Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Ηλεία: Οι αγρότες χτυπούν τη γροθιά στο μαχαίρι . . .


Ηλεία: Οι αγρότες χτυπούν τη γροθιά στο μαχαίρι . . .
Μεγάλη κινητοποίηση στον Πύργο από τους αγρότες της Ηλείας
Του Γιάννη Σπυρούνη
Διατεθειμένοι να συγκρουστούν με την κυβέρνηση για να κερδίζουν λύσεις στα προβλήματά τους είναι οι αγρότες της Ηλείας. Η κινητοποίηση που έγινε το πρωί της Τετάρτης στον Πύργο, φανέρωσε το δυναμισμό τους και τις διαθέσεις τους, για να διεκδικήσουν όλα αυτά που το κράτος τους
αφαιρεί μέρα με τη μέρα. Η πορεία στον Πύργο, η συγκέντρωση στην πλατεία ΟΤΕ και η «έφοδος» στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ήταν τα σημαντικότερα που συνέβησαν, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις με την Αστυνομία.
Εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ και τα οχήματά τους συγκεντρώθηκαν αρχικά στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στην ΕΟ Πατρών – Πύργου και με κομβόι έφτασαν έως το κέντρο της Ηλειακής πρωτεύουσας. Στο πλευρό τους εκεί, βρέθηκαν μέλη εργατικών συνδικάτων, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι αλλά και πολίτες για να διαμαρτυρηθούν για το θέμα των δασικών χαρτών που ήταν και η αφορμή για την κινητοποίηση αυτή. Το κέντρο της πόλης για αρκετή ώρα παρέλυσε, ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία της Αστυνομίας. Μάλιστα δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης όταν αγρότες διαπίστωσαν πως αστυνομικός φωτογράφιζε τις πινακίδες κυκλοφορίας των τρακτέρ που υπήρχαν εκεί, κάτι που αστυνομικές πηγές αργότερα διέψευσαν κατηγορηματικά ότι συνέβη. 
Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος επανέλαβε τις θέσεις του για τους δασικούς χάρτες που πλήττουν στην εφαρμογή τους το εισόδημα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και συνολικά των πολιτών αφού το παράβολο των ενστάσεων που η πλειοψηφία καλείται να καταβάλει λόγω πολλών λαθών στους χάρτες, είναι ένα ακόμα χαράτσι στην πλάτη του λαού. Το σχετικό ψήφισμα της ΟΑΣΗ ανέγνωσε το μέλος της Σωτήρης Μητσόπουλος και εγκρίθηκε δια βοής από το συγκεντρωμένο πλήθος.
Ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη
Οι αγρότες συνέχισαν την διαμαρτυρία τους με πορεία προς το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας προκειμένου να παραδώσουν το ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γεωργιόπουλο. Στο σύνολό τους οι αγρότες ανέβηκαν στον 3ο όροφο του διοικητηρίου, όμως ο αντιπεριφερειάρχης απουσίαζε στην Αθήνα. Έτσι θυροκόλλησαν το ψήφισμα στην είσοδο του γραφείου του. Οι αγρότες μέλη της ΟΑΣΗ από το συγκεκριμένο χώρο προανήγγειλαν και την κατάληψη του διοικητηρίου τις επόμενες ημέρες. Όπως εξήγησαν δεν θα είναι απλά αποκλεισμός της εισόδου, αλλά κατάληψη του συνόλου των υπηρεσιών του διοικητηρίου. Οι αγρότες στη συνέχεια χάραξαν πορεία προς το Λατίφι για τον προγραμματισμένο αποκλεισμό της εθνικής οδού.
Τι είπαν οι αγρότες για το θέμα

Γιώργος Μπουλούμπασης – πρόεδρος Αγροτ. Συλλόγου Χειμαδιού
«Οι δασικοί χάρτες είναι καταστροφή. Τα χωράφια μας όλα είναι μέσα στους δασικούς χάρτες και είναι απαράδεκτο αυτό που έχει γίνει. Αυτό το οποίο έχουν κάνει είναι ένα φοροεισπρακτικό μέτρο και τίποτε άλλο. Δεν μπορεί το 1945 που ήταν μία καταστραμμένη χώρα που είχε βγει από το πόλεμο να μας λένε ότι υπήρχαν φωτογραφίες και να μας ζητάνε τώρα να πληρώσουμε για τα χωράφια μας, τα οποία τα έχουμε πληρώσει 100 φορές αυτά τα χωράφια. Τι άλλο θέλουν από εμάς» 
 
Δημήτρης Δημητρουλόπουλος – Πρόεδρος ΤΚ Βροχίτσας
 «Οι πολίτες δεν έχουν αντίρρηση με το να κατατεθούν οι δασικοί χάρτες. Απεναντίας μας γλιτώνει από έναν μεγάλο βραχνά. Η ένσταση μας είναι ότι μαζί με την αντίρρηση που θα πρέπει να κάνουμε μας ζητούν χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν. Η πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τον αγρότη σαν εχθρό. Εάν θέλουν ας κάνουμε τις αντιρρήσεις ατελώς και εάν βρεθούμε να είμαστε καταπατητές να εφαρμόσουν το γράμμα του Νόμου. Οι αγρότες θα πρέπει να δυναμώσουμε τα μπλόκα γιατί το δίκιο μας θα πρέπει να το κερδίσουμε μόνοι μας.

Γιώργος Μαρκόπουλος – Αγρότης από την Αγ. Άννα
«Οι δασικοί χάρτες είναι αναχρονιστικοί και δεν εκφράζουν την πραγματικότητα και δεν μπορούν να λένε ότι με βάση το τότε ζητούν σήμερα χρήματα. Το κράτος πρέπει να πληρώσει τους χάρτες γιατί είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και συμφωνούμε σε αυτό αλλά δεν θα πρέπει οι χάρτες να γίνουν ένα ακόμα μέτρο που ουσιαστικά θα αποτελέσει «χαράτσι» στην τσέπη του αγρότη. Οι χάρτες θα πρέπει να είναι την πολιτείας και να ξέρουμε τι είναι δάσος και τι δεν είναι. Οι αγρότες δεν θα πρέπει να πληρώσουν ακόμα ένα χαράτσι».
poreia agrotes2
poreia agrotes3
poreia agrotes4
poreia agrotes5
poreia agrotes6
poreia agrotes7

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...