Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Μπήκε . . . "το νερό στ’ αυλάκι" στο ΤΕΙ Αμαλιάδας!


tei_liberis
Στα εργαστήρια και τους χώρους του τμήματος ξεναγήθηκε ο δήμαρχος Ήλιδας Γ. Λυμπέρης - Κονδύλι 7,5 εκατ. ευρώ για δύο κτίρια στο ΤΕΙ Αμαλιάδας υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας

Σε πλήρη ανάπτυξη είναι ήδη και τα εργαστήρια του νέου τμήματος ΤΕΙ Αμαλιάδας Τεχνολόγων Γεωπόνων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας  Τροφίμων και Διατροφής.
Προχθές το ΤΕΙ Αμαλιάδας, επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος ξεναγήθηκε στα εργαστήρια, τις αίθουσες διδασκαλίας και τα θερμοκήπια και είχε συνομιλία τόσο με τους καθηγητές, όσο και με τους σπουδαστές.
Μάλιστα, ο κ. Λυμπέρης επεσήμανε χθες ότι προ ημερών ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος υπέγραψε το κονδύλι ύψους περίπου 7,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δύο ακόμη κτιρίων στο χώρο για τη στέγαση της κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής και του εστιατορίου των σπουδαστών.
Η μετεγκατάσταση του ΤΕΙ από το Μεσολόγγι στην Αμαλιάδα έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ έγκαιρη θεωρείται και η οργάνωση των εργαστηρίων, με δεδομένο ότι από τη στιγμή που έγινε αλλαγή γνωστικού αντικειμένου στο ΤΕΙ Αμαλιάδας, επιβάλλονταν και οι αναγκαίες μετατροπές στις υποδομών των αιθουσών, ώστε να υποδεχτούν το νέο τμήμα.
Στο ισόγειο του κτιριακού συγκροτήματος λειτουργούν τα κοινόχρηστα εργαστήρια με μικροσκόπια για πειράματα, αλλά και για την υλοποίηση εργασιών. Επίσης, περιλαμβάνει εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών και εργαστήριο εδαφολογίας.
Στον πρώτο όροφο, λειτουργούν δύο εργαστήρια Φυσιολογίας, εργαστήριο Γενετικής, εργαστήριο κατασκευής Θερμοκηπίων και εργαστήριο Φυτοπροστασίας.
Παράλληλα, στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν τα βασικά θερμοκήπια και ένας μετεωρολογικός σταθμός με βοηθητικά θερμοκήπια.
Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γιώργος Ζερβουδάκης ανέφερε ότι ναι μεν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, προσθέτοντας ότι ωστόσο έχουν ήδη ξεκινήσει τα πειράματα και έχουν γίνει και οι πρώτες εμφυτεύσεις σε θερμοκήπια.
«Είμαστε ευχαριστημένοι. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, αλλά με την βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, τα βασικά προβλήματα λύθηκαν. Τα παιδιά μπορούν από αυτό το εξάμηνο να παρακολουθούν εργαστήρια.
Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον δήμο και την τοπική κοινωνία και χάρη σε αυτό έχουμε λύσει βασικά προβλήματα», τόνισε ο κ. Ζερβουδάκης, ο οποίος πάντως έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου»  προς το υπουργείο Παιδείας και την διοίκηση του ΤΕΙ, σχετικά με την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, με δεδομένο ότι οι ανάγκες θα είναι αυξημένες με την λειτουργία των κατευθύνσεων Ζωικής Παραγωγής και Αγροτικής Οικονομίας. Σήμερα στο ΤΕΙ διδάσκουν 11 άτομα εκπαιδευτικό προσωπικό και 4 άτομα ειδικό τεχνικό προσωπικό.
Κατά την παραμονή του στο ΤΕΙ ο δήμαρχος Ήλιδας είχε συνομιλία με τους σπουδαστές, από τους οποίους άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο κ. Λυμπέρης αναφέρθηκε στην κατασκευή του περιφερειακού δρόμου που θα διευκολύνει την προσβασιμότητα στο ΤΕΙ, στην δρομολόγηση λεωφορείου για την μεταφορά τους, στην κατασκευή των δύο επιπλέον κτιρίων, αλλά και στην χρήση των εγκαταστάσεων του ΕΘΙΑΓΕ στον Κόροιβο μέσω του έργου «ΔΗΜΗΤΡΑ».
Διαβεβαίωσε δε, ότι ο ίδιος, ο δήμος και η τοπική κοινωνία βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα τους και για να προσαρμοστούν στην πόλη, αλλά και πραγματοποιήσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.
Γ. Λυμπέρης: «Την σχολή αυτή θέλαμε και την φέραμε»
Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε στο ΤΕΙ ο κ. Λυμπέρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη των εργαστηρίων και γενικότερα την λειτουργία του νέου τμήματος, λέγοντας ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που άλλες βρίσκονται στο στάδιο της τακτοποίησης και για άλλες έχουν δρομολογηθεί οι λύσεις.
«’Ήταν υπόσχεσή μας να είμαστε δίπλα στο ΤΕΙ. Πριν έναν χρόνο δεν είχαμε τίποτα και όλοι έλεγαν «πάει το ΤΕΙ από την Αμαλιάδα». Εμείς κάναμε την προσπάθειά μας να έρθει η σχολή Γεωπονίας. Η Αμαλιάδα κράτησε ΤΕΙ. Έγινε ένα θαύμα.
Αφού έγινε αυτό, όλοι μας έπρεπε να τα δώσουμε όλα για να λειτουργήσει. Δώσαμε από το υστέρημα μερικές εκατοντάδες ευρώ για την μετεγκατάσταση. Και βέβαια υπάρχουν εκκρεμότητες, όλα όμως μπαίνουν σε μια σειρά.
Να σας πω, ότι υπέγραψε επιταγή ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος 7,5 εκατ. ευρώ για άλλα δύο κτίρια, της Ζωικής Παραγωγής και για την σίτιση των σπουδαστών.
Αυτό, εάν συνδεθεί με την παραγωγή και την αναδιάρθρωση της, τότε θα προσδώσει στον τόπο μια δυναμική για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας  και να ανέβει η τοπική οικονομία», επεσήμανε ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος πρόσθεσε: «Είμαστε μια γεωργική περιοχή. Κάποιοι είπαν, όταν «έφυγε» το τμήμα Πληροφορικής ότι χάσαμε 800 φοιτητές. Δεν έμεναν καταρχήν 800 φοιτητές, αλλά το θέμα είναι ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τι τμήμα έχουμε φέρει.
Δεν είναι το θέμα να μετράμε κεφάλια, αλλά το γεγονός ότι αυτή τη σχολή θέλαμε και την φέραμε…».
Σχετικά με το ζήτημα της στελέχωσης του τμήματος με επιπλέον προσωπικό, ο δήμαρχος Ήλιδας ανέφερε ότι είναι σημαντικό που υπάρχουν ήδη συνολικά 15 καθηγητές, κάτι που σε αρκετά τμήματα ανά την Ελλάδα, δεν συναντάται, ωστόσο συμφώνησε ότι από το νέο ακαδημαϊκό έτος θα πρέπει το υπουργείο να μεριμνήσει για την περαιτέρω στελέχωση του τμήματος.
Γνωστικό αντικείμενο & κατευθύνσεις
Το τμήμα ΤΕΙ Αμαλιάδας περιλαμβάνει τις εξής κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου:
 Φυτικής Παραγωγής
 Ζωικής Παραγωγής
Αγροτικής Οικονομίας
Το  Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων  εκπαιδεύει  και  προετοιμάζει επιστημονικά στελέχη – γεωπόνους T.E. στην εφαρμογή της  Γεωπονικής Επιστήμης στη Φυτική Παραγωγή, τη Ζωική Παραγωγή και την Αγροτική  Οικονομία.
Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών εστιάζει στην ανάπτυξη και εφαρμογή των  Νέων Τεχνολογιών στην Γεωπονική Επιστήμη και αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα Γεωπονικά Τμήματα, οι απόφοιτοι των οποίων απολαμβάνουν πλήρη και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα ως επιστήμονες Γεωπόνοι T.E.
Αναμένεται να παρέχει στους σπουδαστές  τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση - κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.
Μετά τον πρώτο κύκλο σπουδών, το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών
περιλαμβάνει κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου με βάση τις οποίες οι
σπουδαστές  θα έχουν τη δυνατότητα να εξειδικευτούν σε τομέα του
ενδιαφέροντός τους.
Η κατεύθυνση της Φυτικής Παραγωγής περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την
μετάδοση των γνώσεων των γεωργικών επιστημών σχετικά με την ανάπτυξη και
διάδοση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας, την πρόληψη και καταστολή
επιβλαβών επιδράσεων στην παραγωγή των φυτικών προϊόντων, την τυποποίηση,  συντήρηση, πιστοποίηση ποιότητας και εμπορία φυτικών προϊόντων, κλπ.
Η κατεύθυνση της Ζωικής Παραγωγής περιλαμβάνει την ανάπτυξη και τη μετάδοση  των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη, που περιλαμβάνει το γνωστικό  αντικείμενο της επιστήμης των ζώων και συναφών κλάδων, με τη διδασκαλία και  την εφαρμοσμένη έρευνα.
Η κατεύθυνση της Αγροτικής Οικονομίας περιλαμβάνει την εφαρμογή στη διοίκηση  γεωργικών εκμεταλλεύσεων, την αξιολόγηση και χρηματοδότηση επενδύσεων στη  γεωργία, στην εμπορία γεωργικών προϊόντων, γεωργικών μηχανημάτων, εφοδίων  και στη διοίκηση οργανώσεων και άλλων φορέων, που καθ’ οιονδήποτε τρόπο  ασχολούνται με τη γεωργία, κλπ.

Πηγή

ionionfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ το έργο του Συλλόγου του χωριού μας ....Βασιλική Ιωάν Στριγά: Υπηρεσίες digital and business marketing Σχεδιασμός ιστοσελίδων Social media

 Συνεχίζουν να υπάρχουν κοντά μας με αγάπη και να σκορπίζουν χαμόγελα και αισιοδοξία ....οι οικονομικοί χορηγοί του πολιτιστικού συλλόγου Νε...