Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

22 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του 1993... (PHOTOS)



Eίκοσι δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο «Εγκέλαδος» σημάδεψε ανεξίτηλα την πόλη του Πύργου.

Στις 2:10 το μεσημέρι της
26ης Μαρτίου του 1993 η ηλειακή πρωτεύουσα δονήθηκε από συνολικά 6 σεισμούς, εκ των οποίων ο ισχυρότερος και καταστροφικότερος ήταν μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος δεν υπερέβαινε τα 220 χιλιόμετρα (Λέκκας 1996).

 Ο απολογισμός ήταν μία νεκρή, 16 τραυματίες  και εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Το νοσοκομείο της πόλης, εκκλησίες σχολεία, νεοκλασικά κτίσματα κατέρρευσαν μέσα σε λίγα λεπτά. Υπολογίζεται ότι το 50% των κτιρίων του Πύργου υπέστη ζημιές, ενώ το άμεσο οικονομικό κόστος «άγγιζε» τα 60 δισ. δραχμές.

Παρότι η εμπειρία από την Καλαμάτα το 1986 και την Κυλλήνη το 1988 ήταν σχετικά «νωπή», ο σεισμός του 1993 κλόνισε συθέμελα τον κοινωνικό ιστό και αποτέλεσε τομή στην ιστορία της πόλης.
Αρκετοί πολίτες βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς σπίτι και κοιμούνταν σε σκηνές ή εγκατέλειψαν την πόλη, οι μαθητές έκαναν μάθημα σε λυόμενα, ενώ το πέπλο φόβου και ανησυχίας σκέπασε την πόλη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού οι «πληγές» άργησαν πολύ να επουλωθούν.

Είκοσι δύο χρόνια μετά, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από αν είχε προβλεφθεί ο σεισμός και αν θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει ορισμένες από τις συνέπειες, καθώς και αν η πόλη έχασε ιστορική ευκαιρία για την ανοικοδόμησή της με τρόπο που θα την αναγεννούσε αναπτυξιακά. Οι συγκρίσεις με την περίπτωση της Καλαμάτας αναπόδραστες…

Το Patrisnews.com είχε αποκαλύψει ότι η ομάδα ΒΑΝ είχε προειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές για τον επερχόμενο σεισμό, όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο η Δρ Μαίρη Λαζαρίδου-Βαρώτσου, σύζυγος του Ηλείου φυσικού Παναγιώτη Βαρώτσου. 
Όπως αναφέρει η Μαίρη Λαζαρίδου στο βιβλίο «ο κ.Βαρώτσος απέστειλε επιστολή στην οποία έγραφε ότι η ερευνητική του ομάδα είχε συστήσει επιτροπή ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και επιθυμούσε να εκφέρει άποψη για το αν πρέπει να παρθούν προληπτικά μέτρα λόγω των προσεισμικών ηλεκτρικών σημάτων. Ωστόσο, ο υπουργός είχε ήδη συγκροτήσει επιτροπή, αλλά με μέλη χωρίς την απαραίτητη επιστημονική ειδίκευση για να κάνει κρίσεις».
Θυμηθείτε πώς κάλυψε η εφ.Πατρίς τον σεισμό και όσα ακολούθησαν, καθώς και φωτογραφίες του Πύργου μετά τον σεισμό του 1993…


Η Παλαιά Αγορά, όπου σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου


Το πρωτοσέλιδο της εφ.Πατρίς στις 27 Μαρτίου

Σεισμόπληκτο κτίριο στη συμβολή των οδών Γερμανού και Μπότσαρη

Κτίριο στη συμβολή των οδών Γερμανού και Ερμού

Η πλατεία Σάκη Καράγιωργα

Η οδός Ερμού

Παλαιό μισογκρεμισμένο κτίριο

Οι σκηνές που στήθηκαν σε ελεύθερους χώρους μετά τον σεισμό

Η περιφερειακή οδός Ερυθρού Σταυρού










Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου {{Το Μυρτούντιο .}}: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και είμαστε εδώ για τα παιδιά του χωριού μας ..και τους συγχωριανούς μας

  Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 κατ εντολή του Προέδρου του συλλόγου ,τα μέλη του ΔΣ συνεδρίασαν  και έλαβαν αποφάσεις  που αφορούν τις εργ...