- Ποια είναι τα πρόσωπα που αλλάζουν και ποιοι μένουν Η δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, αλλά και η δραματική κατάσταση στην οικονομία δρομολογούν εξελίξεις, όπως όλα δείχνουν στο πολιτικό σκηνικό. “Όλοι κρίνονται” είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας και φαίνεται ότι έφτασε στην κυβέρνηση η ώρα της κρίσης.
Το ερώτημα που θέτουν ωστόσο πολλοί είναι το εάν η απόφαση θα οδηγήσει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό ή σε πρόωρες κάλπες.
Αν και η επικρατούσα άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως το κόμμα έχει τη δύναμη να διαψεύδει τις δημοσκοπήσεις αυτή τη φορά φαίνεται πως η ψυχολογία, λόγω του μπαράζ αρνητικών δημοσκοπήσεων, δεν βοηθάει και έτσι πολλοί είναι εκείνοι που θέτουν το ερώτημα εάν ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να επιλέξει αυτή τη στιγμή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές γνωρίζοντας ότι η άποψη στην κοινή γνώμη είναι αρνητική.
Το μείγμα των μέτρων που επελέγη και το φοροτσουνάμι που φέρνει ο προϋπολογισμός δεν βοηθούν ώστε η κυβέρνηση να αλλάξει την εικόνα της, το αντίθετο. Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για αρνητικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στο μπαλκόνι, ούτε και στο προεκλογικό καφενείο.
Κάπως έτσι η αλλαγή της εικόνας της κυβέρνησης περνάει στο επίπεδο του ανασχηματισμού, το οποίο εδώ και καιρό ο στενός πυρήνας γύρω από τον Α. Τσίπρα συζητά.
Βέβαιο, για όλους, είναι ότι ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει πριν γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο κόμμα. Το ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να γίνει στο συνέδριο του κόμματος από τις 13 ως τις 16 Οκτωβρίου. Όλα δείχνουν ότι για ακόμη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας θα αναδειχθεί κυρίαρχος του παιχνιδιού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο και αυτό δεν αρκεί για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.
Θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το θέμα της διαπραγμάτευσης η οποία ολοκληρώνεται, αν όλα πάνε καλά αμέσως μετά το τέλος του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 18 Οκτωβρίου οι εκπρόσωποι των θεσμών κάθονται ξανά γύρω από το τραπέζι για να γράψουν την αξιολόγησή τους...
Τότε και μόνο τότε, μετά τις 20 Οκτωβρίου δηλαδή, αναμένεται και η αξιολόγηση των στελεχών της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα.
Στους αμετακίνητους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι υπουργοί που ανήκουν στο Οικονομικό επιτελείο, αλλά και τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Πολλοί ωστόσο βάζουν ένα ερωτηματικό πλάι στο όνομα του κ. Τσακαλώτου που λένε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να παραμείνει παρά το γεγονός ότι έχει κερδίσει εύσημα εντός και εκτός Ελλάδας.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει να μπουν δυο ερωτηματικά δίπλα στο ονόματα των κυρίων Παππά και Δραγασάκη. Ο δεύτερος πιθανότατα να βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος, μάλλον με δική του επιλογή, ο πρώτος όλα δείχνουν ότι αλλάζει θέση για κάποιο παραγωγικό υπουργείο.
Αμετακίνητοι φέρονται οι κύριοι Τόσκας και Φλαμπουράρης, ενώ κατά πολλούς δεν συμβαίνει το ίδιο με τους κυρίους Κοτζιά και Δρίτσα αν και όσοι θέτουν θέμα αντικατάστασής του δύσκολα βρίσκουν και αντικαταστάτη.
Για τους κυρίους Σταθάκη και Κουρουμπλή αν και πολλά ακούγονται η αλλαγή υπουργείου μοιάζει πιο πιθανή από το να φύγουν από το κυβερνητικό σχήμα.
Σε ό,τι αφορά στην Όλγα Γεροβασίλη αν και ακούγονται και το υπουργείο Εσωτερικών λόγω κάποιων προβλημάτων που ακούγονται από την πλευρά Κουρουμπλή ή το υπουργείο Υγείας καθώς η απόδοση Ξάνθου δεν είναι η αναμενόμενη, όλα δείχνουν ότι παραμένει στη θέση της.
Άλλοι πάντως λένε ότι η εικόνα προς τα έξω μπορεί και να ξεγελάσει, ενώ την ίδια ώρα ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
Παράδειγμα φέρνουν το δακρυγόνο κατά των συνταξιούχων που μπορεί να αλλάξει το κλίμα για τον κ. Τόσκα, ενώ ένα ακόμη παράδειγμά είναι η περίπτωση του κ. Φίλη που παρά την πολεμική που δέχεται σχεδόν από παντού, εντός του κόμματος έχει τη συμπαράσταση πολλών και όπως λέγεται και τη στήριξη πολλών στο Μαξίμου.
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου