Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Ξεσηκώθηκαν οι πρόσφυγες της Μυρσίνης


mirsini-diamartyries2
Πορεία διαμαρτυρίας των Σύριων στα Λεχαινά – Αφορμή το φαγητό, αιτία τα χρήματα που δίδονται σε άλλα κέντρα από την ΕΕ

Το πρόβλημα της σίτισης των προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας της Μυρσίνης, φάνηκε ως αφορμή για τον ξεσηκωμό τους χθες το πρωί. Μετά από επαναλαμβανόμενα παράπονα, που φαίνεται πως δεν είχαν αποτέλεσμα, περίπου πενήντα από τους 202 πρόσφυγες που έχουν απομείνει, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας έως την πλατεία των Λεχαινών με πλακάτ στα χέρια, προκειμένου να κάνουν γνωστό το πρόβλημα τους και να διεκδικήσουν την επίλυσή του. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες πίσω από το ζήτημα του φαγητού, υποκρύπτεται άλλη αιτία. Οι Σύριοι έχουν λάβει ως πληροφορία πως σε άλλα κέντρα φιλοξενίας δίδονται χρήματα για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης και ζητούν να ισχύσει το ίδιο και εδώ.
mirsini-diamartyries4
Σύμφωνα με πληροφορίες, άτομα που σχετίζονται με ΜΚΟ αλλά και κάποιοι που διαμένουν στο κέντρο φέρονται να έχουν ξεσηκώσει τους Σύριους. Τους μετέφεραν τις πληροφορίες πως σε άλλα κέντρα δίνουν χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους πρόσφυγες και ζητούν το ίδιο να συμβεί και στη Μυρσίνη. Ακόμα και στη συνομιλία που είχαν με τον καταγόμενο από τη Συρία δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ δεν έδειξαν να κάμπτονται οι αντιδράσεις τους και έθεσαν έντονα το θέμα.
mirsini-diamartyries1
Ο εκπρόσωπος των Σύριων προσφύγων της Μυρσίνης κ. Φάρες σε δηλώσεις του τόνισε πως οι 70 οικογένειες του κέντρου φιλοξενίας χρειάζονται χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα. «Το φαγητό που μας έχει εξασφαλίσει ο Στρατός δεν είναι καλό, μένει για δέκα ημέρες σε ψυγεία, το ζεσταίνουν σε φούρνο μικροκυμάτων και μας το δίνουν με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα υγείας. Ας μας δώσουν τα υλικά να μαγειρέψουμε εμείς, ή να πάμε στην αγορά να ψωνίσουμε. Έχουμε ζητήσει από εθελοντικές ομάδες να μας βοηθήσουν» σχολίασε.
mirsini-diamartyries3
«Έχουμε υποφέρει πάρα πολύ από τον πόλεμο και από αυτή την περιπλάνηση μας. Δεν ξέρουμε για πόσο θα μείνουμε στην Ελλάδα. Δεν έχουμε δουλειά και θέλουμε να μπορέσουμε να δουλέψουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με την αμοιβή μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με κανέναν και κανένα τόπο στην Ελλάδα. Τους σεβόμαστε όλους, όμως πρέπει να γίνει κάτι να επιβιώσουμε. Θέλουμε να έχουμε μια φυσιολογική ζωή. Ξέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει χρήματα για να μας βοηθήσουν. Οι οικογένειές μας έχουν πολλές ανάγκες» είπε μεταξύ άλλων και επισήμανε πως εθελοντές τους έχουν ενημερώσει για τις χρηματικές παροχές που υπάρχουν άλλα κέντρα φιλοξενίας.
Οι πρόσφυγες αν και ήταν διατεθειμένοι να παραμένουν στην πλατεία Αγ. Δημητρίου Λεχαινών αποχώρησαν λίγη ώρα αργότερα με λεωφορείο του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και επέστρεψαν στο κέντρο φιλοξενίας, με τη δέσμευση πως θα γίνει προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα.
Το πρωί της Τετάρτης μόλις έγινε γνωστό πως οι πρόσφυγες ξεκινούν πορεία διαμαρτυρίας, υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας, παρουσία του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτ. Ελλάδας Υποστράτηγου Φώτη Τσόλκα, του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας Ταξίαρχου Κώστα Στεφανόπουλου, οι οποίοι και παρέμειναν δίπλα στην πορεία με αστυνομική φύλαξη για τους πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...