Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ξεσηκώθηκαν οι αγρότες της Ηλείας για την ενιαία ενίσχυση


eas1

Εκρηκτικό το κλίμα στην περιοχή του Πύργου

Του Γιάννη Σπυρούνη
Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί με τους αγρότες της Ηλείας και κυρίως της περιοχής του Πύργου. Αναμένοντας την καταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, διαπίστωσαν πως στον λογαριασμό τους στην τράπεζα υπήρχαν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν ή καθόλου…
Έτσι ξεκίνησαν έναν «μαραθώνιο» για να αντιληφθούν τι ακριβώς είχε συμβεί. Όπως ενημερώθηκαν, από τις αιτήσεις που κατέθεσαν με τη βοήθεια υπαλλήλων στην ΓΑΙΑ Επιχειρείν και στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, έλειπαν τα μισθωτήρια των εκτάσεων που καλλιεργούν πέρα από τις ιδιόκτητες, με αποτέλεσμα να μειωθεί έτσι κατά πολύ το χρηματικό ποσό που ανέμεναν να κατατεθεί στο λογαριασμό τους. Αγρότες που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης έξω από τα Γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας στον Πύργο, έλεγαν πως από τη μια χρυσοπλήρωσαν τις αιτήσεις που κατέθεσαν και από την άλλη έγιναν τραγικά λάθη. Θέση για το θέμα πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Γεράσιμος Καλλιμώρος που τόνισε πως τα λάθη θα διορθωθούν και οι αγρότες δεν θα χάσουν τα χρήματά τους. Η επόμενη πληρωμή αναμένεται να γίνει στις 15 Δεκεμβρίου.
Οι αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου είναι αγανακτισμένοι με αυτό που συνέβη. Με τα χρήματα της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης περίμεναν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Όμως τα «κουτσουρεμένα» ποσά που είδαν να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους, δεν φτάνουν πουθενά. Χθες οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν στην ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας στον Πύργο. Έφτασαν στο γραφείο του προέδρου Γεράσιμου Καλλιμώρου, που σε όλους τους τόνους προσπάθησε να τους πείσει πως το λάθος θα διορθωθεί, τα χρήματα δεν θα χαθούν και θα καταβληθούν στις 15 Δεκεμβρίου μαζί με το υπόλοιπο ποσό της ενιαίας ενίσχυσης.
Εξοργισμένοι οι αγρότες
Σε δηλώσεις τους οι αγρότες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και ζήτησαν άμεση παρέμβαση από κάθε εμπλεκόμενο φορέα, ώστε να καταβληθούν τα χρήματα που από λάθος δεν πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους.
Διονύσης Διαμαντόπουλος – Αγρότης από την Ώλενα
«Ήρθα στον Πύργο για να δω στην τράπεζα τα χρήματα που μπήκαν για την επιδότηση. Τα χρήματα δεν υπάρχουν. Θέλουμε να μάθουμε γιατί συνέβη αυτό. Έγιναν λάθη με τα ενοικιαστήρια και τα λάθη είναι δικά τους και όχι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ΓΑΙΑ ευθύνεται. Ο πρόεδρος της, έστειλε εξουσιοδοτήσεις στους προέδρους των χωριών για να αναλάβει για τέσσερα χρόνια την κατάθεση των αιτήσεων. Το δεχθήκαμε, πληρώσαμε πολλά χρήματα και τώρα υπάρχει μπάχαλο. Μας λένε πως το σύστημα είχε κλείσει. Αν έκλεισε το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πρόλαβαν αυτοί να καταθέσουν τα χαρτιά. Δεν πιστεύω ότι θα χαθούν τα χρήματα, αλλά η Ένωση πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά της».
Κωνσταντίνος Τασσόπουλος - Αγρότης από τον Πύργο
«Την Τρίτη το βράδυ μου ήρθε μήνυμα στο κινητό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ποσό που είδα με έκανε να χάσω τον ύπνο μου. Ρώτησα και άλλους συναδέλφους και πολλοί είχαν το ίδιο πρόβλημα. Ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε και να μας ενημερώσουν. Λένε πως δεν πρόλαβαν να συντάξουν τις αιτήσεις σωστά. Είναι δικό τους πρόβλημα. Εμείς πληρώσαμε για να μας συντάξουν την αίτηση. Αν δεν πλήρωνα δεν θα μου ετοίμαζαν τα χαρτιά. Θέλουμε να δούμε ποια λύση υπάρχει για να μην χαθούν τα χρήματά μας γιατί είναι πολλά τα λεφτά. Είμαστε χρεωμένοι και οι εποχές είναι δύσκολες. Δεν θέλουμε να είμαστε ασυνεπείς στις υποχρεώσεις και να μας κυνηγάει το κράτος».
Θεοδώρα Κλάδη – Αγρότισσα από τον Πύργο
«Πρέπει να υπάρξει πολιτική παρέμβαση για να λυθεί το θέμα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ένα μήνα για τα χρήματά μας. Όποιες διαβεβαιώσεις και αν δίνει η ΓΑΙΑ Επιχειρείν δια των εκπροσώπων της, να τα κάνει γραπτώς. Δεν τους πιστεύουμε πλέον. Πληρώσαμε τη ΓΑΙΑ Επιχειρείν για να κάνει τη δουλειά της. Τώρα αν οποιοσδήποτε δεν μπορούσε να κάνει τη δουλειά αυτή ας παραιτηθεί και να πάει σπίτι του. Να δουλέψει κανένας άνθρωπος που έχει ανάγκη. Δεν μπορούμε να είμαστε έρμαια κάποιον. Χρωστάμε, πρέπει να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και πρέπει να ζήσουμε. Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι θα πάρουμε τα χρήματά μας στις 15 Δεκέμβρη;»
Χρήστος Μπουλούμπασης – Αγρότης από το Χειμαδιό
«Που είναι τα χρήματα που λείπουν; Πληρώσαμε 300 ευρώ για τις αιτήσεις και μας έλεγαν «ελάτε σε εμάς για να μην έχετε πρόβλημα». Θα μας δώσουν πίσω τα χρήματα που δώσαμε για να είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις μας».

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...