Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Λεχαινά: Και πάλι στους δρόμους με νέες διαμαρτυρίες για τη Fargeco


Ag.Theodoroi1a

Κάτοικοι και φορείς στους Άγιους Θεόδωρους Λεχαινών

Του Γιάννη Σπυρούνη

Μαύρα Χριστούγεννα έκαναν οι κάτοικοι στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων και του Αγίου Γεωργίου Λεχαινών, λόγω της έντονης δυσοσμίας που επικρατεί ξανά τις τελευταίες ημέρες από τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας υπολειμμάτων σφαγής της εταιρίας Fargeco. Με επικεφαλής το δήμαρχο Ανδραβίδας - Κυλλήνης, στελέχη της δημοτικής αρχής και όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο που οδηγεί προς τη μονάδα για να διαμαρτυρηθούν για την μεγάλη υποβάθμιση που έχει υποστεί η περιοχή τους. Όπως δήλωσαν φορείς και κάτοικοι δεν επιθυμούν το κλείσιμο της μονάδας, αλλά την εφαρμογή της νομοθεσίας και την λήψη μέτρων που προστατεύουν το περιβάλλον όπως είναι η τοποθέτηση ειδικών φίλτρων. Να σημειωθεί πως στο παρελθόν κάτοικοι και φορείς είχαν ζητήσει από την εταιρία προσπαθήσει να περιορίσει την δυσοσμία που προκύπτει από τη λειτουργία της κυρίως τις περιόδους γιορτών, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση των Χριστουγέννων δεν έγινε.
Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ αναφερόμενος στο θέμα που δημοτική αρχή και κάτοικοι έχουν ασχοληθεί πάρα πολλές φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στάθηκε σε όσα έχουν γίνει για την επίλυση του προβλήματος με επισκέψεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος, παρεμβάσεις στην Περιφέρεια και άλλους αρμόδιους φορείς. «Για κάποιο διάστημα είχε βελτιωθεί η κατάσταση σε συνεννόηση με την εταιρία, όπως το περασμένο Πάσχα. Τις τελευταίες ημέρες όμως το πρόβλημα είναι πολύ έντονο. Είναι καθημερινά τα παράπονα των δημοτών μας από την περιοχή, στο δημαρχείο, όπως και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Αποφασίσαμε να προβούμε σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου. Μας είχαν υποσχεθεί από την εταιρία πως θα προβούν σε βελτιώσεις. Όμως έχουν περάσει τόσα χρόνια και πλέον δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Πρέπει να δοθεί λύση. Δεν πάει άλλο» είπε ο κ. Μοράντ.
Ο εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής Θανάσης Χαραλαμπόπουλος σχολίασε πως «μετά από 4,5 χρόνια που βιώνουμε αυτή την κατάσταση, η υπομονή έχει φτάσει στα όρια της. Αποφασίσαμε αυτή τη διαμαρτυρία με τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής για να βρεθεί λύση. Δεν αντέχουμε άλλο, κάναμε μαύρες γιορτές. Μας λένε από την εταιρία ότι θα βρεθεί λύση, αλλά λύση δεν βλέπουμε. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να κλείσει η εταιρία, αλλά να μη μας ενοχλούν. Να κάνουν οτιδήποτε πρέπει για να μην μας ενοχλούν. Θέλουμε να ζήσουμε και εμείς σαν άνθρωποι, να αναπνέουμε ελευθέρα. Έχουμε 4,5 χρόνια που δεν αναπνέουμε αέρα αλλά βρωμιά. Έχει υποβαθμιστεί η περιοχή μας 100%. Δεν χτίζεται σπίτι, δεν παντρεύεται κανένας, δεν πουλιέται τίποτα στην περιοχή, από αυτό το εργοστάσιο. Δεν έχουμε δει αποτέλεσμα με τους ελέγχους που γίνονται. Να δουν αυτοί που έδωσαν τις άδειες τι δεν έχει γίνει σωστά. Δεν μπορούμε να ζήσουμε εμείς με τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι αρμόδιοι φορείς. Μια λύση υπάρχει να φτιάξουν αυτό που προκαλεί τη δυσοσμία. Περάσαμε γιορτές κλεισμένοι στο σπίτι μας. Ούτε οι συγγενείς μας δεν ήρθαν να μας δουν λόγω της δυσοσμίας» είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος.
Ο νομικός εκπρόσωπος δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Σπύρος Λιατσής, είπε σε δηλώσεις του πως κανένας δημότης ούτε ο δήμος, δεν επιθυμούν το κλείσιμο οποιασδήποτε εταιρίας η οποία στηρίζει την τοπική οικονομία. «Πλην όμως συμφέρον του δήμου είναι το συμφέρον των δημοτών του. Οι δημότες εδώ από το 2011 αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει με το πιο απλό και αυτονόητο δικαίωμα που έχει οποιοσδήποτε. Δεν μπορούν να αναπνεύσουν καθαρό αέρα. Θα γίνουν όλες οι νόμιμες κινήσεις προκειμένου αυτό το πρόβλημα να σταματήσει. Σε αυτή την περίπτωση ζητάμε την αρωγή όλων γιατί πραγματικά μιλάμε για ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με το δικαίωμα της αναπνοής. Οι πολίτες που διαμαρτύρονται γιατί υποφέρουν. Σκοπός μας είναι να λυθεί το ζήτημα εξωδικαστικά. Αν δεν συμβεί αυτό θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία» σχολίασε ο κ. Λιατσής.
Ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ανδρέας Μίγκος, επισκέπτης τις γιορτές στην περιοχή, έζησε και ο ίδιος το μέγεθος του προβλήματος της δυσοσμίας, αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει στην κατεύθυνσης της επίλυσης. «Πρέπει να επέμβει η Πολιτεία για το θέμα. Όλοι βρίσκονται σε απόγνωση και ο δήμος σε αδιέξοδο για αυτό και έχει αναθέσει την υπόθεση σε νομικό σύμβουλο.
Ο αναπληρωτής δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Διονύσης Μάλλιαρης, συμπλήρωσε από την πλευρά του πως τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει δοθεί λύση. «Τα παιδιά κυρίως δεν αντέχουν ούτε μέσα στα σπίτια τους. Έπρεπε τουλάχιστον τις ημέρες των Χριστουγέννων να σέβονται τον κόσμο. Η ασέβεια είναι ότι χειρότερο». Τέλος ο εκπρόσωπος της παράταξης Κορομηλά εκ μέρους αντιπολίτευσης του ΔΣ, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, δήλωσε τη συμπαράσταση στο δίκαιο αίτημα των πολιτών. «Δέχονται ανελέητα κάθε μέρα τη δυσοσμία. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς με την ευαισθησία που τους διακρίνει να λάβουν υπόψη το αίτημα των πολιτών να ζήσουν ανθρώπινα. Θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα. Ας σκεφτούν την υποβάθμιση που δέχεται η περιοχή. Ας το σκεφτούν οι υπεύθυνοι της εταιρίας και ας πράξουν τα δέοντα» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ag.Theodoroi2

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...