Τι λένε οι εκπρόσωποι του δήμου
Του Γιάννη ΣπυρούνηΗ κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών και Ειδικές Ανάγκες στα Λεχαινά προκαλεί και πάλι την κοινή γνώμη. Ένα ρεπορτάζ του BBC World Service βασισμένο στα όσα
παρουσίασε πριν πέντε χρόνια μια ομάδα αποφοίτων από την Ευρώπη που παρέμειναν στο ίδρυμα για μήνες ως εθελοντές, δίνει μεγαλύτερη διάσταση στο πρόβλημα με φόντο την Ελλάδα της κρίσης. Οι εικόνες με τα ξύλινα κλουβιά, τα άτομα με βαριά νοητική στέρηση, δεμένα στα κρεβάτια τους, δεν είναι καινούριες. Όμως σοκάρουν κάθε φορά που παρουσιάζονται. Και προκαλούν οργή γιατί από το προηγούμενο ρεπορτάζ ως το επόμενο, παρά τις όποιες δεσμεύσεις από την Πολιτεία, κανείς δεν κάνει τίποτα. Για περισσότερα από 65 παιδιά με ειδικές ανάγκες και βαριές αναπηρίες υπάρχουν μόλις έξι νοσηλευτές. Όταν σε αντίστοιχα κέντρα περίθαλψης στην Ευρώπη αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής ανά νοσηλευόμενο. Οι χώροι με τα διαχωριστικά δεν προστατεύουν μόνο τα νοσηλευόμενα άτομα από αυτοτραυματισμούς. Προστατεύουν και το προσωπικό που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια κρίση που πιθανά να ξεσπάσει. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει μόλις ένας νοσηλευτής διαθέσιμος ανά βάρδια σε ένα κτίριο τριών ορόφων. Το ρεπορτάζ του BBC World Service αναφέρεται σε ένα σύγχρονο κέντρο για ανθρώπους με αναπηρία στην Ηλεία, το οποίο όμως είναι άδειο γιατί το ελληνικό κράτος δεν διαθέτει τα χρήματα για την πρόσληψη προσωπικού. Η διοίκηση του ιδρύματος απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση για την εκ νέου δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα. Η αρμόδια Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Έφη Μπέκου, δήλωσε στο BBC, ότι υπάρχουν σχέδια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στο ίδρυμα των Λεχαινών και σε άλλα παρόμοια κέντρα περίθαλψης ανά την Ελλάδα. Ανέφερε δε ότι τα όρια προσλήψεων στο δημόσιο που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, σημαίνουν ότι θα ήταν αδύνατη η πρόσληψη επαρκούς αριθμού προσωπικού για το κέντρο περίθαλψης στα Λεχαινά.
Ο Ανδρέας Μίγκος, αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, που στο παρελθόν υπήρξε για μεγάλο διάστημα μέλος της διοίκησης του ιδρύματος, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί και την απραξία της Πολιτείας. «Υπάρχουν κάποια παιδιά, ένας μικρός αριθμός που βρίσκονται μέσα σε κλουβιά και δύο με τρία είναι δεμένα με ιμάντες. Αυτά γίνονται κατόπιν ιατρικών γνωματεύσεων. Δεν έγιναν με πρωτοβουλία του προσωπικού. Τα κλουβιά είναι προστατευμένα με ειδικό υλικό για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Τα παιδιά αυτά είναι επικίνδυνα και για τον εαυτό τους και για το προσωπικό. Υπάρχει περιπτώσεις να βάλουν τα χέρια τους στα μάτια ή στο στόμα τους και να αυτοτραυματιστούν. Αυτό συμβαίνει γιατί το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο. Σε 65 παιδιά υπάρχει περίπτωση να είναι στη βάρδια ένα ή δύο άτομα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες. Το πρωί κάνουν μπάνιο σε αυτά τα παιδιά τα οποία είναι με πάνες. Φαντάσου να είσαι γυναίκα και να πάρει ένα «παιδί» 35 ή 40 ετών που έχει τρομερή μυϊκή δύναμη και να προσπαθήσει να το κάνει μπάνιο. Είναι πολύ δύσκολο αυτό. Η διοίκηση μόνιμα ζητά προσωπικό, όμως το υπουργείο Υγείας αρχικά και το υπουργείο Εργασίας που υπάγεται τώρα το ΚΕΠΕΠ, δεν ανταποκρίνονταν. Παλιότερα έπαιρναν κάποια άτομα με σύμβαση, τώρα όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί».
Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ από την πλευρά του ανέφερε πως από το παρελθόν δεν έχει αλλάξει τίποτα στο ίδρυμα. «Το BBC είχε έρθει πριν λίγο καιρό, πήγα και εγώ εκεί. Μας ρώτησαν όλους για το θέμα. Το πρόβλημα χρονίζει καθώς δεν υπάρχει προσωπικό. Και όσοι υπάρχουν ακολουθούν τις εντολές των γιατρών για να αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Είναι μια πρακτική που με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Αν η Πολιτεία δεν σκύψει πάνω από το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί. Ο δήμος δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα γιατί δεν έχει δυνατότητες. Μόνο με εθελοντές μπορούμε να βοηθήσουμε σε κάποιες εργασίες». Παράλληλα ο κ. Μοράντ αναφέρθηκε στην ανάληψη πρωτοβουλίας από τον δήμο και τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας για την στήριξη του ΚΕΠΕΠ. «Με τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας έχει αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία για να βοηθήσουμε με τους δικούς μας γιατρούς. Προχωράμε σε μια κοινή κίνηση πάντα εθελοντικά. Το θέμα όμως δεν λύνεται έτσι. Ο δήμος έχει παραχωρήσει και έκταση 17 στρεμμάτων για τη δημιουργία νέου κτιρίου με ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα άτομα που νοσηλεύονται στο ΚΕΠΕΠ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου