Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα 

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 30ης Ιουλίου

1733: Ανοίγει στη Μασαχουσέτη η πρώτη Ελευθεροτεκτονική Στοά στις βρετανικές αποικίες, όπου αργότερα θα ιδρυθεί το κράτος των ΗΠΑ.

1824: Στο πλαίσιο της δεύτερης απόπειρας των Τούρκων να καταλάβουν τη Σάμο, έρχονται από την Ικαρία τα Υδραίικα [20 πολεμικά και 4 πυρπολικά] με το ναύαρχο Γεώργιο Σαχτούρη για να ενισχύσουν και να σώσουν το νησί. Ο Χοσρέφ, που περιμένει ενισχύσεις από το Τσεσμέ για να τις ρίξει στο Καρλόβασι, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα του νησιού και τα αποβιβασθέντα τμήματά του και να καταφύγει στο νότιο, μεταξύ Σάμου και μικρασιατικών παραλίων. Ο Σαχτούρης αγκυροβολεί ανοιχτά του Κοκκαρίου.

1901: Στη Βενεζουέλα, 5.000 άτομα εξεγείρονται κατά του Προέδρου, Φιντέλ Κάστρο.

1905: Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν τη νήσο Σαχαλίνη. Είναι η πρώτη ιαπωνική επέμβαση σε ρωσικό έδαφος κατά τον 20ό αιώνα.

1920: Τα Ιουλιανά: Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας και δύο μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, που δημιούργησε «την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», ο Ελευθέριος Βενιζέλος παίρνει το δρόμο της επιστροφής, κομιστής του μεγάλου αγγέλματος. Ενώ βρίσκεται στο σιδηροδρομικό σταθμό Λυών των Παρισίων για να επιβιβασθεί στο Οριάν Εξπρές, δέχεται δολοφονική επίθεση από δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς, τον Γεώργιο Κυριάκη και τον Απόστολο Τσερέπη. Τον πυροβολούν με τα περίστροφά τους δέκα φορές και τον τραυματίζουν επιπόλαια στο δεξί χέρι.

1930: Η Εθνική Ουρουγουάης κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, νικώντας στον τελικό την Αργεντινή με 2-1.

1932: Αρχίζουν οι 10οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες.

1945: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Indianapolis» βυθίζεται από ιαπωνική τορπίλη στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εννιακόσιοι άνθρωποι επιβιώνουν της επίθεσης, πηδώντας στη θάλασσα. Λίγες ημέρες μετά, οι 580 από αυτούς θα γίνουν τροφή των καρχαριών που σπεύδουν στην περιοχή, μυρίζοντας ανθρώπινο αίμα.

1962:  Καθιερώνεται στην Ελλάδα το λίτρο ως μονάδα μέτρησης των υγρών.

1973: Λήγει στη Βρετανία, η 11ετής δικαστική διαμάχη των θυμάτων του φαρμάκου Θαλιδομίδη, που ευθυνόταν για τη γέννηση 5.000 παιδιών σε όλο τον κόσμο με παραμορφωμένα άκρα, με την απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 20 εκ. λιρών.

1982: Η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.

1996: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

1998: Ξεκινάει το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Αθήνα.

2002: Μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Παύλος Σερίφης και Κωνσταντίνος Τέλιος, φερόμενοι ως μέλη της 17Ν. Οι κατηγορούμενοι μεταφέρονται ο καθένας σε ξεχωριστό αυτοκίνητο και δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετάει συνέχεια και ελέγχει το χώρο γύρω από την ευρύτερη περιοχή των φυλακών.

2003: Στο Μεξικό παράγεται το τελευταίο «Σκαθάρι» της Volkswagen.

Γεννήσεις


1818 - Έμιλυ Μπροντέ, βρετανίδα συγγραφέας

1863 - Χένρι Φορντ, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Φορντ

1941 - Πολ Άνκα, καναδός τραγουδιστής και συνθέτης

1947 - Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, αμερικανοαυστριακός ηθοποιός και πολιτικός

1948 - Ζαν Ρενό, γάλλος ηθοποιός

Θάνατοι


336 π.Χ. - Ο Φίλιππος Β' ο Μακεδών, βασιλιάς της Μακεδονίας, δολοφονείται από έναν από τους πιο έμπιστους σωματοφύλακές του, τον Παυσανία

2000 - Ερρίκος Θαλασσινός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος

2007 - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σουηδός σκηνοθέτης
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...