Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Η υγιεινή διατροφή ασπίδα για τον καρκίνο

Η υγιεινή διατροφή «ασπίδα» για τον καρκίνο
«Ένα γραμμάριο πρόληψης αξίζει όσο ένα κιλό θεραπείας». Με αυτή τη φράση περιέγραψε τα οφέλη της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου... η προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης και μέλος της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή»,
Μαρία Κοκκίνου. Όπως επισημαίνει, με τη σωστή διατροφή μπορεί να προληφθεί ένα στα δύο κρούσματα!


Φυσικά, δεν γίνεται όλες οι περιπτώσεις καρκίνου να ελεγχθούν μ' αυτό τον τρόπο, αλλά η πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εμφάνιση του καρκίνου, την εξέλιξη και τα επίπεδα θνησιμότητάς του παγκοσμίως.

Η συνεχής αύξηση βάρους και το ήδη υπάρχον αυξημένο σωματικό βάρος έχουν συνδεθεί με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Η άσκηση μέτριας ή υψηλής έντασης και η σημαντική μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου, αν και πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το όφελος από το τελευταίο φαίνεται να είναι πολύ μικρό.

Ο καλύτερος τρόπος, επομένως, για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι να εντάξει κανείς 45-60 λεπτά μέτριας άσκησης, τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, να διατηρήσει χαμηλό βάρος και να περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών.

Την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου φαίνεται να επηρεάζουν θετικά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η υψηλή κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος και αρνητικά η καθημερινή άσκηση, η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η βιταμίνη D και το ασβέστιο.

Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο συνιστούν για την πρόληψη του καρκίνου:

• Να είστε όσο το δυνατόν λεπτότεροι, χωρίς να γίνετε λιποβαρείς.

• Να είστε σωματικά δραστήριοι για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα.

• Αποφεύγετε τα ζαχαρούχα ποτά.

• Προτιμήστε να τρώτε ποικιλίες από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.

• Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (όπως το βοδινό κρέας, χοιρινό και αρνί) και να αποφύγετε επεξεργασμένα κρέατα (όπως καπνιστά ή παστά κρέατα, μπέικον, λουκάνικα κ.α.)

• Μειώστε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Σε περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ, να περιορίσετε τα αλκοολούχα ποτά σε 2 για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες την ημέρα.

• Περιορίστε την κατανάλωση των αλμυρών τροφών και μεταποιημένων τροφών με αλάτι.

• Μην χρησιμοποιείτε συμπληρώματα διατροφής. Δεν προστατεύουν από τον καρκίνο.

24ΩΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...