Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Βγήκαν στ’ανοιχτά οι τράτες














Άγκυρα σήκωσαν τα μεσάνυχτα οι μηχανότρατες στο λιμάνι της Κυλλήνης και βγήκαν στα ανοιχτά για την πρώτη «ψαριά» της νέας αρδευτικής περιόδου, που αναμένεται δύσκολη και πολύ κοπιαστική. 

Τα έξοδα των αλιευτικών σκαφών έχουν αυξηθεί κατά πολύ, τη στιγμή που οι «εργάτες» της θάλασσας προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές όσο πιο χαμηλά γίνεται, εξαιτίας των μειωμένης αγοραστικής κίνησης του καταναλωτικού κοινού. Και όλα αυτά, μέσα από το πρίσμα των απαγορεύσεων και των σκληρών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

 «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει διάφορες αποφάσεις και μέτρα, τα οποία τροποποιούνται ανάλογα με την χώρα στην οποία απευθύνονται. Όλη της όμως την σκληρότητα, την εξαντλεί στην Ελλάδα» λέει ο κ. Παντελής Γιαβάσης που για δεκαετίες τώρα «οργώνει» τις θάλασσες.

Συνεχίζοντας ο κ. Γιαβάσης τόνισε: «Ξεκινάμε την φετινή αλιευτική περίοδο με προβλήματα και στεναχώριες. Έχουμε χαλάσει πάρα πολλά χρήματα για να προετοιμαστούμε να βγούμε στα ανοιχτά. Η ζωή όμως έχει ακριβύνει και ο κόσμος θέλει φτηνά ψάρια. Από την άλλη τα έξοδα είναι πολύ μεγάλα σε δίχτυα, μεροκάματο και φυσικά σε πετρέλαιο. Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν να ασχοληθούν πια με τη θάλασσα και η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη».

«Είμαστε εργάτες της θάλασσας»


Όπως εξηγούν στην εφ. «Πατρίς» οι επαγγελματίες αλιείς, η δουλειά τους δεν διαφέρει και πολύ από αυτή των αγροτών στα χωράφια. Οι μηχανότρατες «οργώνουν» τον λασπώδη βυθό, καθαρίζοντάς τον και κάνοντάς τον «γόνιμο». Από την άλλη πλευρά, όπως και οι αγρότες στα χωράφια έτσι και στη θάλασσα, το ψάρεμα σταματά 4 μήνες για την αναπαραγωγή των ειδών.

«Υπάρχει από πάρα πολύ παλιά ο νόμος να σταματάμε την αλιεία για τέσσερις μήνες» λέει ο Πέτρος Γιαβάσης, ιδιοκτήτης επίσης μηχανότρατας και συνεχίζει: «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πιστεύουμε ότι θα υπάρχει καλή παραγωγή ψαριών».

Εστιάζοντας ωστόσο και αυτός στα προβλήματα του κλάδου, ο κ. Πέτρος Γιαβάσης αναφέρει στην εφ. «Πατρίς»: «Δυσκολίες υπάρχουν πολλές. Ξεκινάμε από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας μειώνουν το αλιευτικό πεδίο. 

Από εκεί και πέρα μας περιμένει μεγάλος αγώνας. Η ζήτηση σε ψάρι είναι μειωμένη ακόμα και 30% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Για να τα βγάλουμε πέρα, πρέπει να είμαστε τουλάχιστον 20 ώρες την ημέρα μέσα στη θάλασσα. Όσο για την αλιευτική περίοδο, δεν είναι οχτώ μήνες γιατί αν υπολογίσουμε τις αργίες και τις μέρες που έχει φουρτούνα, είναι επτά μήνες και ίσως και λιγότερο».

Μια δύσκολη λοιπόν αλιευτική περίοδος ξεκινά και για τον κλάδο των επαγγελματικών αλιέων και το μόνο που μπορούμε να τους ευχηθούμε για την ώρα είναι: «Θάλασσες λάδι και καλές ψαριές»!
patris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...