Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ηλείος θύμα του κυκλώματος διαδικτυακού σεξ


cybersex1aaΤου ζητούσαν χρήματα για να μην δημοσιοποιήσουν ερωτικό υλικό

Του Γιάννη Σπυρούνη

Θύμα διεθνούς σπείρας που σκοπό είχε να αποσπάσει χρηματικά ποσά εκβιάζοντας πως θα δημοσιοποιήσουν προσωπικά δεδομένα χρηστών και ερωτικές συνομιλίες και βίντεο μέσω διαδικτύου, έπεσε ένας 27χρονος από την Ηλεία. Ο νεαρός από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ένιωσε τρόμο, όταν οι δράστες εμφανίστηκαν μέσω ίντερνετ έχοντας στην κατοχή τους όχι μόνο στοιχεία του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, αλλά και βίντεο από ερωτικές συνομιλίες και πράξεις με τη γυναίκα - δόλωμα που χρησιμοποίησαν.
Ο νεαρός περιέγραψε το πώς παγιδεύτηκε από τους δράστες που δήλωσαν υπήκοοι Μαρόκου και του ζήτησαν να τους στείλει χρήματα μέσω εταιρίας ηλεκτρονικών πληρωμών – ταχυμεταφοράς. «Υπάρχει ένα site με τσατ παγκόσμιο, στο οποίο μπήκα για πλάκα. Βρήκα μια κοπέλα αρκετά ελκυστική και πιάσαμε κουβέντα. Στην αρχή δεν πήγε καθόλου το μυαλό μου. Το μόνο που μου έκανε εντύπωση ήταν πως ήταν χαμογελαστή και ευδιάθετη, ενώ δεν είχε μικρόφωνο. Δεν την άκουγα, με άκουγε όμως αυτή. Μόνο έγραφε στο πληκτρολόγιο. Γίναμε φίλοι στο Facebook και μετά στο Skype. Αφού έγινε η πράξη του αυτοϊκανοποίησης και από την πλευρά της και από την πλευρά μου, μετά έγινε πολύ απότομη». Αυτό ήταν η αρχή της αποκάλυψης. Η κοπέλα σε άλλο διάλογο που είχε με τον 27χρονο, τον ρώτησε αν του αρέσουν τα αγγλικά τραγούδια μιας και του είχε συστηθεί ως Αγγλίδα και του έστειλε έναν σύνδεσμο που οδηγούσε στον διαδικτυακό τόπο του Youtube. Εκεί ο 27χρονος αντίκρισε το βίντεο με τον εαυτό του, σε όσα είχαν συμβεί ερωτικά στο τσατ με την κοπέλα. «Είχε καταγράψει τα πάντα. Της έδωσα να καταλάβει ότι είδα το βίντεο και τότε ακούστηκε μια αντρική φωνή όπου μου ανέφερε πως ήταν χάκερ από το Μαρόκο και πως κάνουν αυτή τη δουλειά. Μου ζήτησαν 1000 ευρώ για να μη μου κάνουν ζημιά. Είχαν σπάσει και τον κωδικό μου στο Facebook και είχαν πρόσβαση παντού. Τρομοκρατήθηκα με τα όσα συνέβαιναν. Βέβαια το κλειδί στην ιστορία ήταν πως είχα πει ότι έχω εισόδημα 20.000 ευρώ το μήνα και σε αυτό πάτησαν. Μου ζήτησε ο άντρας να στείλω τα χρήματα σε συγκεκριμένο όνομα στο Μαρόκο μέσω εταιρίας μεταφοράς χρημάτων» είπε ο 27χρονος. Οι χάκερ του έδειχναν σε επικοινωνία που είχαν μαζί του στο διαδίκτυο μια οθόνη όπου φαινόταν η σελίδα μου στο Facebook. Είχαν «σπάσει» των κωδικό του μέσα σε ένα τέταρτο και είχαν τον έλεγχο.
Το πρώτο πράγμα που έκανε μετά την απειλή που δέχθηκε από τη σπείρα, ήταν να μεταβεί στον αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου ανέφερε τι συνέβαινε. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον ηρεμίσουν και να τον κάνουν να δει τα πράγματα με ψυχραιμία. «Αναγκάστηκα να διαγράψω το λογαριασμό του στο Facebook και τους είπα ότι δεν έχω χρήματα. Αυτοί στη συνέχεια σε κάθε επικοινωνία μαζί μου, κατέβαζαν την τιμή. Μίλησα και με τη Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που τους ενημέρωσα τι συνέβαινε. Όμως δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι» εξήγησε ο 27χρονος Ηλείος θύμα της σπείρας.
Οι οδηγίες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Στην Ελλάδα έχουν πέσει και άλλοι χρήστες του διαδικτύου θύματα της απάτης αυτής. Όπως έχει ανακοινώσει και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η προσέγγιση των θυμάτων γίνεται κυρίως μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και chatrooms με το πρόσχημα της επικοινωνίας και συζήτησης.
Μάλιστα, οι δράστες, για να επιτύχουν ευκολότερα το στόχο τους, δημιουργούν προφίλ στα οποία εμφανίζονται ψευδώς, ως όμορφες και γοητευτικές γυναίκες, τοποθετώντας και σχετικές φωτογραφίες.
Στη συνέχεια, προκειμένου να μην δημοσιοποιήσουν τις εν λόγω βιντεοσκοπήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες και να μην αποστείλουν το υλικό σε φίλους των θυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα, ζητούν από τους ανυποψίαστους χρήστες, χρηματικά ποσά, μέσω συστημάτων και εταιρειών ηλεκτρονικών πληρωμών-ταχυμεταφοράς σε λογαριασμούς και χώρες παραλαβής των χρημάτων στο εξωτερικό.
Για το λόγο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή τέτοιου είδους κακόβουλων συμπεριφορών μέσω Διαδικτύου και συστήνει: 
•    Να μην συνομιλούμε με αγνώστους στο Διαδίκτυο. 
•    Να μην συναινούμε στο άνοιγμα κάμερας και βίντεο για συνομιλίες με αγνώστους στο Διαδίκτυο. 
•    Να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί στα αιτήματα φιλίας και τις προσεγγίσεις που δεχόμαστε μέσω Διαδικτύου

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ το έργο του Συλλόγου του χωριού μας ....Βασιλική Ιωάν Στριγά: Υπηρεσίες digital and business marketing Σχεδιασμός ιστοσελίδων Social media

 Συνεχίζουν να υπάρχουν κοντά μας με αγάπη και να σκορπίζουν χαμόγελα και αισιοδοξία ....οι οικονομικοί χορηγοί του πολιτιστικού συλλόγου Νε...