Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ένα βήμα από τη συμφωνία – Ξεκινάει σήμερα η διαπραγμάτευση για λύση ως τη Δευτέρα


Ένα βήμα από τη συμφωνία – Ξεκινάει σήμερα η διαπραγμάτευση για λύση ως τη Δευτέρα- Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν τη διαπραγμάτευση για το σχέδιο που θα εγκρίνει το επόμενο Eurogroup
- Ο Α. Τσίπρας “ξεκλείδωσε” τη διαπραγμάτευση και βλέπει “αμοιβαία αποδεκτή λύση”
- Μείγμα παλιού και νέου προγράμματος το νέο σχέδιο - Κανείς πλέον δεν μιλάει για την τρόικα

Πλέον και μόλις τέσσερα 24ωρα από το επόμενο κρίσιμο Eurogroup οι δύο πλευρές βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συμφωνία.
Οι διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμες και το... ατύχημα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία καθώς η κίνηση του Α. Τσίπρα να δεχθεί την άμεση αναζήτηση λύσης σε συνεργασία και επαφή με Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ έκανε σαφές στην άλλη πλευρά ότι Ελλάδα δεν επιθυμεί τη ρήξη, αλλά την δίκαιη λύση.

Έτσι από το πρωί σήμερα τεχνικά κλιμάκια και των δύο πλευρών αναζητούν τον συμβιβασμό που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές.
Επί της ουσίας ο Α. Τσίπρας έπεισε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι χωρίς τρόικα οι δύο πλευρές μπορούν να αναζητήσουν ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα στη μετά το μνημόνιο εποχή.
Επί της ουσίας μέσα στα επόμενα τέσσερα 24ωρα οι δανειστές μας θα περιμένουν να δουν το σχέδιο και τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς κοστολογημένες. Ποια είναι τα σημεία που ζητά η Ελλάδα να αντικατασταθούν και ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν προς αντικατάσταση των μνημονιακών μέτρων.

Το “σκότωσες την τρόικα” που φέρεται να είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στον Γιάνη Βαρουφάκη φαίνεται ότι ήδη ξεκίνησε να μπαίνει σε εφαρμογή με την Ελληνική πλευρά και τους εταίρους να μπαίνουν σε διαπραγμάτευση μέσω τεχνικών κλιμακίων που θα αναζητήσουν τη συμφωνία που θα έρθει προς επικύρωση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Από την ελληνική πλευρά τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την ομάδα διαπραγμάτευσης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.
Όλα δείχνουν ότι θα μετέχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και σύβουλοι της Lazard η οποία έχει προσληφθεί ως σύμβουλος για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Από την πλευρά των δανειστών θα μετέχουν πρόσωπα γνωστά λόγω τρόικας όπως οι κύριοι Κοστέλλο από την Κομισιόν, Μαζούχ από την ΕΚΤ και Γκογιάλ από το ΔΝΤ, όπως και ο Τόμας Βίζερ του Euroworking Group.
Η διαπραγμάτευση σε ουδέτερο έδαφος και μόνο με τους επικεφαλής των επιτροπών των θεσμών, χωρίς χαμηλόβαθμα στελέχη και κλιμάκια ελέγχου που... παρελαύνουν στα υπουργεία θεωρείται από την ελληνική πλευρά το πρώτο βήμα κατάργησης της τρόικας.



Η ελληνική αντιπροσωπεία ήδη φαίνεται πως έχει ως κέρδος το γεγονός ότι πλέον κανείς δεν μιλάει για τρόικα και όλοι φαίνεται πως αποδέχονται πως οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν πλέον άλλου είδους και επιπέδου διαπραγμάτευση.

Ωστόσο και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και η Α. Μέρκελ έστειλαν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία. Επί της ουσίας οι εταίροι αναζητούν μια λύση που θα περιλαμβάνει το υπάρχον πρόγραμμα, με κάποιες “εκπτώσεις” με την Ελλάδα να δίνει διαβεβαιώσεις πως θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το Μνημόνιο και η τρόικα τελείωσαν, τουλάχιστον με την μορφή που έχουν σήμερα, και είπε ότι ελπίζει μέχρι την Δευτέρα στο Γιούρογκρουπ να γίνουν όλα όσα χρειάζονται για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λυση.

Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων, τόνισε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη διαβούλευση με καθαρές θέσεις τις διεκδικεί, πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται.

Ωστόσο η Γερμανική πλευρά φαίνεται ότι θα διατηρήσει την πίεση, εμμένοντας, όπως φάνηκε ακι από τις δηλώσεις της Καγκελαρίου, σε παράταση του μνημονίου.
“Το ισχύον ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και θα έπρεπε να επεκταθεί. Ελπίζω ότι θα δούμε προτάσεις σύντομα. Η Ελλάδα διαδραμάτισε μικρό ρόλο στις σημερινές συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής” είπε η Α. Μέρκελ

Πιο διπλωματικός ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, άφησε να εννοηθεί ποιος είναι ο στόχος των Βρυξελλών στη διαπραγμάτευση:
"Μπορείς να αντικαταστήσεις μέτρα αρκεί να είναι ισοδύναμης απόδοσης. Πρέπει να μας πουν ποιο είναι το 70% και ποιο το το 30%, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει", είπε ο κ. Γιούνκερ.

Ήδη πληροφορίες όπως αυτές που έρχονται από το πρακτορείο Bloomberg μιλούν για πρόθεση της Γερμανίας να μην επιμείνει στα υψηλά πλεονάσματα, αλλά και στον τρόπο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας. Παραχωρήσεις που εάν επιβεβαιωθούν σίγουρα θα ικανοποιήσουν την Αθήνα.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, έτσι ώστε οι δύο πλευρές να μπορέσουν να παρουσιάσουν στο eurogroup προς έγκριση ένα νέο μεταβατικό σχέδιο.
Newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η