Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Πολυτεχνείο: Ο Ηλείος που αντιστέκεται ακόμα…



Πολυτεχνείο: Ο Ηλείος που αντιστέκεται ακόμα…
Σήμερα, 37η επέτειο του Πολυτεχνείου, μέσα σε μια γενική απάθεια για τις πολιτικές εξελίξεις που κρίνουν όσα κατακτήθηκαν με την εξέγερση των φοιτητών, ένας Ηλείος, από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων, συνεχίζει να...
...δίνει τον αγώνα για να μην πάνε χαμένοι οι αγώνες της γενιάς του.

Ο Μάκης Μπαλαούρας, γεννημένος στα Λεχαινά, έζησε έντονα τη νεανική του περίοδο μέσα από τις τάξεις του φοιτητικού κινήματος, ξεκινώντας τη δράση ήδη από μαθητής στους αγώνες του 1-1-4 και την αντιδικτατορική πάλη.

Συμμετέχει ενεργά στο φοιτητικό κίνημα ενώ κατά τη διάρκεια της χούντας τον βλέπουμε στην ταράτσα της Νομικής, στις συγκρούσεις με την αστυνομία και τα όργανα της δικτατορίας, όπου τραυματίζεται και συλλαμβάνεται.

Όντας φοιτητής της Α.Σ.Σ.Ο.Ε. οργανώθηκε στον ανιδικτατορικό αγώνα και στην αντιστασιακή οργάνωση της νεολαίας «Ρήγας Φεραίος». Λόγω της αντιστασιακής του δράσης ήλθε η υποχρεωτική του στράτευση από την τότε εξουσία, η δίκη του αλλά και ο συνεχής του αγώνας μέχρι την πτώση της δικτατορίας.

Τριάντα εφτά χρόνια μετά, ο Μάκης Μπαλαούρας αγωνίζεται ακόμα. Αυτή τη φορά βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ίδιο τον Ζακ Κλοντ Τρισέ, τον οποίο κατάφερε να εκνευρίσει για τα καλά.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Λεχαινίτης οικονομολόγος, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, συμμετείχε μαζί με άλλους τραπεζικούς συνδικαλιστές απ’ όλη την Ευρώπη σε σύσκεψη υπό τον Τρισέ, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη.

Τα «έψαλλε» στον Τρισέ

Ο Μάκης Μπαλαούρας  τόλμησε, όταν πήρε το λόγο, και έθεσε πολιτικά ζητήματα με επιχειρήματα. Είπε, συγκεκριμένα, ότι για την κρίση στην Ελλάδα δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ όχι μόνο γνώριζαν αλλά συγκάλυπταν τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία.

Κατηγόρησε την Κομισιόν και την ΕΚΤ ότι έχουν τους Ελληνες σαν πειραματόζωα, που θέλουν να δουν αν θα περάσουν τα μέτρα στην Ελλάδα, που πέρασε ένα γνωστό Δεκέμβρη, για να μπορεί η νεοφιλελεύθερη ελίτ να τα εφαρμόσει με άνεση σε όλη την Ευρώπη. Θέσεις που οδηγούν σε βαθιά ύφεση και σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας και των μεταπολεμικών κατακτήσεών τους.

Και ως εκ τούτου, έφεραν προς ενίσχυση το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα συρρικνώνουν τη δημοκρατία, ευτελίζοντάς τη. Είπε ακόμη ότι θέλουν να επιστρέψουν την Ευρώπη και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην περίοδο του Μεσοπολέμου.

Ο κ. Τρισέ τα έχασε. Για πρώτη φορά σε κοινωνικό διάλογο διέκοψε τον ομιλητή 4 φορές, φωνάζοντας ότι ήταν εκτός θέματος και ότι τα στοιχεία που παραθέτει είναι λαθεμένα. Τότε εξερράγη Γάλλος συνδικαλιστής που τον ήξερε πάρα πολύ καλά, αφότου ήταν διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας. «Αφήστε τον να μιλήσει. Θέλετε ή δεν θέλετε διάλογο;» του φώναξε, βρίσκοντας συμπαράσταση από άλλους συνδικαλιστές.

Τότε ο κ. Τρισέ προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγματα, φωνάζοντας ότι «οι Ελληνες έπαιρναν για 10 χρόνια μεγάλες αυξήσεις, ενώ για τους Γάλλους και τους Γερμανούς είχαν παγώσει»!

Ο κ. Μπαλαούρας, με τη συμπαράσταση των άλλων συνδικαλιστών, κατάφερε να συνεχίσει κατηγορώντας την Κομισιόν και την ΕΚΤ ότι δεν χρηματοδοτούν τα κράτη-μέλη, οδηγώντας τα στη λεηλασία των αγορών, γιατί το απαγορεύουν οι Συνθήκες, ταυτόχρονα όμως έχουν παραβιάσει δεκάδες άρθρα των Συνθηκών για τις τράπεζες και γενικότερα για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ο ομιλητής προειδοποίησε τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι το πειραματόζωο Ελλάς μπορεί να γίνει εμβρυουλκός ενός εργατικού και κοινωνικού ντόμινο εξέγερσης. Τα τελευταία λόγια του ομιλητή συνάντησαν την εμφανέστατη συναίνεση των υπόλοιπων συνδικαλιστών.

Ο κ. Τρισέ, βλέποντας την έκρυθμη κατάσταση, έλυσε αμέσως τη συνεδρίαση. Στο δείπνο, στελέχη της ΕΚΤ πλησίαζαν τον κ. Μπαλαούρα μάλλον χαρούμενα για την εξέλιξη του «διαλόγου» και του έδιναν κρυφά συγχαρητήρια γιατί, όπως έλεγαν, είναι ο πρώτος άνθρωπος που εκνεύρισε τον Τρισέ.

Μεσήλικας, πλέον, γκριζομάλλης, ο Μάκης Μπαλαούρας είναι από τους λίγους πρωταγωνιστές του Νοέμβρη του 1973 που δεν μετάλλαξαν τον αγώνα εκείνο σε πολιτική καριέρα και σε βόλεμα, αλλά αγωνίζονται ακόμα για όλα εκείνα που οι νέες γενιές αδιαφορούν...
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...