Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Καταστροφικές οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για τις προσμείξεις του ελαιολάδου


ladi.JPG

Μεγάλο το χτύπημα για τους ελαιοπαραγωγούς - Για το τέλος του μικρομεσαίου παραγωγού κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Ηλείας

Μετά τους κτηνοτρόφους, στο στόχαστρο του ΟΟΣΑ φαίνεται πως μπήκαν και οι ελαιοπαραγωγοί αφού δεν έφταναν οι καταστροφικές προτάσεις του για το γάλα και το γιαούρτι πρότεινε να αφεθεί να γίνεται ελεύθερα και η πρόσμιξη ελαιολάδου με άλλα λάδια δήθεν και καλά για να πέσει η τιμή του, γιατί έτσι ο καταναλωτής θα μπορεί να τρώει «φτηνό» λάδι!. Οι πολυεθνικές εταιρείες όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία υπαγορεύουν πολιτική για το λάδι με στόχο να κυριαρχήσουν ολοκληρωτικά στην αγορά, με τις ευχές του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.

Σε πρόσφατη λοιπόν πολυσέλιδη (325 σελίδες) έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προτείνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, για το ελαιόλαδο να μπορεί ελεύθερα να αναμιγνύεται με άλλα έλαια ( ιχθυέλαια, σπορέλαια κ.λ.π) και να πωλείται εν συνεχεία στο εμπόριο! Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, το οικονομικό όφελος από την υιοθέτηση των συνολικά 66 προτάσεων του θα αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Η συγκεκριμένη έκθεση προκάλεσε αντιδράσεις καθώς περιλαμβάνει και άλλες προτάσεις όπως την χρονική επέκταση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος πάνω από τις πέντε μέρες που ισχύει σήμερα αλλά και την κατάργηση της διάταξης για το γιαούρτι, προτείνοντας την «κατασκευή» φτηνού γιαουρτιού από πρωτεΐνη γάλακτος και όχι από γάλα και μαγιά.
Υπέρ των προσμείξεων έχουν ταχθεί ήδη και εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή του σπορέλαιου, καθώς προσδοκούν σε κέρδη.

Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία αλλά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. παίζουν ήδη διαφημίσεις τέτοιων προϊόντων τα οποία παρουσιάζονται και ως «υγιεινότερα» απ’ το γνήσιο ελαιόλαδο. Διάφορες οργανώσεις προσέφυγαν εναντίον των διαφημίσεων ζητώντας από τις αρχές να χαρακτηριστούν ως «παραπλανητικές», ωστόσο οι ενστάσεις τους απορρίφθηκαν.

Η χώρα μας  είναι τρίτη δύναμη στον κόσμο στην παραγωγή ελαιόλαδου και πρώτη δύναμη στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Διαθέτουμε περίπου 140 εκατ. ελαιόδεντρα και το 2012 η παραγωγή έφτασε τους 360.000 τόνους από τους οποίους το 80 % είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Είναι χαρακτηριστικό πως στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία με ποσοστό 45 % και τρίτη η Ισπανία με ποσοστό 25 % επί της ετήσιας παραγωγής.

Βλέποντας κανείς τους αριθμούς αντιλαμβάνεται γιατί για παράδειγμα, η ισπανική Deoleo «κόπτεται» για την ανάμειξη των ελαίων καθώς είναι προφανές ότι το ελληνικό ελαιόλαδο είναι ανώτερης ποιότητας στο σύνολό του τόσο απ’ το ισπανικό όσο και απ’ το ιταλικό, τα οποία κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις στην παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος. Όπως λένε οι παραγωγοί και ειδικά αυτοί των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, μια τέτοια πολιτική θα ακυρώσει την ποιότητα εις βάρος του κόστους με αμφίβολα αποτελέσματα.

Κινητοποιήσεις από την ΟΑΣΗ για τις προσμείξεις του ελαιολάδου
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας κ. Χρήστος Γιαννόπουλος, σχολιάζοντας αυτήν την πολιτική κάνει λόγο για «εξαφάνιση του μικρομεσαίου παραγωγού και τονίζει  ότι η οδηγία αυτή υπήρχε από το 2006 και ήταν προαιρετική. «Τώρα όμως θα κληθούμε να υπακούσουμε στις πολιτικές της Ε.Ε. που θα οδηγήσουν και άλλα προϊόντα της παραγωγής στη συρρίκνωση.

Η τιμή του λαδιού είναι ήδη πεσμένη λόγω της φετινής ακαρπίας, πωλείται ήδη 2,20 με 2,50 ευρώ το κιλό. Με τέτοια μέτρα η τιμή θα συμπιεστεί κι άλλο και αυτό θα σημάνει το τέλος μας. Στην Ευρώπη ήδη πωλείται ελαιόλαδο σαν παρθένο και όμως το 50 % του περιεχομένου του αποτελείται από άλλα έλαια. Το ελληνικό λάδι παραμένει ανόθευτο και είναι άριστης ποιότητας.

Η ΟΑΣΗ για το θέμα αυτό θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, γιατί η Ηλεία, είναι ένας από τους βασικότερους ελαιοπαραγωγικούς νομούς  και θίγεται άμεσα το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, σε μια εποχή που όπως είπαμε η τιμή του ελαιολάδου έχει καταβαραθρωθεί. Εμείς θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει».
 εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...