Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ηλεία: Το καρπούζι "πλήρωσε" την κακοκαιρία


Karpouzi

Ζημιές σε Χάβαρι, Αγ Ιωάννη, Κρυονέρι  στην Αμαλιάδα και στο Κατσικάρι Πύργου

Επιβεβαιώθηκαν από το κλιμάκιο των γεωπόνων του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκαν χθες τις περιοχές που επλήγησαν από χαλάζι στο δήμο της Ηλιδας, οι φόβοι τους για την καταστροφή της φετινής παραγωγής σε σταφίδα αμπέλια και καρπούζια. Από την περιοχή του Αγίου Ιωάννη ως το Χάβαρι και σε κατεύθυνση προς Κρυονέρι, οι καλλιεργητές που επλήγησαν θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις στον ΕΛΓΑ  μέσα σε δώδεκα ημέρες όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, προκειμένου στην συνέχεια να γίνει ο έλεγχος από γεωπόνους του οργανισμού και η εξατομίκευση των ζημιών ώστε να αποζημιωθούν. Μάλιστα οι γεωπόνοι που επισκέφθηκαν χθες τους παραγωγούς που επλήγησαν τους συνέστησαν να κόψουν τα πρώτα καρπούζια για να έρθουν τα επόμενα να αναπτυχθούν.
75% καταστροφή στα καρπούζια
«Χρεωθήκαμε πέρυσι γιατί όπως ξέρετε το 80% της παραγωγής μας πουλήθηκε με 8λεπτά το κιλό. Φέτος είχαμε μια απρόσμενα καλή παραγωγή και ελπίζαμε να προλάβουμε την πρωιμότητα και άρα και τις τιμές για να ξεχρεώσουμε ο καθένας όπου χρωστά και να μας μείνει και κάτι» μας δήλωσε ο κ. Στάθης Νικολόπουλος που καλλιεργεί περί τα 28 στρέμματα καρπούζι στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη και συνεχίζει « Τα φυτά αυτά τα βάλαμε στις 9 Μάρτη και 10 -12 Ιουνίου θα κόβαμε το πρώτο χέρι καρπούζι. Ήρθε ο καιρός και τα ανέτρεψε όλα ! Η ζημιά σε εμένα και καμιά δεκαριά συναδέλφους τόσο από το χαλάζι όσο και από τους ισχυρούς ανέμους που σπάζουν τα φυτά, ξεπερνά το 75-80% ! Τώρα δεν ξέρω πως θα μας αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ. Το φαινόμενο ήταν τοπικό μεν αλλά όπου χτύπησε μας κατέστρεψε !»
Για σοβαρή ζημιά στα αμπέλια και τις σταφίδες κάνει λόγο και ο κ. Βαγ. Πετρόπουλος στην «Π» καθώς όπως μας είπε έχουν κοπεί οι μίσχοι των καρπών και η ζημιά θα φανεί συν τω χρόνω. « Τα σταφύλια αφενός θα είναι μισά από ότι περιμέναμε σε παραγωγή αφετέρου, όπως και οι γεωπόνοι διαπιστώνουν θα «ανοίξουν» από μόνα τους στην ωρίμανση. Άρα και εδώ έχουμε ζημιά  αλλά και στις ελιές που ήταν αυτή την περίοδο σε ανθοφορία. Όπου πέρασε το χαλάζι δεν άφησε τίποτα .
Στον Πύργο
Από τις χαλαζοπτώσεις των δυο προηγούμενων ημερών στον δήμο του Πύργου, οι γεωπόνοι της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης –Κτηνιατρικής που πραγματοποίησαν χθες επιτόπιες επισκέψεις για να διαμορφώσουν άποψη, πληροφορηθήκαμε ότι το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στις καλλιέργειες καρπουζιού μεταξύ Αγίου Ιωάννη –Κατσικαρίου  Πύργου. Και εδώ οι παραγωγοί ή θα αναγκαστούν να κόψουν τα «χτυπημένα» καρπούζια και να πάει πίσω η περίοδος εξαγωγής τους κατά ένα 15μερο από ότι αρχικά περίμεναν ( άρα θα χάσουν σε τιμές λόγω πρωιμότητας) ή διαφορετικά θα τα αφήσουν για να τα εμπορευτούν με μικρότερη τιμή ως καρπούζια β ποιότητας. Οι υπόλοιπες καλλιέργειες ( Κορακοχώρι –Αγιος Ηλίας κλπ ) δεν έχουν υποστεί ζημιές καθώς δεν πέρασε από εκεί χαλάζι παρά μόνο ισχυρή βροχόπτωση και άνεμοι. Μικρή προσβολή επίσης διαπίστωσαν σε καλλιέργειες ξινών στην περιοχή Καλυβακίων, όπου αρχικά υπήρξαν αναφορές για χαλαζόπτωση.

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...