- Σύμφωνα με το πόρισμα εντοπίζονται 6 λογαριασμοί με μεγάλα ποσά για τον Άγγελο Φιλιππίδη
- Το πόρισμα αναφέρει πως ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αύξησε "υποπτα" τα εισοδήματά του
- Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς έλαβε προθεσμία να απολογηθεί την Τρίτη
- Θρίλερ για το εάν τελικά θα μεταφερθεί ο Δημήτρης Κοντομηνάς σε δημόσιο νοσοκομείο πάντα φρουρούμενος
- Απιστία, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματα τα αδικήματα που βαραίνουν όσους κατηγορούνται για την υπόθεση
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
Μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία όπως φαίνεται από το
εισαγγελικό πόρισμα δεν δικαιολογούνται, εντοπίστηκαν σε έξι
λογαριασμούς του πρώην διοικητή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελου
Φιλιππίδη.Συγκεκριμένα σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου υπάρχει η αναφορά πώς από το 2008 έως το 2012 ο κ. Φιλιππίδης φέρεται να αύξησε κατά σημαντικό βαθμό την περιουσία του, με χρήματα τα οποία χαρακτηρίζονται "άγνωστης προέλευσης".
Μάλιστα, το πόρισμα αναφέρει πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως ο κ. Φιλιππίδης διαθέτει χρηματικά ποσά σε τόπους και μορφή που δεν είναι ακόμα γνωστή, καθώς όπως προκύπτει από τη φορολογική του δήλωση για το οικονομικό έτος 2011 και εξής διαθέτει περιουσία στο εξωτερικό.
Ο ίδιος ο κ. Φιλιππίδης μιλώντας σε διάφορα ελληνικά μέσα ενημέρωσης από την Αμερική όπου βρίσκεται δήλωσε πως σκοπεύει να επιστρέψει σύντομα στην Ελλάδα, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη, ενώ υπεραμύνθηκε της διοίκησής του στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
ΟΛΟ ΤΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
Προθεσμία να απολογηθεί στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά
Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς εξακολουθεί και βρίσκεται σε ιδιωτική κλινική φουρούμενος, ενώ αν και αρχικά έγινε γνωστό πως δόθηκε εντολή για μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στο Ιπποκράτειο, ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Ο κ. Κοντομηνάς αντιμετωπίζει για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατηγορίες για απάτη, άμεση συνέργεια σε απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, δηλαδή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Με ανακοίνωσή του, ο Δημήτρης Κοντομηνάς τόνισε πως δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο. «Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία. Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει», ανέφερε.
Λ. Λαυρεντιάδης: Ανυπόστατη η εμπλοκή μου στα επισφαλή δάνεια του ΤΤ
Ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα περί προσωπικής εμπλοκής μου σε υπόθεση επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι ανυπόστατα και συκοφαντικά. Το Κοινό ομολογιακό Δάνειο του Τ.Τ προς την εταιρεία Alapis αφορά σε χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν είχα απολύτως καμία σχέση με τη διοίκησή της, διατηρώντας μόνο μικρό ποσοστό στη μετοχική της σύνθεση. Η εμπλοκή συνεπώς του ονόματός μου γίνεται καθαρά για λόγους εντυπώσεων και μόνον. Η δικαιοσύνη καλείται να φέρει στο φως την αλήθεια.»
Βαρύ το κατηγορητήριο
Όλα ξεκίνησαν απόγευμα προς βράδυ της Τετάρτης, όταν δικαστικές αρχές ενημέρωσαν τις αστυνομικές πως χρειάζονται τη συνδρομή τους για την εκτέλεση ενταλμάτων. Αρχικά, είχαν εκδοθεί τέσσερα εντάλματα και εκτελέστηκαν τα τρία, αυτά για τον Μάριο Βαρότση, τον Χαράλαμπο Γιαγκούδη και τον Δημήτρη Κοντομηνά.
Αναζητήθηκε επίσης ο Άγγελος Φιλιππίδης για να συλληφθεί, αλλά βρίσκεται στο εξωτερικό εδώ και αρκετές μέρες.
