σε Εφορίες έφεραν στο φως απίθανες περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ενδεικτικό της παράλυσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Ανάμεσα στις 24 ΔΟΥ στις οποίες στήθηκε η... επιχείρηση περιλαμβάνονται και οι εφορίες της Αμαλιάδας και της Γαστούνης, αλλά και της Πάτρας, του Αιγίου και της Ακράτας.
Πηγή: enet.gr
patrisnews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου