Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Το νερό... νεράκι λένε στο Ψάρι!


Οι λέξεις ωχριούν για να περιγράψουν αυτό που βιώνουν οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Ψάρι στη Βουπρασία, οι οποίοι κυριολεκτικά λένε «το νερό νεράκι» και η ζωή τους έχει μετατραπεί σε καθημερινό μαρτύριο με τις βρύσες να έχουν στερέψει και τους ίδιους να αναζητούν λύση ως μάννα εξ ουρανού.

Ένα ολόκληρο χωριό βρίσκεται στο πόδι, ετεροδημότες που ήρθαν στον τόπο καταγωγής τους για να περάσουν λίγες ημέρες διακοπών ετοιμάζονται να τα μαζέψουν και να φύγουν, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι φέρονται αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε μέσο για να βρουν το δίκιο τους.

Ούτε σταγόνα
Τους τελευταίους μήνες, από τη στιγμή που βυθίστηκε η μια γεώτρηση το νερό είναι είδος πολυτελείας για το Ψάρι. Όσο περνά ο καιρός η κατάσταση επιδεινώνεται και οι κάτοικοι περνούν εικοσιτετράωρα χωρίς σταγόνα νερό στις βρύσες τους.
Όπως καταγγέλλουν, ακόμη και οι μικρές ποσότητες που φτάνουν στις βρύσες τους είναι ακατάλληλες όχι μόνο για να πιουν, αυτό άλλωστε το έχουν ξεχάσει προ πολλού, αλλά ακόμη και για να κάνουν ένα μπάνιο.
Το εμφιαλωμένο νερό το χρησιμοποιούν πλέον όχι μόνο για πόση αλλά και για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, αφού δεν έχουν ούτε για να πλύνουν τα χέρια τους.

Και ακατάλληλο
Όταν το νερό αρχίζει να τρέχει από τις βρύσες τους, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, είναι γεμάτο χώμα και βγαίνει λάσπη, με αποτέλεσμα να μην είναι κατάλληλο ούτε και για να πλύνουν τα ρούχα τους.
Όλοι οι κάτοικοι μεταφέρουν νερό από όπου βρουν με δοχεία, βαρέλια και κουβάδες, ενώ οι περισσότεροι έχουν βάλει δοχεία στα σπίτια τους και συγκεντρώνουν τις ελάχιστες ποσότητες απλά και μόνο για να καλύψουν κάποιες βασικές ανάγκες, όπως για να έχουν νερό για την τουαλέτα.
Παρά τις υποσχέσεις των ιθυνόντων, ότι από μέρα σε μέρα θα εξασφαλίσουν νερό από άλλη γεώτρηση ή έστω από γεώτρηση ιδιώτη, οι κάτοικοι στο Ψάρι δεν έχουν δει νερό και ξεχειλίζουν πλέον από αγανάκτηση.
Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και η οργή είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. «Είμαστε Ζιμπάμπουε» έλεγαν χαρακτηριστικά χθες μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς», ενώ έδωσαν τελεσίγραφο στη δημοτική αρχή ότι δεν πρόκειται κανείς να πληρώσει νερό για νερό που δεν έχει, ενώ είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν κάθε νόμιμο τρόπο για να μπορέσουν να βρουν το δίκιο τους.
Για τους κατοίκους στο Ψάρι το καλοκαίρι έχει μετατραπεί σε ένα ατέλειωτο μαρτύριο, στην Ελλάδα του 2014 που οραματίζεται έξοδο από την κρίση και άνοιγμα στις αγορές, με τους κατοίκους όμως να στερούν το πλέον βασικό αγαθό.

Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...