Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Αμαλιάδα: Βυθιζόμενη . . . Ανάληψη - Αυτοψία χθες από Λυμπέρη - Έρχονται γεωλόγοι


analipsi1a

Ξαφνικές κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο δημοτικό διαμέρισμα δήμου Ήλιδας – Κινδυνεύουν και κατοικίες

Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι της Ανάληψης του δήμου Ήλιδας, αφού κυρίως από το βράδυ του Σαββάτου το χωριό «ανοίγει» από κατολισθητικά φαινόμενα και καθιζήσεις, φαινόμενα που εντείνονται -  χωρίς υπερβολή – ανά ώρα. Μάλιστα, από αυτά τα φαινόμενα κινδυνεύουν, πέραν από καλλιέργειες και λιοστάσια, και κατοικίες, που ουσιαστικά βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού» και οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή!

Χθες το πρωί στην Ανάληψη βρέθηκε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Βασίλη Ζαχαρόπουλο, Δημήτρη Παναγιωτάρα και Βαγγέλη Χριστοφόρου, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το πρόβλημα, ενώ επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα, ζητώντας να έρθουν αύριο κιόλας γεωλόγοι από την Περιφέρεια, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αντιμετώπισης του φαινομένου, το οποίο υφίσταται και στις περιοχές Περιστερίου, Δαφνιώτισσας, Βουλιαγμένης και Οινόης.

analipsi2

Η γη… «καταπίνει» τα ελαιόδεντρα!
Το φαινόμενο στην Ανάληψη έγινε αντιληπτό τις τελευταίες ημέρες, κατά τις βροχοπτώσεις.  Ωστόσο, από την Παρασκευή, οι κάτοικοι διαπίστωσαν ότι το έδαφος άρχισε να υποχωρεί ραγδαία και από χθες τα ξημερώματα είδαν ότι σε μήκος 1,5 χλμ. το ρήγμα  «προχωρά». Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε κάποια σημεία από το έδαφος έχουν ξεριζωθεί ελαιόδεντρα πολλών ετών, ενώ σε άλλα έχουν χαθεί!

Δύο κατοικίες βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο, αφού βρίσκονται ακριβώς στα σημεία που υποχωρεί το έδαφος, τη στιγμή που συνεχώς οι κάτοικοι ακούνε την γη να υποχωρεί.
Αυτό που ζήτησαν από τον δήμαρχο Ήλιδας ήταν να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, ώστε πρωτίστως να μην κινδυνέψουν οι ζωές τους και κατά δεύτερον να μην καταστραφούν οι περιουσίες τους.

analipsi3

«Παρακολουθούμε ένα φαινόμενο που εξελίσσεται. Από προχθές η κατάσταση επιδεινώνεται.  Θα καλέσουμε άμεσα ειδικούς γεωλόγους και θα προβούμε σε όλα όσα απαιτούνται, ώστε να ακολουθήσει επίσκεψή μου στο υπουργείο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Περιφερειάρχη, αλλά δεν τα κατάφερα, ωστόσο μίλησα με τον αντιπεριφερειάρχη τον κ. Καφύρα, ώστε να υπάρξει άμεση ανταπόκριση, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι άμεσα, πιθανότατα αύριο κιόλας, θα έρθουν οι γεωλόγοι όχι μόνο για την Ανάληψη, αλλά και για Περιστέρι, Διαφνιώτισσα, Βουλιαγμένη, μέχρι και την Οινόη», δήλωσε ο κ. Γ. Λυμπέρης.

analipsi4

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...