Η κρίση και η οικογενειακή παράδοση οδηγεί και πάλι τους Έλληνες στα χωράφια για το μεροκάματο προτιμώντας οι περισσότεροι να αξιοποιούν τα χωράφια που η οικογένειά τους διαθέτει. Αφήνουν τα αστικά κέντρα και επιστρέφουν στους χώρους όπου μεγάλωσαν ή έπαιξαν τα καλοκαίρια ως παιδιά.
Η ακρίβεια της ζωής στις μεγάλες πόλεις και η έλλειψη σε θέσεις εργασίας τους ανάγκασαν να πάρουν το «δισάκι τους» και να επιστρέψουν στα χωριά τους.
Και με βάση τις εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας τους επόμενους μήνες ο αριθμός αυτών που θα αφήσει την ζωή της πόλης για τον καθαρό αέρα των χωριών θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται συνολικά ότι πάνω από 200.000 θα επιστρέψουν στις γενέθλιες πόλεις τους.
«Τους τελευταίους εφτά μήνες καλλιεργώ. Ζούσα στην Αθήνα αλλά δεν είχα δουλειά, δεν είχα τίποτα και πήρα την απόφαση να επιστρέψω στο χωριό που είναι ωραία. Θεωρώ πως οι καλλιέργειες έχουν μέλλον ανάλογα βέβαια και με το τι θα φτιάξεις. Όσοι δεν είμαστε από επαρχία και ερχόμαστε από αστικό κέντρο οι δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ περισσότερες από αυτών που ζουν εδώ. Δεν έχεις μηχανήματα, δεν έχεις εργαλεία για να δουλέψεις, χρηματοδότηση δεν υπάρχει για να σε βοηθήσουν στο ξεκίνημα σε συνδυασμό με το ότι ακόμα δεν ξέρουμε καλά την δουλειά, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη είναι για εμάς αυτή η αρχή. Επίσης πολύ βασικό, δεν υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης. Αλλά προτιμώ να καλλιεργώ από τα να είμαι στην Αθήνα σε ένα μαγαζί και να παίρνω ψίχουλα», επισημαίνει ο κ. Νίκος Παπαλεωνίδας.
Οικογενειακή παράδοση…
Πολλές είναι οι περιπτώσεις που η επαγγελματική στροφή προς την αξιοποίηση της γης οφείλεται και στην οικογενειακή παράδοση, με την κρίση να συμβάλλει ώστε να αποτελεί προτεραιότητα στις επιλογές των νέων ανθρώπων.
«Γεννήθηκα εδώ και οι γονείς μου ήταν αγρότες. Πήγα πενταετής στον στρατό αλλά επέλεξα να επιστρέψω στα χωράφια για αξιοποίηση της περιουσίας που έχει η οικογένειά μου και φυσικά λόγω των βιοποριστικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί. Επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα δεν γίνονται αφού αποτελεί τροχοπέδη η κατάσταση της οικονομίας. Εγώ όμως πιστεύω ότι μπορείς να επιβιώσεις. Έχει έξοδα πολλά είναι αλήθεια. Δεν μπορείς πλέον να πιστωθείς σε γεωπόνο και ό,τι παίρνεις το πληρώνεις με μετρητά. Αυτό περιορίζει τις δυνατότητες τις οικονομικές για να κάνεις επέκταση της καλλιέργειάς σου είτε να προχωρήσεις άμεσα σε ενέργειες βελτιστοποίησης της παραγωγής σου», τόνισε ο κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος αγρότης.
«Η οικογενειακή παράδοση και η ενασχόλησή μου με τη γη από μικρός ήταν οι κύριες αιτίες που στράφηκα στον πρωτογενή τομέα και στην γη. Οι δουλειές δεν πάνε καλά λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, αλλά το προσπαθώ γιατί μου αρέσει να εργάζομαι στη γη. Υπάρχουν δυσκολίες αλλά νομίζω ότι έχει πολύ μέλλον ως μέσω επιβίωσης», τόνισε ο κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος παραγωγός καρπουζιών από τα Τσιχλέικα Αμαλιάδας.
«Προϊόντα όλο τον χρόνο»
Στα πλαίσια των ενημερωτικών πρωτοβουλιών για την ενημέρωση των αγροτών εντάσσεται και η ημερίδα που θα διοργανωθεί την Τετάρτη στο Λαζαράκειο Δημοτικό Θέατρο της Αμαλιάδος το πρωί στις 9:00 ημερίδα με θέμα «Βιολογική Γεωργία: Ευκαιρία για την καταπολέμηση της ανεργίας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Βιο-Ηλις».
«Τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω αλλαγής νοοτροπίας, βλέπουμε τα νέα παιδιά που έχουν σπουδάσει είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα να επιστρέφουν στη πατρίδα τους και να ασχολούνται με την γεωργία. Δεν τους ενδιαφέρει μόνο το πώς θα παράγουν ένα προϊόν, αλλά το πώς θα το μεταποιήσουν, το πώς θα το τυποποιήσουν και κυρίως το να δημιουργήσουν μία αλυσίδα εμπορίας του προϊόντος χρησιμοποιώντας ένα αποτελεσματικό μάρκετινγκ. Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα, αλλά και εδώ στην Ηλεία βλέπουμε ότι μπορούμε να έχουμε παραγωγή προϊόντων όλο τον χρόνο. Οπότε με έναν μέσο όρο πέντε - έξι καλλιεργειών, μπορούμε να επιβιώσουμε ως νέοι αγρότες και αυτό είναι που μας κρατάει. Βλέπουμε τα καθημερινά προβλήματα, τις καλλιέργειες που καταστρέφονται, αλλά στον κύκλο εργασιών όλης της χρονιάς, μπορεί να επιτευχθεί ένα καλό εισόδημα για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους οι νέοι αγρότες», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Προϊόντων κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος.
Ρεπορτάζ:
Παναγιώτης Παυλόπουλος
patrisnews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου