Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ηλεία: Οι φορολογικές δηλώσεις ξέμειναν τα λογιστικά γραφεία – Επιστολή και υπόμνημα διαμαρτυρίας της Ένωσης Φοροτεχνικών


forologikes
Επιστολή προς τους Βουλευτές του νομού για την επικείμενη σχετική των Φορολογικών δηλώσεων νομοθετική τροπολογία, απέστειλε η της ΕΛΦΕΕ Ηλείας. Οι λογιστές και φοροτεχνικοί απέστειλαν και υπόμνημα και στον υπουργό
Οικονομικών στον οποίο διαμαρτύρονται έντονα για το κλείσιμο της εφαρμογής υποβολής φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 ,τα μεσάνυχτα στις 14ης Ιουλίου, καθόσον βρήκε πολλούς συναδέλφους να μην έχουν κατορθώσει να αποστείλουν τις δηλώσεις πελατών τους για λόγους που είχαν να κάνουν με τη συμφόρηση του ηλεκτρονικού συστήματος, τις αλλεπάλληλες ερμηνείες και διευκρινίσεις του υπουργείου που η μία ερμήνευε την άλλη, την καθυστέρηση κατά πενήντα ημέρες έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής, την ελλιπή η λανθασμένη αποστολή στοιχείων των υπηρεσιών του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών ταμείων προς την Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά και τη μακρά προεκλογική περίοδο, όπου το κράτος υπολειτουργούσε σε όλα τα επίπεδα.
Στην επιστολή τους προς τους βουλευτής της Ηλείας οι φοροτεχνικοί και λογιστές αναφέρουν τα εξής:
«Κύριοι βουλευτές,
Από την Δευτέρα καλείστε να αποφασίσετε για το θέμα της τροπολογίας που αφορά τα περί επαναπροσδιορισμού των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής φορολογικών δηλώσεων.
Θα έχετε ενημερωθεί  από τις διαμαρτυρίες όλων των συναδέλφων ανά την Επικράτεια, κύριος λόγος είναι ότι έχουν μείνει στα λογιστικά γραφεία μη απεσταλμένες δηλώσεις, χωρίς να είναι υπεύθυνοι οι λογιστές – φοροτεχνικοί, οι οποίοι προσπάθησαν( για άλλη μία χρονιά) κάτω από εξαντλητικά ωράρια να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις αποστολές.
Η Ένωσή μας θέλει να σας προτρέψει, να υπερψηφίσετε την τροπολογία, ώστε να δοθεί η πίστωση χρόνου για την δυνατότητα υποβολής  των άνευ προστίμου και άνευ οποιοδήποτε ποινών.
Δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και στα φορολογικά έσοδα, αν ανοίξει η εφαρμογή για λίγες ημέρες, ώστε να υποβληθούν και οι τελευταίες δηλώσεις εμπρόθεσμα.
 Ζητάμε να επαναπροσδιοριστούν οι ημερομηνίες ως 28/7/2014 και σας θυμίζουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης είναι 31/7/2014.
Επίσης θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στην μη τήρηση του νόμου από το Υπουργείο Οικονομικών και τη ΓΓΠΣ.
Πιο συγκεκριμένα:
-    Στην παρ.1 του άρθρου 62 του ν.2238/94 Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο νόμος ορίζει «Η δήλωση υποβάλλεται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του οικείου οικονομικού έτους και μέχρι την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών της επόμενης μέρας από την ημέρα λήξης της προθεσμίας.»
-    Όμως η ΓΓΠΣ έκλεισε το σύστημα στις 23.58, της 14ης Ιουλίου 2014, δηλαδή 7 ώρες νωρίτερα από την λήξη της.
-    Επίσης βάση ΠΟΛ. 1146/19.5.2014, η εφαρμογή των τροποιητικών δηλώσεων φορολογίας  εισοδήματος έπρεπε να ανοίξει 60 μέρες μετά την έναρξη υποβολής των δηλώσεων.
Σύμφωνα τον νόμο 2238/94 αρ. 62 παρ.1ε, θα έπρεπε να ανοίξει στις 1 Απριλίου και σύμφωνα με το πραγματικό άνοιγμα, θα έπρεπε η εφαρμογή υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, να ανοίξει στις 19 Μαΐου. Αντί αυτού άνοιξε στις 7 Ιουλίου, δηλαδή 7 ημέρες προ της λήξης της παράτασης των δηλώσεων.
Επιπλέον μία από τις οδηγίες  της πιο πάνω ΠΟΛ ήταν η εξής : «2. Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, οικονομικού έτους 2014, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που υποβάλλονται με αυτή.»
Δηλαδή εξέδωσαν οδηγίες υποβολής των δηλώσεων 60 μέρες μετά την έναρξη υποβολής τους και 110 μετά την έναρξη υποβολής βάση νόμου.
Κύριοι Βουλευτές,
Πώς περιμένει ένα κράτος, να το σεβαστεί ο πολίτης, από την στιγμή που εκείνο δεν τον σέβεται πρώτο;
Κι όμως παρά το παραπάνω λογικό ερώτημα, η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, ανταποκρίθηκε στα Δελτία Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, και οι συνάδελφοι λογιστές φοροτεχνικοί, υπερβάλλοντας εαυτούς, κατάφεραν να αποστείλουν 5.816.000 δηλώσεις ,αριθμό ρεκόρ .
Σε αυτό στο σημείο να αξίζει να σημειώσουμε, με μεγάλη λύπη, ότι μερικοί συνάδελφοι δεν τα κατάφεραν, δεν άντεξαν στην πίεση και απεβίωσαν. Η πίεση που δεχόμαστε καθημερινά οδηγεί ανθρώπους στο ΘΑΝΑΤΟ.
Το τελευταίο κύριοι βουλευτές είναι το χειρότερο όλων. Κάποιοι άνθρωποι φεύγουν από την ζωή διότι υποβάλλουν δηλώσεις.
 Πουθενά στον κόσμο δεν γίνονται αυτά!
Κύριοι βουλευτές,
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα δείξετε τον απαιτούμενο σεβασμό στον Έλληνα φορολογούμενο και λογιστή φοροτεχνικό.
Είμαστε σίγουροι ότι θα ψηφίσετε την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων ως τις 28/7/2014.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Υπόμνημα σε Χαρδούβελη – Μαυραγάνη – Σαββαϊδου - Τσαβδάρη
Το υπόμνημα του συλλόγου αποστέλλεται στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και κοινοποιείται τον υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη, την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου και το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χαράλαμπο Τσαβδάρη και αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας διαμαρτύρεται έντονα για το κλείσιμο της εφαρμογής υποβολής φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος οικον. Έτους 2014 ,τα μεσάνυχτα στις 14 -7 -2014 ,καθόσον βρήκε πολλούς συναδέλφους να μην έχουν κατορθώσει να αποστεί -λουν τις δηλώσεις πελατών τους για τους παρακάτω λόγους:
1) Στη συμφόρηση του ηλεκτρονικού συστήματος που δεν δούλευε για αρκετές ώρες η υπολειτουργούσε
2) Στις αλλεπάλληλες ερμηνείες και διευκρινίσεις του υπουργείου που η μία ερμήνευε την  άλλη .
3) Στην καθυστέρηση κατά πενήντα ημέρες έναρξης λειτουργίας της εφαρμο -γής
4) Στην ελλειπή η λανθασμένη αποστολή στοιχείων των υπηρεσιών του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών ταμείων προς την Γραμματεία Πληροφο -ριακών Συστημάτων
5) Στην μακρά προεκλογική περίοδο ,όπου το κράτος υπολειτουργούσε σε όλα τα επίπεδα.
Ζητάμε
Την παράταση λειτουργίας της εφαρμογής υποβολής φορολογικών δηλώσεων οικον. Έτους 2014 μέχρι 28/7/2014 χωρίς την επιβολή κανενός προστίμου  η προσαύξησης και αναγνώριση των δαπανών προς έκπτωση .
Είναι αδιανόητο να θέλετε να τιμωρήσετε τους φορολογούμενους ,επειδή δεν ήταν συνεπείς ,όταν το κράτος πρώτο δεν τήρησε τον νόμο .
Επιπρόσθετα κάτι τέτοιο δεν θα επέφερε κανένα πρόσθετο όφελος στο κράτος ούτε και θα διατάρασσε  την ομαλή εξέλιξη των εσόδων του.
Τέλος θα θέλαμε να σας γνωρίσομε ότι οι λογιστές φοροτεχνικοί  όλης της χώρα κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα για να αποστείλουν ,στην συντριπτική  πλειοψηφία τους ,έγκαιρα  τις φορολογικές δηλώσεις ,φθάνοντας στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής τους αντοχής και αυτό που πρωτίστως επιζητούν είναι η ομαλή λειτουργία των συστημάτων και η ακριβής τήρηση των νόμων από όλες τις πλευρές.
Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε το δίκαιο του αιτήματος μας και θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την ικανοποίηση του».
Το υπόμνημα και την επιστολή υπογράφου ο πρόεδρος της Ένωσης Διονύσιος Χαμεζόπουλος, ο γραμματέας Ιωάννης Κουμουνδούρος, η ταμίας
Ευγενία Γιαμπαστή, τα μέλη Νταουλάρης Αλέξιος, Ψευδός Διονύσιος και Πουλακίδας Ιωάννης.

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...