Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Λίστες για τα αντιγριπικά στην Αμαλιάδα!



Τα «μέτρα» τους λαμβάνουν αρκετοί ασφαλισμένοι στην Αμαλιάδα οι οποίοι σκοπεύουν να εμβολιαστούν με αντιγριπικό εμβόλιο και για να μην ξεμείνουν ζητούν από τους φαρμακοποιούς να τους σημειώσουν στη λίστα!

Βέβαια, τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει καθώς τα φαρμακεία έχουν ήδη προμηθευτεί τα αντιγριπικά εμβόλια και όπως λένε και οι φαρμακοποιοί υπάρχει επάρκεια, ωστόσο οι ασφαλισμένοι προτιμούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για παν ενδεχόμενο.

Λόγω καιρού
Αν και τα αντιγριπικά παραλήφθηκαν κανονικά από τα φαρμακεία στις αρχές Οκτωβρίου, η ζήτηση δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και αυτό εκτιμούν όλοι ότι οφείλεται στον καιρό. Με δεδομένο ότι η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αρκετοί έχουν αποφύγει προς το παρόν τον εμβολιασμό και περιμένουν τα πρώτα κρύα. Γι’ αυτό άλλωστε και οι ευπαθείς ομάδες ζητούν από τους φαρμακοποιούς τους να τους φυλάξουν τα εμβόλια, προκειμένου να τα αγοράσουν όταν έρθει η ώρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι περισσότεροι θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Με βελτιώσεις
Τα φετινά εμβόλια έχουν υποστεί βασικές αλλαγές, για να ταιριάζουν καλύτερα με τα στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν και να είναι πιο αποτελεσματικά.
Τα νέα εμβόλια κατά της γρίπης καλύπτουν και το στέλεχος της γρίπης Α (Η3Ν2) το οποίο δεν είχε καλυφθεί με τις εκδόσεις των εμβολίων του περασμένου έτους. Πέρυσι τα κρούσματα της γρίπης ήταν πολύ σοβαρά κυρίως λόγω της μετάλλαξης του ιού Η3Ν2, γι’ αυτό και οι ειδικοί για τα αντιγριπικά εμβόλια προσπάθησαν να συμπεριλάβουν τις μεταλλάξεις των ιών της γρίπης τύπου Α (Η3Ν2) και Β στα φετινά εμβόλια.
Οι φετινές βελτιώσεις έγιναν με βάση έρευνα σε περισσότερα από 100 κέντρα γρίπης, σε πάνω από 100 χώρες με βάση δείγματα γρίπης από άτομα που είχαν προσβληθεί.


Οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου, πριν δηλαδή ξεκινήσει το κύμα γρίπης, θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι ασθενείς οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και κινδυνεύουν να νοσήσουν από τους ιούς της γρίπης.
Αυτοί που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο είναι άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, παιδιά και ενήλικες μα άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή νευρομυϊκά νοσήματα.
Επίσης, όσοι φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
Ακόμη, οι έγκυες και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <μηνών και παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια, καθώς επίσης νηπιαγωγοί και βρεφοκόμοι.
Το εμβόλιο δεν θα πρέπει να το κάνουν όσοι έχουν αλλεργία στο αυγό και τα προϊόντα του, άτομα νε προγενέστερη αντίδραση σε εμβολιασμούς και άτομα με σύνδρομο Guillain-Barre.
Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία με 0% συμμετοχή, ενώ οι ανασφάλιστοι καλούνται να πληρώσουν ένα κόστος της τάξης των 6 ευρώ περίπου.

Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...