Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

175.074 Ηλείοι στο δρόμο για την κάλπη!


kalpes
Πυρετώδεις διαδικασίες από το τμήμα Εκλογών της ΠΕ Ηλείας για την προετοιμασία των εκλογών της 18ης και 25ης Μαίου - Οι σταυροί για δημοτικές, περιφερειακές εκλογές και Ευρωεκλογές
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Στις 18 και 25 Μαίου 2014, στις εκλογές τις δημοτικές, περιφερειακές και Ευρωεκλογές, στην Ηλεία θα προσφύγουν στις κάλπες συνολικά 175. 074 εκλογείς, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του νομού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε αυτούς θα προστεθούν συνολικά 225 ετεροδημότες που ζήτησαν να ψηφίσουν στην Ηλεία και 111 κοινοτικοί.

Την πρώτη Κυριακή, στις δημοτικές εκλογές πέρα από τους βασικούς εκλογείς ψηφίζουν και οι Κοινοτικοί εκλογείς , δηλαδή οι Ευρωπαίοι. Οι ετεροδημότες που ζήτησαν να ψηφίσουν στην Ηλεία ενσωματώθηκαν στο δήμο που έκαναν αίτηση  – όχι σε ειδικά εκλογικά τμήματα όπως υπήρχαν παλιά- και υπάρχουν και οι ειδικοί εκλογείς σε ξεχωριστές καταστάσεις ( πχ ένστολοι, δικαστικοί κλπ) που θα ψηφίσουν μόνο για τις Ευρωεκλογές σε συγκεκριμένα τμήματα και όχι για δημοτικές και περιφερειακές.
Αυτές είναι οι πρώτες οδηγίες που έχει λάβει το Τμήμα Εκλογών της ΠΕ Ηλείας, που στεγάζεται στον γ΄ όροφο του διοικητηρίου και που εδώ και αρκετές μέρες βρίσκεται σε πυρετώδεις διαδικασίες προετοιμασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραχώρησε από το Υπουργείο Εσωτερικών ανά δήμο ο αριθμός των εκλογέων που θα ψηφίσουν στις επερχόμενες διπλές εκλογές 18 και 24 Μαίου, είναι: 
Δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης: 21556 (βασικοί εκλογείς)- 29 ετεροδημότες- 32 Κοινοτικοί
Δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων: 17222 (βασικοί εκλογείς)- 1 ετεροδημότες- 4 Κοινοτικοί
Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: 18032 (βασικοί εκλογείς) 14 ετεροδημότες- 13 Κοινοτικοί
Δήμος Ζαχάρως: 13146 (βασικοί εκλογείς)- 9 ετεροδημότες- 17 κοινοτικοί
Δήμος Ήλιδας: 34875 (βασικοί εκλογείς)- 59 ετεροδημότες- 8 Κοινοτικοί
Δήμος Πηνειού:16667 (βασικοί εκλογείς)- 16 ετεροδημότες- 17 Κοινοτικοί
Δήμος Πύργου: 52071 ( βασικοί εκλογείς)- 94 ετεροδημότες- 20 Κοινοτικοί
Σύνολο βασικών εκλογέων Ν. Ηλείας: 175. 074 – ετεροδημότες 225- Κοινοτικοί 111
Όπως μας ενημέρωσαν από το Τμήμα Εκλογών, χθες έγινε η παραλαβή περίπου 800 καινούργιων καλπών που παρελήφθησαν από τους δήμους, ενώ προ δεκαημέρου ήρθαν και άλλα τόσα καινούργια παραβάν που η κατανομή τους έγινε βάσει των αναγκών και των αιτημάτων που είχαν υποβάλλει οι δήμοι, διότι κάλπες και παραβάν που υπήρχαν από παλιά δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν το ενδεχόμενο της τριπλής ψηφοφορίας της δεύτερης Κυριακής.  Τα εκλογικά τμήματα είναι 425, δύο κάλπες- δύο παραβάν την πρώτη Κυριακή για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές  και τρεις κάλπες και τρία παραβάν όπου υπάρχουν επαναληπτικές την δεύτερη Κυριακή για δημοτικές, περιφερειακές και Ευρωεκλογές.
Από το τμήμα Εκλογών την προηγούμενη εβδομάδα, άρχισε και η προετοιμασία για την αποστολή των σάκων σε κάθε εκλογικό τμήμα, με όνομα και αριθμό, που περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα για την ασφαλή μεταφορά των ψηφοδελτίων στο Πρωτοδικείο αμέσως μετά την καταμέτρηση των ψήφων. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να έρθουν και τα ψηφοδέλτια των Ευρωεκλογών, όπως και τα λευκά, ενώ τα ψηφοδέλτια των δήμων και περιφερειών, έχουν αναλάβει οι ίδιοι οι επικεφαλής των συνδυασμών οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τα παραδώσουν αυτοπροσώπως στα εκλογικά τμήματα του δήμου τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι και σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Περιφέρειας οι υποψήφιοι περιφερειάρχες.
Πόσους σταυρούς βάζουμε στα ψηφοδέλτια
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, κάθε συνδυασμός καταρτίζει ενιαία ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους κάθε πρώην δήμου (εκλογική περιφέρεια)  ξεχωριστά, το λεγόμενο ψηφοδέλτιο κορμού και επίσης με τους υποψήφιους για τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων ( τα λεγόμενα τοπικά).
Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από ένα (1) μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου του.
Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του. Εάν, όμως, τοποθετηθεί σταυρός στο όνομά του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.
Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου, σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.
Κατά τη προσέλευση των εκλογέων στο εκλογικό τμήμα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των δημοτικών αρχών και ακολουθεί αμέσως μετά η ψηφοφορία για την εκλογή των περιφερειακών αρχών.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στις περιφερειακές εκλογές, στον νομό Ηλείας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχουμε ενταχθεί στην τελευταία κατηγορία με εκλογή άνω των 12 περιφερειακών συμβούλων στο περιφερειακό συμβούλιο που σημαίνει ότι βάζουμε από έναν (1) έως και τέσσερεις (4) σταυρούς στους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους. Ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης, δεν θέλουν σταυρό.
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Στις 25 Μαΐου 2014 μαζί με το δεύτερο γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών θα διεξαχθούν και οι Ευρωεκλογές.
Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές θα απαρτίζεται από 751 έδρες, 21 εκ των οποίων ανήκουν στην Ελλάδα.
Κάθε ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει μέχρι και 42 υποψηφίους, ενώ κάθε εκλογέας μπορεί να βάζει μέχρι 4 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο που θα επιλέξει.

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...