Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Ψάχνουν για εμπρηστή στο Γεράκι - 600 στρέμματα ο τελικός απολογισμός


fotia

Τι ψάχνει το Ανακριτικό - Ποια είναι τα ενδεχόμενα

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο Γεράκι οι πυροσβέστες ακόμα παλεύουν με τις μικροεστίες μέσα στα 600 στρέμματα που έγιναν στάχτη. Ευτυχώς οι αρχικές εκτιμήσεις δεν επιβεβαιώθηκαν και δεν ξεπέρασε η καμένη έκταση τα χίλια στρέμματα.

Όμως 500 στρέμματα δάσους καταστράφηκαν και άλλα 100 γεωργικών εκτάσεων αφανίστηκαν. Την ίδια ώρα οι Αρχές ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια της πυρκαγιάς και αναζητούν τον ή τους εμπρηστές, αφού αυτή η εκδοχή συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Όλη τη νύχτα της Πέμπτης έως αργά το βράδυ της Παρασκευής οι πυροσβέστες βρίσκονταν μέσα στη φωτιά που τέθηκε υπό μερικό έλεγχο χθες το πρωί, ενώ συνεχιζόταν η κατάσβεση σε μικροεστίες και στα σημεία όπου υπήρχαν αναζωπυρώσεις. Το θέμα της έλλειψης των εναέριων μέσων έχει προκαλέσει σάλο στην τοπική κοινωνία και όλοι εκτιμούν πως η καθυστέρηση στην από αέρος επέμβαση δυσχέρανε την κατάσταση στα μέτωπα της πυρκαγιάς. Για άλλη μια φορά επισημάνθηκε πως η απουσία των PZL κάνει κακό στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ηλεία.

Πεζοπόρα τμήματα «χτενίζουν» την περιοχή για να σβήσουν και τα τελευταία κούτσουρα, ενώ ήδη στο Γεράκι βρίσκονται στελέχη του Ανακριτικού Τμήματος του Πυροσβεστικού Σώματος για να συλλέξουν στοιχεία για την μεγάλη αυτή πυρκαγιά.

Οι Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο του εμπρησμού για δύο λόγους κυρίως. Από τη μια η φωτιά ξέσπασε την ίδια ώρα και σε κοντινή απόσταση με αυτή που είχε ξεσπάσει ένα 24ωρο πριν. Δεύτερον εξετάζεται αν η φωτιά ξεκίνησε με σκοπό να σβηστούν ίχνη παράνομης δραστηριότητας. Όπως και να έχει και πάλι η Ηλεία βρίσκεται στο επίκεντρο για εμπρησμούς σε δασικές εκτάσεις.

Του Γιάννη Σπυρούνη
 ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...