Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ηλεία: Σύγχυση και απογοήτευση στον αγροτικό κόσμο που άλλα περίμενε άλλα βλέπει

agrotes1aΠερίμεναν με τις ώρες το τσεκ - Χθες το βράδυ  τα χρήματα στους λογαριασμούς τους βάσει άτυπης ενημέρωσης

Απογοητευμένοι έφευγαν από τα υποκαταστήματα της  τράπεζας Πειραιώς οι παραγωγοί του νομού μας χθες,  καθώς πολλοί είχαν σπεύσει από το πρωί  για να δουν αν έχουν μπει χρήματα στο λογαριασμό τους. Η ενημέρωση που είχαν ήταν ότι θα μπουν εντός της ημέρας ( της χθεσινής ) αλλά ουδείς μπορούσε να τους διαβεβαιώσει για το πότε. Και ήταν πολλοί αυτοί, κυρίως οι παραγωγοί που βρίσκονται σε δραματική κατάσταση που περίμεναν με τις ώρες, εγκαταλείποντας άλλες εργασίες τους μήπως και σταθούν τυχεροί !
Όπως μας ανέφεραν αγρότες από την περιοχή του Πύργου, «όλος ο κόσμος περιμένει την ενίσχυση μήπως και κλείσει καμιά τρύπα! Και δυστυχώς αυτοί που παίρνουν τις μικρότερες ενισχύσεις, είναι αυτοί που φαίνεται ότι έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Άνθρωποι που είναι ζήτημα αν δουν 200-300 ευρώ στο λογαριασμό τους, είχαν στήσει …αντίσκηνο έξω από την τράπεζα και ρωτούσαν ο ένας τον άλλον αν έχουν κάτι νεώτερο. Αν είδε κάποιος χρήματα στο λογαριασμό του για να βεβαιωθούν». Άτυπα ή ενημέρωση που υπήρχε ήταν ότι τα χρήματα της βασικής ενίσχυσης θα έμπαιναν μετά το μεσημέρι. Επίσημη ανακοίνωση δεν έγινε ποτέ. Οι πληροφορίες που δόθηκαν ατύπως ανέφεραν τα εξής :  «Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αρμόδιο οργανισμό ΟΠΕΚΕΠΕ, σήμερα 7 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών της χώρας το 90% της βασικής ενίσχυσης.
Με βάση τις εκτιμήσεις του Οργανισμού και της Τράπεζας Πειραιώς, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τις απογευματινές ώρες και μετά».
Τι να περιμένουν
Μεγάλη βέβαια είναι η σύγχυση που υπάρχει σε ότι αφορά το ύψος της προκαταβολής, αφού «το 90% της βασικής ενίσχυσης» που αναφέρεται συνεχώς  από την πλευρά του υπουργείου, όπως γράφαμε και στο φύλλο του Σαββάτου,  δεν σημαίνει το 90% των χρημάτων που έχουν να λαβαίνουν  συνολικά οι δικαιούχοι.
Με  βάση τον κανονισμό της νέας ΚΑΠ η «βασική ενίσχυση» αντιστοιχεί περίπου στο 60% των άμεσων ενισχύσεων. Σε δεύτερη ή  τρίτη πληρωμή (κανείς δεν ξέρει )  οι αγρότες έχουν να περιμένουν το «πρασίνισμα» που αντιστοιχεί στο 30%, οι συνδεδεμένες το (8%) και το πριμ των νέων γεωργών (2%).
Χαμένοι …στα δικαιώματα !

Eν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις αγροτών από όλη τη χώρα καθώς πληροφορούνται τα προσωρινά τους  δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης όπως  έχουν αναρτηθεί στο  μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις  στην Ηλεία έχουν να κάνουν με τους παραγωγούς σταφίδας, για τους οποίους οι μειώσεις αγγίζουν το 30% ενώ για τις λοιπές κατηγορίες κοντά στο 20% Η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών μας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων είναι χαμένοι από το νέο σύστημα καταβολής των ενισχύσεων ((αροτραία, μόνιμες καλλιέργειες,  βοσκοτόπια).
Όπως όλα δείχνουν μετά την αποψινή πληρωμή και εφόσον τελικά αυτή καταστεί δυνατή, έρχεται νέος κύκλος ακόμα μεγαλύτερων αντιδράσεων, οι οποίες έχουν να κάνουν μ’ αυτό που ο κάθε δικαιούχος αγρότης περίμενε σαν πίστωση στο λογαριασμό του και μ’ αυτό που τελικά πιστώνεται.
Πηγή
εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...