Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ξέμεινε από ασθενοφόρα η Ηλεία!


Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον ο στόλος του ΕΚΑβ στην Ηλεία, αφού ο νομός καθημερινά εξυπηρετείται με τρία ασθενοφόρα το μέγιστο!
Αν συνυπολογιστεί ότι καθημερινά εκτελούνται τρία με τέσσερα δρομόλογια προς την Πάτρα, η Ηλεία εξυπηρετείται με δύο ασθενοφόρα τη μέρα.
Την ίδια στιγμή, 13 οχήματα βρίσκονται στο συνεργείο λόγω βλάβης και δεν επιδιορθώνονται εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Ηλείας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις Πρωινές Αιχμές (ΟΡΤ FM 92,3), δηλώνοντας ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη και το ΕΚΑΒ βαδίζει στα όριά του με ελάχιστα ασθενοφόρα, τα οποία έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το προσδόκιμό τους. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μόνο δύο ασθενοφόρα στην Ηλεία και αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε από την Αχαΐα ενίσχυση. Μας έστειλαν τελικά ένα ασθενοφόρο, αλλά σκεφτείτε ότι το έκοψαν από τη δική τους περιοχή».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος στηλίτευσε την αδιαφορία των πολιτικών της Ηλείας, ζητώντας τους να πιέσουν και να διεκδικήσουν την ενίσχυση του νομού με ασθενοφόρα, διότι τίθενται σε κίνδυνο καθημερινά οι ζωές πολιτών.
«Έχουμε αφεθεί στην τύχη μας. Εάν δεν ενισχυθούμε, δε θα μείνει ασθενοφόρο στο τέλος. Έχουμε όχημα ακινητοποιημένο από τον Ιούνιο του 2013 και ακόμα δεν έχει επισκευαστεί. Οι αρμόδιοι δείχνουν εικονικό ενδιαφέρον» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το τελευταίο διάστημα, οι πολίτες διαμαρτύρονται συνεχώς για ασθενοφόρα που καθυστερούν να μεταβούν σε περιστατικά, με τον κ.Θεοδωρόπουλο να παραδέχεται ότι πολλά εξ αυτών έχουν βάση και είναι πραγματικά, «διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα καλύψουμε και γινόμαστε συνεχώς δέκτες παραπόνων χωρίς να μας βοηθά κανένας για να λυθεί το πρόβλημα».
Ο κ.Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΚΑΒ  έχει αυξηθεί μετά και την ένταξη των οδηγών των νοσοκομείων στον οργανισμό τον Μάιο, κάτι που δυσκολεύει τη λειτουργία του. Ωστόσο, από την κεντρική εξουσία δεν υφίσταται σχετική μέριμνα.
Παράλληλα, η δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Ηλείας λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό δυσχεραίνει το έργο του ΕΚΑΒ, αφού οι διακομιδές στην Πάτρα είναι καθημερινές και κρατούν για πολλές ώρες τουλάχιστον ένα ασθενοφόρο εκτός Ηλείας.
«Ένα δρομολόγιο για την Πάτρα σημαίνει ότι το ασθενοφόρο είναι τρεις ώρες εκτός νομού και δεν μπορεί να συνδράμει. Και γνωρίζετε ότι η Ηλεία δεν είναι μόνο πεδιάδα, υπάρχουν και ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές με κακοσυντηρημένο οδικό δίκτυο. Το επάγγελμά μας είναι τέτοιο που ο χρόνος είναι πολύτιμος. Πόσο χρόνο θα χρειαστούμε για να μεταβούμε πχ στη Φιγαλεία και να μεταφέρουμε τον ασθενή;» αναρωτιέται ο κ.Θεοδωρόπουλος και προσθέτει: «πριν από μερικά χρόνια είχαμε καταφέρει να έχουμε πολύ καλά ποσοστά ανταπόκρισης στα περιστατικά, αλλά πλέον αδυνατούμε να καλύψουμε την περιοχή. Οι διασώστες υπερβαίνουν εαυτούς σε καθημερινή βάση, αλλά είμαστε σε έναν πόλεμο δίχως όπλα».
 Ο διαγωνισμός για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ είναι «βαλτωμένος» από το 2009 παρότι υπήρχαν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Πλέον, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και αν οι διαδικασίες δεν «τρέξουν» σύντομα, η Ηλεία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.
Ο κ.Θεοδωρόπουλος υπενθυμίζει τις προσπάθειες που γίνονται από το 2007, αλλά εδώ και 7 χρόνια είναι ατελέσφορες. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τα 13 ασθενοφόρα θα μείνουν εσαεί με βλάβη καθώς η κεντρική υπηρεσία δεν εγκρίνει την κατασκευή των 10 εξ αυτών.
«Για να λειτουργούμε αξιοπρεπώς, θέλουμε 4-5 ασθενοφόρα στην πρωινή και την απογευματινή βάρδια. Δυστυχώς όμως, από την κατανομή προέκυψε ότι οι 9 θέσεις για το ΕΚΑΒ Ζαχάρως έγιναν τρεις. Αυτοί που κάνουν τον σχεδιασμό, είτε δεν ξέρουν είτε δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα» σχολιάζει δηκτικά.

Υπόμνημα στον Εισαγγελέα

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Ηλείας προσέφυγε χθες στην Εισαγγελία καταθέτοντας υπόμνημα με όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη «γύμνια» του στόλου του ΕΚΑΒ, αφού «δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε το προσωπικό μας», όπως δήλωσε στο patrisnews.com.
Σχετικά με το ασθενοφόρο που ήταν εγκαταλελειμμένο στον όρχο των Κρεστένων, ο κ.Θεοδωρόπουλος δήλωσε ότι πλέον έχει ενταχθεί στην αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ, με τη μοναδική δέσμευση από τον δωρητή του οχήματος ότι θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. «Έστω κι έτσι όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και θα βοηθήσει» κατέληξε.

 Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...