Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ηλεία: Υποχωρεί η τιμή του ελαιολάδου


ladi-kalo

Μεγάλη η φετινή σοδειά - Πέφτει όμως μέρα με τη μέρα η τιμή - Ανήσυχοι οι ελαιοπαραγωγοί επισημαίνουν ότι αν δεν δοθεί αρχές του μήνα η προκαταβολή των επιδοτήσεων η κατάσταση θα δυσκολέψει κι άλλο

Με την συγκομιδή της ελιάς να έχει ξεκινήσει σε πολλές περιοχές της Ηλείας, με καλές προϋποθέσεις από άποψη σοδειάς, μεγάλη παραγωγή και άριστη ποιότητα, η πορεία στο μέτωπο των τιμών δεν γεννά την ίδια αισιοδοξία, αφού ακολουθεί πτωτική πορεία. Ελπίδα όλων των ελαιοπαραγωγών να μην σπάσει τουλάχιστον το φράγμα των  3 ευρώ στο οποίο έχει ήδη κατρακυλήσει, από τα  3,80 -3,50 ευρώ όπου ήταν και η αρχική εκτίμηση για την πώληση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Το φαινόμενο υποχώρησης της τιμής δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί συγκυριακό και το ζητούμενο είναι να μην υποχωρήσουν οι μηχανισμοί άμυνας των ελαιοπαραγών και των οργανώσεών τους, κάτω από την πίεση της έλλειψης ρευστότητας, αφού βρίσκονται σε ευάλωτη θέση.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Η-Ο κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος η πτωτική πορεία της τιμής του ελαιολάδου έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς της Ηλείας τη στιγμή μάλιστα που ακόμα σε πολλές περιοχές δεν έχει αρχίσει η συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Και αν αυτή τη στιγμή δεν δοθούν έγκαιρα οι επιδοτήσεις ελαιολάδου που έχουν καθυστερήσει δραματικά – πέρυσι όπως επισημαίνει ο κ. Καλλιμώρος είχαν δοθεί ένα μήνα τουλάχιστον νωρίτερα- οι συνέπειες για τους ελαιοπαραγωγούς θα είναι δραματικές και θα υποκύψουν στις πιέσεις των εμπόρων για ακόμα χαμηλότερες τιμές προκειμένου να ρευστοποιήσουν.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Η-Ο επισημαίνει ακόμα ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν στην πρώτη της τιμής του ελαιολάδου. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη της πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ο υπουργός Β. Αποστόλου με την δική του ψήφο ενίσχυσε την γνωμοδότηση της Κομισιόν υπέρ της αύξησης των εξαγωγών του ελαιολάδου από την Τυνησία στην  Ε.Ε. και αυτό γίνεται εις βάρος και της χώρας μας τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα φέτος θα έχει μειωμένη παραγωγή περίπου κατά 280.000 τόνους σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν υπάρχουν και αποθέματα.  Επίσης η φετινή παραγωγή ελαιολάδου σχεδόν σε όλες τις χώρες «βαρόμετρο» για την διαμόρφωση της παγκόσμιας αγοράς που διαμορφώνει την τιμή του ελαιολάδου, είναι χαμηλότερη των αρχικών προσδοκιών. Στην Ισπανία, οι αρχικές προβλέψεις για «επιστροφή» σε επιδόσεις άνω των 1,6 εκατ. τόνων, έχουν προσγειωθεί στη ζώνη των 1,250 εκατ. τόνων. Πτωτικά κινείται, επίσης, η Τουρκία, στους 150.000 τόνους, από 200.000 τόνους πέρυσι, όπως κι η Τυνησία, µε 145.000 τόνους από 185.000 τόνους το 2014 και µόνο η Ιταλία αναµένεται να έχει αύξηση παραγωγής.
Στην συνεδρίαση του Δ.Σ του Συλλόγου ελαιοπαραγωγών «ΤΑ ΚΡΕΣΤΕΝΑ» το θέμα της τιμής του ελαιολάδου
Τα θέματα που «καίνε» αυτή τη στιγμή τους ελαιοπαραγωγούς και που έχουν σχέση με την τιμή του ελαιόλαδου, τα εργατικά χέρια, την καταβολή των επιδοτήσεων και την προώθηση του ελαιόλαδου, απασχόλησαν στην τελευταία του συνεδρίαση το Δ.Σ του Συλλόγου ελαιοπαραγωγών ‘ΤΑ ΚΡΕΣΤΕΝΑ΄΄. Ειδικότερα στην συνεδρίαση του Συλλόγου συζητήθηκαν τα εξής και έγιναν οι παρακάτω διαπιστώσεις σύμφωνα με το δελτίο ου εξέδωσαν και φέρει την υπογραφή του προέδρου Γ. Σταθόπουλου και του γραμματέα Π. Βαβλιάρα:                 
1)    Όσον αφορά την τιμή εξτρά παρθένου ελαιόλαδου.  διαπιστώθηκε ότι η τιμή του μέσα σε τρεις μήνες  έπεσε από τα 4,00 στα 3,00 ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εισαγωγή τυνησιακού ελαιόλαδου στην Ευρώπη και όχι στην αυξημένη παραγωγή της
Ισπανίας και της Ιταλίας, η οποία δεν υφίσταται. Επίσης  στην ανάγκη των ελαιοπαραγωγών για ρευστό λόγω μη καταβολής των επιδοτήσεων, που τους αναγκάζει να πωλήσουν το προϊόν τους και να μην το αποθηκεύσουν.
2)    Ημερομίσθια-εργάσιμα: Οι απαιτήσεις των αλλοδαπών εργατών-των λίγων που απομείναν μετά  την φυγή προς Γερμανία- είναι υπερβολικές, δεν συμβαδίζουν με την τιμή του λαδιού. Οι Έλληνες νέοι στην πλειοψηφία τους απαξιούν  να κάνουν αγροτικό μεροκάματο- ούτε στα δικά τους λιοστάσια,- πίνουν ήρεμα το καφεδάκι τους στις καφετερίες, περιμένοντας τον βουλευτή να τους διορίσει στο δημόσιο.
 Η πληρωμή με εργόσημο είναι δαπάνη που μειώνει το κέρδος του παραγωγού και κατ΄ επέκταση το φόρο του. Ο σύλλογος  προτείνει μεροκάματα για τους ειδικευμένους (κλαδούχους) 33,33ευρω μεικτά μείον 10%ογα=καθαρά 30,00 ευρώ και για τους ανειδίκευτους 27,00ευρω μεικτά μείον 10%ογα=24,30ευρω καθαρά.
3)    Προώθηση ελαιόλαδου:  Με εργαλείο το ίντερνετ, την ύπαρξη πολλών τυποποιητηρίων και την ανώτερη ποιότητα του ελαιόλαδου  μας, πολλοί παραγωγοί έχουν δημιουργήσει ατομικές επιχειρήσεις παραγωγής-τυποποίησης-εμπορίας του ελαιόλαδου τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
         
Παύλος Βαβλιάρας: «Πολλή σοδειά αλλά πτωτική η τιμή του ελαιολάδου»  
Επιπροσθέτως ο γραμματέας του Συλλόγου ελαιοπαραγωγών Κρεστένων «Τα Κρέστενα» κ. Παύλος Βαβλιάρας μιλώντας στην ‘Πρωϊνή’ τόνισε ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με την πτωτική πορεία της τιμής του ελαιολάδου, αν αυτή καταφέρει να κρατηθεί πάνω από το «ψυχολογικό» φράγμα των 3 ευρώ, ή έστω σταματήσει εκεί, τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων επειδή ακριβώς υπάρχει μεγάλη παραγωγή, οι ελαιοπαραγωγοί θα πετύχουν έναν καλό τζίρο. Ωστόσο επειδή τα έξοδα για το μάζεμα της ελιάς είναι μεγάλα για όποιον χρησιμοποιεί εργατικό δυναμικό, αν δεν δοθούν όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έγκαιρα, μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη, οι επιδοτήσεις ελαιολάδου, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Διότι αφενός οι ελαιοπαραγωγοί θα υποκύπτουν στις πιέσεις των εμπόρων και η τιμή θα πέσει κι άλλο και αφετέρου δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην συλλογή του ελαιοκάρπου καθώς η παραγωγή είναι αυξημένη. Τέλος επισήμανε προς τους ελαιοπαραγωγούς ότι όσοι χρησιμοποιήσουν εργάτες για το ελαιομάζεμα, θα πρέπει να τους κολλήσουν εργόσημα, γιατί θα πρέπει πλέον να μαζεύουν αποδείξεις δαπανών, αλλιώς θα δουν την εφορία να κάνει… πάρτι εις βάρος τους.

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η