Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Θάνατος ο παγετός στην Ηλεία (photos)


pagos1

Απίστευτες εικόνες στην παραποτάμια περιοχή του Αλφειού

Του Γιάννη Σπυρούνη

Απόλυτα καταστροφικός είναι ο παγετός που επικρατεί σε διάφορες περιοχές της Ηλείας. Ιδιαίτερα στις παραποτάμιες περιοχές του Αλφειού, το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο. Δεν γίνεται λόγος απλά για απώλεια της παραγωγής στα εσπεριδοειδή και κυρίως στα πορτοκάλια, αλλά για κίνδυνο να καταστραφούν τα δέντρα, από τον πολύ ισχυρό παγετό. Οι εικόνες που αντίκρισαν χθες το πρωί οι καλλιεργητές ήταν αποκαρδιωτικές με τον πάγο να καλύπτει σχεδόν όλα τα δέντρα τους και να καταστρέφει την ίδια στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό πως έως αργά το μεσημέρι οι πάγοι δεν είχαν λιώσει παρά την ηλιοφάνεια και σήμερα αναμένεται οι εικόνες να είναι ακόμα πιο δραματικές.
pagos2
Τις τελευταίες ημέρες οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ηλεία ήταν αναμενόμενο πως θα προκαλέσουν παγετό, αφού επικρατούσε ξαστεριά τη νύχτα. Ωστόσο προχθές το βράδυ ο υδράργυρος παρουσίασε μεγάλη πτώση καταγράφοντας ιστορικές αρνητικές θερμοκρασίες για το νομό συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια. Οι επίσημες μετρήσεις από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ηλεία έδειξαν θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε όλο το νομό, ενώ η πιο χαμηλή σημειώθηκε με -6,4ο C στην Λαμπεία. Ωστόσο σε πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές κάτοικοι με τα θερμόμετρα των αυτοκινήτων κατέγραψαν θερμοκρασίες της τάξης του -8ο C.
pagos3
Περιοχές όπου τα ποσοστά υγρασίας είναι μεγάλα λόγω του ποταμού Αλφειού, όπως ο κάμπος της Παπαδούς, των Καλυβακίων και των Μακρισίων, υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από τον παγετό. Άμεσα αντέδρασε και ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων που προχώρησε σε άμεση αναγγελία ζημιών στη φυτική παραγωγή στον ΕΛΓΑ.
«Πέρα από τα δέντρα που θα υποστούν ζημιά τα περισσότερα πορτοκάλια θα χαθούν καθώς δεν έχουν κοπεί ακόμα. Η ζημιά είναι μεγάλη. Τα αντιπαγετικά σταγονίδια δεν πρόλαβαν να κάνουν κάτι. Τα πορτοκάλια που δοκίμασα εγώ ήδη έχουν πικρίσει. Είχαν παρουσιαστεί πάγοι νωρίτερα, αλλά αυτό το τριήμερο η κατάσταση είναι χάλια» δήλωσε ο Παναγιώτης Μπέρτσος, αγρότης στην περιοχή των Μακρισίων – Καλυβακίων.
pagos4
Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος ανέφερε σχετικά με την κατάσταση πως ο καιρός πίεσε πάρα πολύ την περιοχή με χιόνια στα ορεινά, όπου ο δήμος ανταποκρίθηκε. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε μεγαλύτερη έκταση, πάντως το φαινόμενο από ότι γνωρίζουμε θα το αντιμετωπίσουμε πολύ συχνά αυτό το χειμώνα. Ο πάγος χθες και σήμερα μας έχει κάνει ζημιά με ανέλπιστα χαμηλές θερμοκρασίες. Από το 1990 είχαμε να δούμε τέτοιες θερμοκρασίες που έφτασαν και τους -8o C. Τα μηνύματα αναφέρουν πως ο καιρός αυτός θα επιμείνει και τρεις ημέρες με τέτοιες συνθήκες τα φυτά δεν θα αντέξουν. Μετά τις φωτιές είχαμε υποστεί και πάλι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί το μέγεθος της καταστροφής» εξήγησε ο κ. Μπαλιούκος. Σε ότι αφορά την έκταση των φαινομένων τόνισε πως σε όλο το εύρος του δήμου υπάρχουν ζημιές, ενώ πρότεινε στους αγρότες να ακολουθήσουν τις συμβουλές των γεωπόνων για να προστατευτούν. Παράλληλα πρότεινε στους παραγωγούς, όσοι δεν έχουν υποστεί ζημιά στην παραγωγή να προχωρήσουν στην άμεση συγκομιδή και προώθηση προς τους εμπόρους γιατί οι καιρικές συνθήκες μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερες.
pagos5
pagos6
pagos7
pagos8

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...