Το χάπι του έρωτα και της ντροπής...

Το χάπι του έρωτα και της ντροπής...
Οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας έρχονται να δώσουν ελπίδες σε όσους μέχρι τώρα “κοκκίνιζαν” από ντροπή… Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα νέο φάρμακο που θα καταπολεμά την υπερβολική σεμνότητα...
... καθώς και την κοινωνική αδεξιότητα, σύντομα πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του στην αγορά.

Το βασικό συστατικό  του νέου αυτού πρωτοποριακού φαρμάκου θα είναι η οξυτοκίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται με φυσικό τρόπο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ορμόνη οξυτοκίνη  παράγεται κατά τη διάρκεια της γέννας και βοηθά στο να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν δεσμοί  αγάπης μεταξύ μητέρας και παιδιού. Η ίδια ορμόνη, επίσης, απελευθερώνεται και κατά τον οργασμό, εξ ου και  έχει αποκληθεί από αρκετούς «ορμόνη της αγάπης».

Η έκκρισή της γίνεται από τον υποθάλαμο στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αποθηκεύεται στην υπόφυση. Συμβάλλει στη δημιουργία των συσπάσεων της μήτρας, στην έκκριση του γάλακτος και στην αγγειοδιαστολή.

Παραγόμενη κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και προωθώντας τα ρομαντικά αισθήματα, είναι η ορμόνη που κάνει τους ανθρώπους πιο κοινωνικούς.

Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η οξυτοκίνη βοηθά στη θεμελίωση μόνιμων δεσμών μεταξύ των ερωτευμένων, αφού περάσει ο αρχικός ενθουσιασμός που παρατηρείται σε μια νέα ερωτική σχέση.

Άλλες δοκιμές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, έχουν δείξει  ότι η οξυτοκίνη έχει την ιδιότητα να μειώνει το άγχος και τις φοβίες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εκπληκτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της ντροπής. Αναφέρεται, δη, από τους ερευνητές ότι είναι πολύ πιθανό η ορμόνη να προσφέρει μια ασφαλή εναλλακτική λύση , αντί του αλκοόλ, δρώντας ως ¨κοινωνικό λιπαντικό¨.

Επιστήμονες από Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία αγωνίζονται να αναπτύξουν εμπορικές μορφές αυτής της ορμόνης, συμπεριλαμβανομένου ενός ρινικού σπρέι.

Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν ενδείξεις πως το νέο φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία μιας σειράς διαταραχών και παθήσεων, όπως ο αυτισμός, το άγχος και η κατάθλιψη.

Ο καθηγητής Paul  Zak, του Claremont Graduate University of California,  έχει ήδη χορηγήσει την ορμόνη σε αρκετούς ασθενείς και παρατήρησε ότι μια από τις κυριότερες επιδράσεις της είναι η απαλλαγή από τα ένστικτα επιφυλακτικότητας και αμφιβολίας που προκαλούν άγχος.

"Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι η οξυτοκίνη μειώνει τα επίπεδα του άγχους στους χρήστες της. Πρόκειται για μια ορμόνη που βοηθάει στην ενίσχυση των κοινωνικών επαφών. Επιπλέον, είναι ένα πολύ ασφαλές προϊόν, το οποίο δεν έχει κάποιες παρενέργειες και δεν προκαλεί εθισμό", είπε ο καθηγητής Zak.

Σε δοκιμές επιστημόνων του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, παρατηρήθηκε μείωση των συμπτωμάτων της υπερβολικής ντροπής σε 120 ασθενείς, χορηγώντας τους την ορμόνη μισή ώρα πριν από μια δύσκολη κατάσταση.

Οι αυτιστικοί ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε οξυτοκίνη, ως μέρος μιας έρευνας στη Νέα Υόρκη, ανακάλυψαν ότι η ικανότητα τους να αναγνωρίζουν συναισθήματα όπως η ευτυχία ή ο θυμός στον τόνο της φωνής κάποιου, βελτιώθηκε.

Προηγούμενες μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα αυτιστικά παιδιά έχουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα οξυτοκίνης στο αίμα τους. Ο καθηγητής Zak λέει πως "η οξυτοκίνη δε γιατρεύει τον αυτισμό αλλά περιορίζει τα συμπτώματα".

Τα ευεργετήματα της οξυτοκίνης σίγουρα φαίνεται να είναι πολλά και μείζονος σημασίας. Οι επιστήμονες, όμως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην γίνει σκόπιμα αρνητική χρήση της ουσίας…


iliatora.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