Εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Ολυμπία για την τελετή αφής "μαϊμού" στο Καλλιμάρμαρο


olympia1a

Δημιουργείται κίνημα για την θεσμοθέτηση της Φλόγας


Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου , μαθητών και   εκπροσώπων φορέων  από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και γενικά της Ηλείας διατρανώθηκε την Τετάρτη το πρωί η κάθετη αντίθεση όλων,  στην μη  τέλεση της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 2ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων , στο  Ιερό της Άλτης. Από το σύνολο των ομιλητών με έμφαση τονίστηκε  η ανάγκη    «για την αποκατάσταση της λαθεμένης απόφασης για τελετή στο Καλλιμάρμαρο» αλλά και ο « διαχωρισμός της ονομασίας «Ολυμπιακό» για τους αγώνες που δεν θα λαμβάνουν την φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία.» Παράλληλα αποφασίστηκε  κατόπιν πρότασης του δημάρχου Ολυμπίας να δημιουργηθεί το «κίνημα της Ολυμπίας», που θα ανατρέψει την απόφαση αυτή της Δ.Ο.Ε. και θα αποτρέψει κάθε τέτοια κίνηση στο μέλλον.  Για το επόμενο διάστημα ο Δήμος Ολυμπίας με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των φορέων του Νομού θα προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες:
  • Συλλογή υπογραφών με το κείμενο της έκκλησης της Ολυμπίας.
  • Δημιουργία site για αξιοποίηση του διαδικτύου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο ρεύμα για το συγκεκριμένο θέμα. Εδώ είναι σημαντική η συμβολή του καθένα μας.
  • Οργάνωση Συνεδρίου το καλοκαίρι στην Ολυμπία προκειμένου να κατατεθούν όλες οι απόψεις για το ζήτημα της Φλόγας.
  • Όλο αυτό το υλικό μαζί με την δημιουργία και ενός DVD θα αποτελέσουν υλικό για την δημιουργία του Φακέλου διεκδίκησης συνολικά του ρόλου της Ολυμπίας ως κοιτίδας του Ολυμπισμού.
olympia3
Τον κύκλο των τοποθετήσεων, άνοιξε χθες ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας  Θύμιος Κοτζιάς που αναφέρθηκε στο ιστορικό που προηγήθηκε μέχρι την απόφαση να ανάψει η φλόγα στο Καλλιμάρμαρο. Τόνισε ότι « η ΔΟΕ με απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής που πάρθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αποφάσισε η Αφή της Φλόγας για τους Δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων να πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο και όχι στην Αρχαία Ολυμπία. Ταυτόχρονα αποφάσισε  να χρησιμοποιείται ο όρος « Φλόγα»  και όχι Ολυμπιακή Φλόγα για τους συγκεκριμένους αγώνες. Με έγγραφό της που έχει ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2014 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ενημέρωνε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την συγκεκριμένη απόφαση. Ο Δήμος Ολυμπίας σε συνεδρίαση του Δημοτικού του Συμβουλίου στις 18 Ιανουαρίου 2014 (την ίδια μέρα) συζήτησε το θέμα αυτό και εξέδωσε σχετικό ψήφισμα εκφράζοντας ομόφωνα την πλήρη αντίθεσή του  στην συγκεκριμένη απόφαση. Το Ψήφισμα αυτό εστάλη σε όλη την πολιτική ηγεσία στο σύνολο των κομμάτων του κοινοβουλίου, στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και μέσω αυτής στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τους εκπροσώπους του Νομού. Ταυτόχρονα ο Δήμος ξεκίνησε μια τιτάνια προσπάθεια επαφών με τους εμπλεκόμενους στο θέμα φορείς, προκειμένου να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή απόφαση.» Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε  στην πρώτη προσπάθεια του Δήμου για ανάδειξη και προβολή του θέματος, προβλημάτισε ανθρώπους, κινητοποίησε φορείς και γενικά «έθεσε»  το θέμα.  «Και ενώ η προσπάθεια αυτή συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση και οι πληροφορίες μας έλεγαν ότι ο προγραμματισμός της Αφής ήταν για τις 30 Ιουνίου, ξαφνικά διαβάσαμε στο Site της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ότι η Αφή θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου και μάλιστα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
olympia1
Το δημοτικό συμβούλιο που συνήλθε στις 14 Απριλίου παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και των φορέων της περιοχής εξέτασε και πρότεινε πρακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έστω και την τελευταία στιγμή το ζήτημα. Οι προτάσεις υποβλήθηκαν άμεσα στην ΔΟΕ και την ΕΟΕ. Δυστυχώς όμως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν άλλαξε στάση και έτσι η Τελετή Αφής για τους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά παράβαση οποιασδήποτε έννοιας Καταστατικού Ολυμπιακού Χάρτη. Και μάλιστα δεν θα λέγεται Ολυμπιακή Φλόγα, αλλά απλά «φλόγα».»
