Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Μια χώρα σε σοκ: Θρήνος για τους 12 νεκρούς του Charlie Hebdo


hebdo-makeleio
Συγκλονισμένος παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις δραματικές στιγμές που ζει το Παρίσι  έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση ενόπλων στα
γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους η ηγετική ομάδα του εντύπου και δύο αστυνομικοί.
Από την πρώτη στιγμή όλοι αντιλήφθηκαν πως το μακελειό σχετιζόταν με τη στάση που έχει κρατήσει το σατιρικό περιοδικό τα τελευταία χρόνια κατά ακραίων κομμάτων, αλλά κυρίως κατά φαινομένων ισλαμικού φονταμενταλισμού.
Το χρονικό της επίθεσης 

Περίπου στις 11.30 το πρωί της Τετάρτης οι δράστες, που ήταν καλά οπλισμένοι, εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας, όπου εκείνη την ώρα πραγματοποιούνταν σύσκεψη. Οταν βρέθηκαν μέσα άρχισαν να πυροβολούν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι φώναζαν και συγκεκριμένα ονόματα, ανάμεσα στα οποία ήταν και εκείνα των σκιτσογράφων που δολοφονήθηκαν.
Ο τρόπος δράσης των προσώπων που εμπλέκονται στην επίθεση, η ηρεμία, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητά τους δείχνουν ότι επρόκειτο για ανθρώπους που έχουν περάσει από στρατιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν με τα κινητά τους τηλέφωνα αυτόπτες μάρτυρες του μακελειού δείχνουν τον επαγγελματισμό των δραστών που εξαπέλυσαν μια καλά σχεδιασμένη επίθεση, υπογραμμίζουν πρώην στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Το βλέπουμε ξεκάθαρα από τον τρόπο που κρατούν τα όπλα τους, που προχωρούν ήρεμα, ψυχρά. Εχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση. Δεν πρόκειται για φανατικούς που έδρασαν αυθόρμητα», δήλωσε ένας αστυνομικός. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι δράστες κρατούν τα καλάσνικοφ κοντά στο σώμα τους, ρίχνουν κατά βολή και όχι κατά ριπάς, κάτι που σημαίνει ότι έχουν εκπαιδευτεί να τα χρησιμοποιούν.
Σύμφωνα με έναν άλλο αστυνομικό, «το πιο εκπληκτικό είναι η ψυχραιμία τους. Εκπαιδεύτηκαν στη Συρία, το Ιράκ ή αλλού, ίσως ακόμη και στη Γαλλία, όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι έχουν λάβει εκπαίδευση».
Ακόμη μία ένδειξη της ψυχραιμίας τους: οι δράστες αρχικά έκαναν λάθος στη διεύθυνση και σταμάτησαν στον αριθμό 6 του ίδιου δρόμου, όπου στεγάζεται ένα παράρτημα της εφημερίδας, επεσήμανε ένας αστυνομικός. «Εκεί δεν πυροβόλησαν, δεν πανικοβλήθηκαν... πήγαν στον αριθμό 10, όπου βρίσκεται η σύνταξη της Charlie Hebdo».

Σε ένα από τα βίντεο, που τραβήχτηκε από ένα γειτονικό κτίριο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι δύο από τους τρεις άνδρες είναι καλά εξοπλισμένοι: μαύρες στολές, κουκούλες, αθλητικά παπούτσια, παλάσκες κάτω από τις οποίες ενδέχεται να φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Φρίκη από την εν ψυχρώ εκτέλεση αστυνομικού
Πραγματική φρίκη, πάντως, προκαλεί ένα βίντεο που κυκλοφόρησε λίγο μετά την επίθεση και δείχνει τους δύο ένοπλους να χτυπούν με σφαίρες έναν αστυνομικό, ενώ, αμέσως μετά κατεβαίνουν από το όχημα διαφυγής, ο ένας δολοφόνος τον εκτελεί πυροβολώντας εν ψυχρώ στο κεφάλι και στη συνέχεια μπαίνουν πάλι στο αυτοκίνητο με περίσσεια ψυχραιμία.
Εκτός από τα 12 θύματα υπάρχουν και άλλοι δέκα, τουλάχιστον τραυματίες, οι τέσσερις από τους οποίους χαροπαλεύουν.
Φώναζαν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο δράστες φώναζαν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», ενώ σε ένα ηχητικό που κυκλοφόρησε φέρεται να λένε «Υπερασπιστήκαμε τον Μωάμεθ. Σκοτώσαμε το Charlie Hebdo».
Σε αστυνομικό κλοιό το Παρίσι – Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες 
Αυτή τη στιγμή τα μέτρα ασφαλείας έχουν εντατικοποιηθεί σε όλη τη χώρα, ενώ το Παρίσι βρίσκεται σε αστυνομικό και στρατιωτικό κλοιό.
Παράλληλα, το ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες συνεχίζεται, καθώς, είναι βαριά οπλισμένοι και εξαιρετικά επικίνδυνοι.
Σοκάρει η μαρτυρία σκιτσογράφου: Εγώ τους άνοιξα – Με απείλησαν
Την ίδια στιγμή, συγκλονίζει η μαρτυρία της σκιτσογράφου Κορίν Ρέι, η οποία, τη στιγμή που οι τρομοκράτες έφθαναν στο κτίριο επέστρεφε στο γραφείο της, καθώς είχε πάει να πάρει την κόρη της από το νηπιαγωγείο.

Εκεί, όπως η ίδια ανέφερε, οι ένοπλοι έστρεψαν τα όπλα προς το μέρος της, απείλησαν εκείνη και την κόρη της και την ανάγκασαν να πληκτρολογήσει τον κωδικό και να τους ανοίξει την πόρτα για να μπουν στο κτίριο.
«Πυροβόλησαν τον Γουλινσκι, τον Καμπού... κράτησε περίπου 5' λεπτά. Κρύφτηκα κάτω από ένα γραφείο. Μιλούσαν άπταιστα γαλλικά. Είπαν πως είναι της Αλ Κάιντα» δήλωσε η σκιτσογράφος.

Τα θύματα της τραγωδίας 
Ανάμεσα στους 12 νεκρούς συγκαταλέγονται και τέσσερις σκιτσογράφοι της εφημερίδας, όλοι τους μέλη της ελίτ των Γάλλων καλλιτεχνών. Αυτοί είναι ο διευθυντής της εφημερίδας, Charb, οι σχεδιαστές των εξωφύλλων Charbu και Wolinski, που ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του περιοδικού, και ο σχεδιαστής Tignous.

Οργή στο Παρίσι – Οι Γάλλοι στους δρόμους
Λίγη ώρα μετά το λουτρό αίματος οι Γάλλοι πολίτες έδειξαν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά τους και ξεχύθηκαν στους δρόμους πραγματοποιώντας δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και όλοι καλούν για διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας. Στο twitter χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν το  hashtag #JeSuisCharlie και στο facebook σελίδες υποστήριξης στα θύματα συγκεντρώνουν ήδη πολλές χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Στο Παρίσι ξεκίνησαν από τις 5 το απόγευμα τρεις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης ενώ ταυτόχρονα διαδηλώνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις πόλεις Agen, Arras, Avignon, Dijon, Gap, Grenoble, Lille, Lyon, Mασσαλία κλπ.
Θρήνος και συγκινητικές αντιδράσεις για το λουτρό αίματος
Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι και χρήστες των social media έδειξαν την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στον γαλλικό λαό, την εφημερίδα και τους συγγενείς των θυμάτων με συγκλονιστικό τρόπο.

Από τη στιγμή που η «δύναμη» του Charlie Hebdo ήταν τα εξαιρετικά σκίτσα του, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποίησαν το ίδιο όπλο αναδημοσιεύοντας παλαιά σκίτσα και εξώφυλλα του περιοδικού, αλλά και καινούργια που έχουν τόνο διαμαρτυρίας για την ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση.


Πηγή

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η