Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Οδικός και τουριστικός αποκλεισμός για την Καλίδονα


Πληγωμένοι για δύο διαφορετικούς λόγους είναι οι κάτοικοι της Καλλίδονας Ζαχάρως, οι οποίοι μετά την έντονη βροχόπτωση στις αρχές Μαρτίου μετρούν και αυτοί τις παγίδες θανάτου που άφησε πίσω της η κακοκαιρία αναφορικά με τα γεωλογικά φαινόμενα που προϋπήρχαν και έχουν ενταθεί.

Είναι όμως πληγωμένοι, πέραν του προφανούς λόγου, και για το γεγονός πως έως τώρα οι πληγές στο οδικό δίκτυο που τους ενώνει με τη μητρόπολη του δήμου τους και τα γύρω χωριά, μένουν και ταλαιπωρούν τους επισκέπτες τους, οι οποίοι δεν είναι λίγοι εξαιτίας της πλούσιας πολιτισμικής τους κουλτούρας που με ζήλο και κόπο, κατάφεραν να διασώσουν με μνημεία, όπως το Λαογραφικό τους Μουσείο και ο πολιτιστικός σύλλογός τους, που λειτουργεί ως εντευκτήριο στο χωριό!

Το ρέμα «σήκωσε ανάστημα»…

Δεν είναι ένας ο εχθρός αλλά δύο στην περίπτωση της Καλλίδονας, καθώς το ομώνυμο ρέμα τούς επέφερε πολλαπλά προβλήματα λογω υπερχείλισης. Η μη διευθέτηση της κοίτης του χρόνια τώρα αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα παράγοντα πλημμυρισμού των κτημάτων που γειτνιάζουν με το ρέμα και πολλοί είδαν τις περιουσίες τους τις προηγούμενες ημέρες να καταστρέφονται.

Φερτά υλικά και ανυπολόγιστες ποσότητες νερού κατέληγαν σε μοτερόσπιτα και αγροικίες άλλοτε βραχυκυκλώνοντας ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό κι άλλοτε παρασύροντας στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

«Στον αέρα» τα γκρουπ

Με προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων και οργανωμένων γκρουπ εκδρομέων συνεργάζονται τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Καλλίδονας καθ' ολη τη διάρκεια του έτους και ειδικά αυτήν την περίοδο εν όψει Πάσχα, έχουν κατά γενική ομολογία δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα σε οργάνωση και ποικιλία εκθεμάτων λαογραφικά μουσεία της χώρας και ήδη η αγωνία όλων έγκειται στο κατά πόσο θα καταφέρουν να δεχθούν επισκέψεις με το επαρχιακό τους δίκτυο να μην επιτρέπει τη διέλευση βαρέων οχημάτων και σε πολλά άλλα σημεία του να χρήζει ιδιαίτερων χειρισμών στην οδήγηση!
«Φοβούμαστε πως ό,τι φτιάξαμε θα διαλυθεί σε μια στιγμή εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων του δρόμου μας! Εμείς δεν έχουμε άλλη οδική πρόσβαση πέραν αυτής των 9 χλμ που μας συνδέει με Ζαχάρω και με άλλα χωριά της περιοχής μας, γιατί ο δρόμος προς Ροδινά και Ανήλιο είναι σε άθλια κατάσταση και καθιζάνει διαρκώς. Μόνη μας πρόσβαση είναι η επαρχιακή οδός Ζαχάρως Καλλίδονας - κι αυτή έχει διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Πλησιάζει Πάσχα έχουμε κλείσει ξεναγήσεις στο χωριό μας από εκδρομικά γκρουπ προερχόμενα από όλη την χώρα και έχουμε πλούσια πολιτιστική δράση και για την Άνοιξη και για το ερχόμενο καλοκαίρι», δήλωσε η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, κα Νιάρχου.


Από τη Μαρία Χρυσικοπούλου
mariaxrisi@yahoo.gr
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...