Τέλος ο δήμαρχος ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που Ολυμπιακοί  Αγώνες δεν θα φωτιστούν με το αυθεντικό Ολυμπιακό Φώς που τους διαφοροποιεί από οποιαδήποτε άλλη αθλητική εκδήλωση . «Η Ολυμπία και η Ηλεία θεματοφύλακες των αξιών αυτού του Τόπου ξεκινούν σήμερα με αυτήν εδώ την εκδήλωση το δεύτερο μέρος της προσπάθειας μας ώστε να θεσμοθετηθεί η Τελετή Αφής και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, όπως ακριβώς και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Να σταματήσουν επιτέλους αυτές οι απομιμήσεις που προσβάλουν την Ολυμπιακή Φλόγα ως σύμβολο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως Παγκόσμια φιλειρηνική συνάντηση.
Στην προσπάθεια αυτή σας καλώ όλους να δημιουργήσουμε το «κίνημα της Ολυμπίας», που θα ανατρέψει την απόφαση αυτή της Δ.Ο.Ε.»
olympia4
Ξεχωριστή υπήρξε η στιγμή όταν μια μαθήτρια του δημοτικού σχολείου Αρχαίας Ολυμπίας έκανε έκκληση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να υπάρξει χαρακτηρισμός «Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων» χωρίς την Ολυμπιακή Φλόγα γιατί αυτό αναιρεί το αξιακό και ηθικό υπόβαθρο των αγώνων, την Ολυμπία, γι αυτό και κάλεσε τους Ηλείους, τους Έλληνες και τους φίλους της Ολυμπίας σε όλο τον κόσμο να  αντιταχθούν στην οποιαδήποτε ενέργεια που αναιρεί τον συμβολισμό της Ολυμπιακής Φλόγας, υποβαθμίζει το θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων και  υπονομεύει τον ρόλο της Ολυμπίας, ως κοιτίδα του Ολυμπιακού πνεύματος.
Στην συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Επίσκοπος Ωλένης κκ Αθανάσιος Μπαχός , ο περιφερειάρχης κ. Α. Κατσιφάρας, ο αντιπερειφεριάρχης Ηλείας Χ. Καφύρας, ο δήμαρχος Πύργου Μ. Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κ.  Νικολούτσος, ο πρώην δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Αηδόνης κ.α
olympia5
Κατσιφάρας: «Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι μοναδική και δεν μπορεί να υποβαθμίσει κανείς αυτό τον ιστορικό θεσμό»
«Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι μοναδική και δεν είναι δυνατόν να προσπαθούν κάποιοι να την… “τεμαχίσουν” και να την εμπορευματοποιήσουν. Στόχος όλων μας είναι η αναβάθμιση αυτού του ιστορικού θεσμού και όχι η υποβάθμισή του στη λογική που θέλουν ορισμένοι». Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και εκ νέου υποψήφιος για την Περιφέρεια Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια της τελετής εναντίωσης που διοργανώθηκε στην Αρχαία Ολυμπία για την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να πραγματοποιήσει την Τελετή Αφής της «Φλόγας» για τους 2ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε επίσης πως η αποδοκιμασία των φορέων και των πολιτών που διεφάνη με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση αλλά και με τις παρεμβάσεις που έγιναν προς τους αρμοδίους, δείχνει ακριβώς αυτή τη διαμαρτυρία και καταδίκη όλων στην προσπάθεια που γίνεται από ορισμένους, για την αποσύνδεσή της από της ρίζες της και κυρίως από την κοιτίδα του Ολυμπισμού.
olympia7
Καφύρας: Ολυμπιακή φλόγα μόνο στην Αρχ. Ολυμπία
Ολυμπιακή φλόγα ειναι αυτή που δια της  Αφής που γίνεται μοναδικά στην Αρχαία Ολυμπία, που με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου. σύμφωνα με το τελετουργικό, αυτή την Αφή την κάνει η Πρωθιέρεια στο Ηραίον, στο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, εκεί που η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλλοντας την επίκληση, Αρχαία Στάδιο της Ολυμπίας. Καμία φλόγα, εκτός από αυτή της Ολυμπίας, δεν είναι Ολυμπιακή φλόγα και οι Αγώνες δεν είναι Ολυμπιακοί  και αν δεν έχουν αυτή την Ολυμπιακή Φλόγα. Έτσι λοιπον με το ανοσιούργημα που βρίσκεται σε εξέλιξη,  η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ας ονομάσει όπως θέλει την αφή της Φλόγας στην Αθήνα,  στο Παναθηναϊκό Στάδιο, αλλα όχι  Ολυμπιακή και  οι Αγώνες «Nanjing 2014»ας ονομαστούν όπως θέλουν, δεν θα είναι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν τους αναγνωρίζουμε.  Σαν  Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας αλλά και ως δημότης Αρχ. Ολυμπίας θέλω να δηλώσω με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση της Ηλείας, στο προσβολή που πραγματοποιείται κατά της την Αρχαίας Ολυμπίας με την αλλαγής του τρόπου και του τόπου Αφής της φλόγας που πραγματοποιείτε  από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τώρα στο  Παναθηναϊκό Στάδιο. Μεγάλες είναι οι ευθύνες της  Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και της ΔΟΑ  και την διαφοροποίηση της ΕΟΕ, την θεωρούμε καθυστερημένη , προσχηματική και εμπαιγμό προς την Αρχαία Ολυμπία. Πρεπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ,είμαστε δίπλα στον Δήμο για κάθε δράση και ενεργεία που θα αναπτύξει για την αφή και είναι ώριμο το ζήτημα να επανέρθουμε στο αίτημα για την θεσμική κατοχύρωση της τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και την αυστηρής καθιέρωσης της περιοδικότητας της σε ορισμένες και κύριες Ολυμπιακές Διοργανώσεις & όχι της πληθωριστικής χρήσης της.
olympia8
Παρέμβαση Γιώργου Αηδόνη για την θεσμοθέτηση Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας - "Μήπως ολιγωρήσαμε κι εμείς κ. δήμαρχε;"
 
Να θεσμοθετηθεί η Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, όπως ακριβώς γίνεται με τους  Ολυμπιακούς Αγώνες και την Χειμερινή Ολυμπιάδα, για να μην μπορεί κανένας να βεβηλώνει τη Φλόγα με την αρπαγή της από το Ιερό της Ολυμπίας, ζήτησε χθες σε παρέμβαση- χαιρετισμό που έκανε ο Γιώργος Αηδόνης στην διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Ολυμπία. «Η Φλόγα ανήκει στην Ολυμπία και κανένα άλλο «φως» που δεν θα είναι αυθεντικό δεν νομιμοποιείται να φωτίζει Ολυμπιακούς Αγώνες» τόνισε ο Γιώργος Αηδόνης επισημαίνοντας ότι είναι παρών και διαμαρτυρόμενος και συντάσσεται σε κάθε προσπάθεια που θα ξεκινήσει από την Ολυμπία και την Ηλεία για την θεσμοθέτηση της Ολυμπιακής Φλόγας. Ωστόσο στην παρέμβασή του, άφησε αιχμές για ολιγωρία της σημερινής δημοτικής αρχής αφού όπως είπε ο ίδιος, ως δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας τον Οκτώβριο του 2010 είχε μεταβεί στην  πόλη Nanjing της Κίνας, όπου είχε αλλεπάλληλες επαφές για το θέμα της Φλόγας και έκτοτε κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτό.
«Μιλήσαμε τότε, σε μεγάλη συγκέντρωση δημάρχων και φορέων Πολιτιστικών Πόλεων απ’ όλον τον κόσμο ενημερώσαμε πώς θα γίνει η αφή της Φλόγας στην Ολυμπία και ανοίξαμε για το θέμα αυτό έναν κύκλο επαφών με την Κίνα. Στην συνέχεια ήρθε στην Ολυμπία ο πρέσβης της Κίνας, συντάξαμε φάκελο  για την Αφή και όλο αυτό το πρότζεκτ  σας το παραδώσαμε για να το συνεχίσετε τις προσπάθειες που εμείς ξεκινήσαμε, όταν αναλάβατε δήμαρχος κ. Κοτζιά. Είχατε από εμάς πλήρη ενημέρωση για το που βρίσκονται οι προσπάθειες μας.  Σήμερα έρχεται λοιπόν  η δημοτική αρχή, εσείς  που μας διαδεχθήκατε,  μετά από 4 χρόνια και όταν έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους  η ΔΟΕ και η ΕΟΕ και μας καλείτε  να διαμαρτυρηθούμε. Και όντως, ανταποκριθήκαμε όλου. Όμως, για ποιο πράγμα;  Γι αυτό που δεν κάνατε;  Μήπως λοιπόν φταίμε και εμείς σήμερα για το ότι η Φλόγα δεν άναψε στην Ολυμπία;  Γιατί αν η Κίνα είχε αποφασίσει να γίνει η Αφή στο Ιερό της Ολυμπίας, δεν θα υπήρχε καμία αντίρρηση από το Ολυμπιακό Κίνημα». Τέλος ο Γιώργος Αηδόνης πρότεινε, να ανακηρυχθεί  persona non grata όποιος στο εξής αντιτίθεται στην δίκαια απαίτηση της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας, να ανάβει η Φλόγα στην Ολυμπία για όλες τις διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πηγή

ilialive.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