Βαρύτατες είναι οι κατηγορίες για όσους εμπλέκονται στο θέμα των κόκκινων δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τα εντάλματα που έχουν εκδοθεί είναι 7 και αφορούν τους: Άγγελο Φιλιππίδη, Δημήτρη Κοντομηνά, Κυριάκο Γριβέα, την σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Μάριο Βαρότση και Χαράλαμπο Γιαγκούδη.
Συνολικά οι κατηγορούμενοι είναι 25. Σήμερα, τηλεφώνησε στη ΓΑΔΑ 25χρονη που δήλωσε εργαζόμενη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ζήτησε να παραδοθεί. Πιθανότητα θα οδηγηθεί απευθείας στις δικαστικές αρχές.
Ήδη έχουν γίνει τρείς συλλήψεις, αυτές του Δημήτρη Κοντομηνά, του Μάριου Βαρότση και του Χαράλαμπου Γιαγκούδη.
Στο εισαγγελικό πόρισμα εντοπίζονται
περιπτώσεις που τα δάνεια όχι μόνο δεν διατέθηκαν για στήριξη
επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά «προς δημιουργία πλούτου»
Η δίωξη που ασκήθηκε κατά των 25 προσώπων, μεταξύ των οποίων
επιχειρηματίες, επικεφαλής, αλλά και υπάλληλοι του ΤΤ, αφορά τα
αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, σε συνδυασμό με τις
επιβαρυντικές περιπτώσεις του Νόμου 1608 περί καταχραστών δημοσίου
χρήματος, απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, άμεσης συνέργειας
σε απιστία, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς και
άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση. Το τελευταίο αδίκημα αφορά κυρίως
υπαλλήλους της τράπεζας, καθώς από στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι από
τα χρήματα των δανείων έλαβαν ποσά σε λογαριασμούς τους.Σκέλος της κατηγορίας της απάτης -από την οποία προσδιορίζεται ζημιά, στο εισαγγελικό πόρισμα, ύψους 125 εκατ. ευρώ- αφορά την υλοποίηση προγράμματος πιστωτικών καρτών που έγινε σε συνεργασία του ΤΤ με γνωστό επιχειρηματία.
Πως ξεκίνησαν όλα
Η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο. Στους εισαγγελείς Διαφθοράς διαβιβάστηκαν, στο πλαίσιο της έρευνας, πέντε πορίσματα από την αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ξεκίνησε την έρευνά της το 2010, για την περίοδο που αφορά το χρονικό διάστημα 2007- 2012. Επίσης, διαβιβάστηκε και ένα πόρισμα από την Αρχή για την Καταπολέμηση Κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα.
Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης επιχειρηματιών με επισφαλή δάνεια για τα οποία δεν έχει καταβληθεί στην Τράπεζα «ούτε ένα ευρώ». Χαρακτηριστικά, αναφέρεται περίπτωση επιχειρηματία, κατηγορούμενου σε άλλη υπόθεση, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε με 100 εκατ. ευρώ, ενώ άλλος επιχειρηματίας φέρεται να έλαβε παρανόμως δάνειο 110 εκατ. ευρώ.
Η δίωξη που ασκήθηκε κατά των 25 προσώπων,
μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, επικεφαλής, αλλά και υπάλληλοι του
ΤΤ, αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου
Στο πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου,
σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις που τα δάνεια όχι μόνο
δεν διατέθηκαν για στήριξη επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά «προς
δημιουργία πλούτου». Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επίμαχα ποσά
αποκρύβησαν, ουσιαστικά, με τη μεταφορά τους σε offshore εταιρίες ή με
τη διάθεσή τους για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό. Μάλιστα, στο πόρισμα
της εισαγγελέως φαίνεται να γίνεται μνεία σε περίπτωση επιχειρηματικού
δανείου για το οποίο υπογράφηκε μεταξύ επιχείρησης και Ταχυδρομικού
Ταμιευτηρίου ειδική ρήτρα, η οποία απαγορεύει στο πιστωτικό ίδρυμα να
παρακολουθεί τη χρήση του δανείου.Οι εισαγγελείς Διαφθοράς φαίνεται να επικέντρωσαν την έρευνά τους σε πολλά δάνεια, εκ των οποίων τα επτά αφορούν μεγάλο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, ενώ τρία από αυτά χαρακτηρίζονται «κραυγαλέες περιπτώσεις».
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου